Kan man frysa citronsaft?

När recept kräver en skvätt citronsaft får du ofta med en skål full av citroner som du senare inte har någon användning för! Som sådan kanske du undrar vad det bästa sättet att konservera citronsaft är så att de inte går till spillo.

Med detta i åtanke, är det möjligt att frysa in citronsaft?

Citronsaft kan frysas i upp till 4 månader. Beroende på hur du planerar att använda din citronsaft i framtiden kan du antingen frysa in den i en isbricka eller direkt i en burk eller annan behållare.

Hur man fryser citronsaft

Att frysa in citronsaft är ett smart sätt att förhindra att dina citroner går till spillo.

Den goda nyheten är att du kan frysa in citronsaft på flera olika sätt, beroende på hur mycket juice du fryser in och hur du vill använda den senare. Låt oss titta på båda sätten nu:

Hur man fryser citronsaft i en behållare

Detta är utan tvekan det enklaste sättet att frysa in citronsaft! Välj helt enkelt en fryssäker burk med lock och pressa citronsaften direkt i den. Du bör lämna 2 cm eller så i utrymme i toppen av burken, eftersom citronjuicen kommer att expandera i frysen.

När du är klar skruvar du på locket och placerar det i dörren till frysen. Så enkelt är det verkligen!

Men om du planerar att använda din citronsaft i mindre portioner kan du följa den metod som presenteras nedan:

Hur man fryser citronsaft i en iskubsbricka

Du är förmodligen redan medveten om att din iskubsbricka inte bara fungerar för vatten! Du kan faktiskt frysa in många olika vätskor och juicer i en isbricka, inklusive citronsaft.

Så här ska du göra:

 1. Pressa citroner
  Pressa citronerna i en kanna och sila om du vill.
 2. Häll över i iskuberna
  Lägg isbrickan på bänkskivan och häll citronjuicen jämnt och försiktigt i brickan.
 3. Förfrys
  När du har fyllt iskuberna, placera dem i lådan i frysen och låt dem frysa i några timmar.
 4. Placera kuberna i en frysskyddad påse
  När tärningarna har frusit fast tar du ut brickan ur frysen och tömmer citrontärningarna i en fryssäker påse. Försegla sedan påsen genom att trycka ut så mycket luft som möjligt.
 5. Märka och frys in
  Skriv dagens datum och sista förbrukningsdag på framsidan av påsen och lägg den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in citronsaft i cirka fyra månader.

3 tips för att frysa citronsaft

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in citronsaft för att få bästa möjliga resultat:

Sila först
Vi rekommenderar att du silar saften innan du fryser in den, så att du enkelt kan ta bort alla bitar och kärnor innan du gör det. Du kan dock hoppa över detta steg helt och hållet om du vill ha din citronsaft med bitar i!

Använd citronkuberna i drycker
Lita på oss när vi säger att det är otroligt uppfriskande att släppa en frusen kub med citronsaft i ett glas vatten (eller en drink!)! Det är också hälsosamt, eftersom du kan dra nytta av de olika näringsämnen och vitaminer som finns i citroner.

Frys citronskivor
Om du inte vill pressa dina citroner och ta bort saften kan du alltid skära upp dem och frysa in dem i skivor. Se bara till att lägga dem i en lämplig, försluten behållare innan du fryser dem för att skydda citronerna från frysbränna.

Hur länge kan man frysa citronsaft?

Du kan frysa citronsaft i cirka fyra månader. Vissa kan frysa in den längre än så, men vi rekommenderar att du använder den inom denna tidsram för att kunna njuta av smaken och näringsämnena när du ska njuta av den.

Det är dock inte farligt att frysa citronsaft längre än så.

Du kan frysa citronsaft i upp till 4 månader

Hur tinas citronjuice upp?

Som tur är är det lika enkelt att tinade upp citronsaften som att frysa in den. Ta ut saften (eller tärningarna) ur frysen och lägg dem i kylskåpet. Din citronsaft kommer då att tina och vara kyld när du ska servera den.

Alternativt kan du låta den tina i rumstemperatur, men då är den kanske inte lika kall när du ska njuta av den. Det går också bra att tina i mikron på lägsta effekt. Se dock till att ha ett vaksamt öga på din mikrovågsugn.

Kan man frysa in citronsaft?

Ja, du kan frysa in citronsaft. Om du har tagit ut mer saft än du behöver vid ett givet tillfälle kan du frysa in den igen genom att följa de steg som vi har presenterat ovan.

Vi rekommenderar dock inte att du gör detta för ofta, eftersom du då försvagar den citrussmak som citronjuicen är känd för!

Fryser citronjuice bra?

Citronsaft fryser exceptionellt bra. Oavsett om du fryser den i en isbricka eller lägger den i en burk i frysen bör du kunna njuta av den skarpa och uppfriskande smaken av färsk citronsaft inom flera månader efter att du fryst in den.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa in citronsaft eller citroner i allmänhet, kan dessa frågor hjälpa dig:

Kan man frysa citronjuice på flaska?

Citronsaft på flaska från butiken har i allmänhet en ganska lång hållbarhet om den förvaras på rätt sätt. Men om du bestämmer dig för att frysa in den är det också möjligt.

Kan man frysa limejuice?

Så du kan frysa in citronsaft… Men kan man säga samma sak om andra citrusfrukter? Ja, oavsett om det är lime eller apelsin, kan saften från alla citrusfrukter frysas på ungefär samma sätt som metoden på den här sidan.

Lämna en kommentar