Hur man mjukar upp smör i mikrovågsugnen

Kan man mjuka upp smöret i mikrovågsugnen utan att det smälter? Oavsett om du använder mjukt smör för att breda ut på bröd eller behöver mjukt smör för ett bakrecept, kan du uppnå det resultat du söker genom att följa den här guiden för smör i mikrovågsugn så att du kan minska tiden för förberedelse av måltider.

Om du vill mjuka upp smöret i mikrovågsugnen lägger du smöret på en mikrovågsugnssäker tallrik och låter mikrovågsugnen stå på låg effekt i 15 sekunder. Kontrollera smörets konsistens och upprepa med 10 sekunders intervaller om det behövs.

Smöret blir bredbart och börjar bli mjukt vid 20 grader Celsius. Tidsåtgången för mikrovågsugnen varierar beroende på mängden smör, mikrovågsugnens effekt och hur kallt smöret är till att börja med.

Är det någon skillnad mellan smält smör och mjukt smör?

Beroende på vilket recept du jobbar med kan det vara nödvändigt att använda smält smör eller mjukt smör. Båda skapar olika konsistens och gör stor skillnad vid bakning, och därför krävs en specifik typ av smör för att uppnå ett korrekt slutresultat.

Smält smör beter sig mycket annorlunda än mjukt smör eftersom både de kristallina fetterna och de mjuka fetterna är helt flytande.

I bakverk skapar mjukt smör saftighet i kakor och muffins. Å andra sidan är smält smör perfekt för kladdkakor.

Mjukt smör fungerar också bäst för att få smör och socker att smälta ihop. De mjuka fettmolekylerna fångar in luft i smörsockermassan.

Som ett resultat av detta blåser luftfickorna upp sig med koldioxidgas från bakpulver eller när smeten gräddas. Bakverk får luftighet och lätthet.

Smält smör beter sig annorlunda än mjukt smör. Fetterna är helt och hållet i flytande form, vilket ger en rik och mjuk konsistens i bakverket.

Hur vet man om smöret är mjukt?

Om du vill veta om smöret är mjukt och redo att användas är det bara att röra vid det och leta efter en mjuk massa i mitten som fortfarande håller sin form. Om smöret fortfarande är tätt och hårt har det inte mjuknat helt.

Ta en smörbit mellan tummen och fingret och tryck försiktigt ihop den eller tryck den med fingret. Det mjuka smöret ska göra ett intryck och kännas vaxliknande jämfört med fett eller glänsande.

Om smöret fortfarande är för kallt eller hårt att trycka i, fortsätt mikrovågsugga lite längre. Men om smöret inte har något motstånd betyder det att det är för mjukt.

Sätt tillbaka smöret i kylskåpet i några minuter om du känner att mjukgörningstemperaturen har överskridits och smöret börjar smälta.

Varför ska man inte mikra smör?

Professionella bagare planerar i förväg och låter smöret stå i rumstemperatur för att mjuka upp det i ett par timmar i stället för att använda mikrovågsugnen.

Anledningen till detta är att mikrovågsugnen värmer smöret på ojämna ställen, vilket gör att vissa delar inte smälter och att den andra sidan bränns på samma gång. Om man inte justerar mikrovågsugnens effektnivå till låg kan smöret explodera och antända eld.

Smör exploderar i mikrovågsugnen eftersom det finns ett tyngre vattenlager under det lättare fettlagret. Som ett resultat av detta förvandlas vattnet till ånga och blir överhettat i mikrovågsugnen, vilket gör att fettet exploderar.

Om smöret exploderar i mikrovågsugnen kan det leda till en katastrofal brand. Smöret slår gnistor eftersom den värme som avges från magnetronen bränner de exploderade fettpartiklarna, vilket skapar gnistor som kan orsaka brand.

Hur länge ska man lägga smöret i mikrovågsugnen för att mjuka upp det?

Beroende på mängden tar det cirka 15 sekunder att mjuka upp smöret i mikrovågsugnen på 30 % effekt eller på avfrostningsläget.

Temperaturen i mikrovågsugnen kan vara inkonsekvent och det är lätt att gå från en fast smörbit till en smält röra när du försöker mjuka upp smöret. Om du använder mikrovågsugnsmetoden, använd mycket korta tidsintervaller och ställ in halva effektnivån för att hitta den perfekta konsistensen av mjukt smör.

Saker att veta innan du mjukar upp smör i mikrovågsugn

Ett kallt och hårt smör blir mjukt på bara några minuter. Förvandla en vanlig köksingrediens till fingertoppskänslig läcker mat som ditt hjärta önskar!

För att undvika att smöret smälter och bränns, finns här några saker du bör veta innan du mjukar upp smöret i mikrovågsugnen:

  • Lägg smöret i en Ziploc-påse eller mellan två bitar vaxpapper och använd en rulltång för att platta ut smöret. På så sätt mjuknar smöret snabbt samtidigt som det hålls svalt.
  • Skär smöret i mindre bitar som mjuknar mycket snabbare än om du kör hela smöret.
  • Om du har en stor mängd smör, använd en större skål och sprid ut smörbitarna för att påskynda mjukgöringsprocessen.
  • Använd en låg effektnivå eller en avfrostningsinställning för att mjuka upp smöret i mikrovågsugnen utan att det smälter.

Om du vill mjuka upp smöret i mikrovågsugnen lägger du smöret på en mikrovågsugnssäker tallrik och låter det stå i 15 sekunder på låg effekt. Kontrollera om smöret är mjukt genom att nypa med fingrarna och upprepa med 10 sekunders intervaller om det behövs.

Att mjuka upp smör i mikrovågsugnen verkar vara ett steg som är lätt att göra, men det blir lite knepigt om man inte har rätt inställning och tid.

Lämna en kommentar