Kan man frysa råa morötter?

Morötter är en av de mest populära grönsakerna i Sverige och de serveras regelbundet tillsammans med välsmakande kött och sås.

Hur du än tycker om att äta dina morötter kanske du undrar om det är möjligt att köpa dem i lösvikt, skära upp dem och lägga dem i frysen för att spara tid och ansträngning när du förbereder din kvällsmat?

Råa morötter kan frysas i cirka 3 månader. Skala och skiva dem (om du vill) och lägg dem i en frystålig påse i flera månader.

Hur man fryser in råa morötter

Det är enkelt att frysa råa morötter. Om du inte vill förbereda dem kan du lägga dem i fryståliga påsar, försegla dem och lägga dem direkt i frysen.

Det är dock en bra idé att skära upp dem i förväg, så att du kan spara tid i köket när du ska laga dina måltider i framtiden. Så här gör du för att förbereda och frysa in råa morötter:

 1. Skölj
  Låt morötterna rinna under kallt vatten för att avlägsna eventuell smuts.
 2. Skala
  Skala sedan morötterna med hjälp av antingen en skalare eller en vass kniv och skär bort ändarna. Kompostera skalet om du kan i stället för att slänga det i soptunnan.
 3. Skiva eller skär
  I det här skedet kan du bestämma hur du vill förbereda dina morötter. Du kan antingen skära dem i tärningar, tärna dem eller skära dem i stavar. I slutändan är det helt upp till dig hur du hackar dina morötter, eftersom de kommer att frysa in på samma sätt.
 4. Lägg i fryssäkra påsar
  Lägg dina råa morötter i fryssäkra påsar. Tryck sedan ut så mycket luft som möjligt ur påsarna innan du förseglar dem.
 5. Märka och frys in
  Skriv dagens datum och morötternas sista förbrukningsdag på påsarna och lägg dem sedan i frysen.

3 tips för att frysa råa morötter

Nu när du vet hur du fryser in morötter och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in råa morötter för att få bästa möjliga resultat:

Frys dem hela
Om du planerar att använda morötter på olika sätt behöver du inte göra dig besväret att skala och skära dem innan du fryser in dem. Istället kan du hoppa över steg 1-3 som anges ovan och lägga dem direkt i fryspåsar som är säkra för frysen.

Om du gör det ökar bara förberedelsetiden när du ska ta ut dem ur frysen.

Tillaga dem från frysen
Morötter kan tillagas direkt från frysen, så du behöver inte lägga tid på att tina dem. Oavsett om du kokar dem, förbereder dem i en wok eller steker dem i ugnen kan du ta upp dina morötter direkt ur frysen och tillaga dem på det sätt du vill.

Kyl dem i kylskåp
Vissa människor förvarar morötter i rumstemperatur, men det bästa sättet att förvara dem (förutom att frysa in dem) är att förvara dem i den kallaste delen av kylskåpet. På så sätt kan de hålla sig i upp till en månad utan att behöva frysas in.

Hur länge kan man frysa råa morötter?

Du kan frysa råa morötter i ungefär tre månader. Det finns dock många som fryser grönsaker mycket längre än så utan att det uppstår några problem.

Men om du använder dem inom tre månader kan du försäkra dig om att de inte förlorar sin smak och konsistens när du ska tillaga dem, förutsatt att du skyddar dem väl mot frysbränna.

Du kan frysa råa morötter i upp till 3 månader

Hur tinas råa morötter upp?

Även om du kan tillaga råa morötter från frysta, är det enkelt att tina upp dem. Detta är bra att veta om du vill riva dina morötter till hemlagad sallad eller njuta av dem när du doppar dem i krämig hummus.

Tina råa morötter genom att ta dem ur frysen och lägga dem i kylskåpet i 6-8 timmar. Om du vill skynda på saker och ting kan du låta påsen med morötter vila i rumstempererat vatten på köksbänkskivan och servera dem när de har mjuknat.

Kan man frysa in råa morötter?

Om du tar ut fler råa morötter än du behöver från frysen kan du frysa in dem igen. Följ helt enkelt de steg vi listat ovan och se till att de är väl insvepta.

Du kan även frysa in morötter när de har kokats, men kokta morötter bör egentligen bara frysas i ungefär en månad.

Fryser råa morötter bra?

Råa morötter, liksom många andra råa grönsaker, fryser extremt bra. Oavsett om du väljer att frysa in dem hela eller om du sköljer, skalar och skär dem i förväg, bör resultatet vara färska och mjuka morötter som smakar gott året runt.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av råa morötter eller morötter i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Vad är det bästa sättet att frysa råa morötter?

Det bästa sättet att frysa färska morötter beror på personliga preferenser och hur du använder dem. Om du brukar använda dem i rundor, frys in dem som rundor. Om du föredrar att tillaga dem som stavar, frys in dem som stavar.

Oavsett hur du skär råa morötter kommer de att frysas in bra.

Vad händer om du fryser morötter utan att de blancheras?

Inte särskilt mycket! Blanchering hjälper morötterna att behålla färg och smak, men det händer inget dåligt om du inte blancherar dem. De är fortfarande säkra att äta och förblir välsmakande.

Lämna en kommentar