Kan man frysa pasta?

Kan man frysa in kokt pasta? Det kan tyckas vara en udda fråga, men den är berättigad – vi lagar alla för mycket pasta ibland, så det är ett måste att lära sig hur man förvarar kokt pasta på bästa sätt för att undvika onödigt matsvinn. Lyckligtvis är det väldigt enkelt att göra det, och det gäller alla typer av pasta – spaghetti, fusilli, penne etc. För bästa resultat är det bättre att förvara din kokta pasta separat från såsen. Om du redan har blandat i såsen behöver du inte oroa dig – det går fortfarande bra att kyla eller frysa den.

Hur man fryser in kokt pasta

Om du troligen inte kommer att komma tillbaka till din överblivna pasta på några dagar är det en bra lösning att frysa in den. För att förvara kokt pasta i frysen blandar du den med en matsked olivolja för att förhindra att den klibbar ihop när du tinar upp den. Den håller sig bra, i en lufttät behållare, i upp till två veckor. När du är redo att använda din frysta pasta behöver du inte heller tina den. Du kan bara lägga den i en kastrull med kokande vatten i ett par minuter, eller tina den i tre-fem minuter (eller tills den är rykande varm) i en kastrull tillsammans med en sås.

Hur man förvarar kokt pasta i kylskåpet.


Om du planerar att återanvända din pasta inom de närmaste dagarna, överför den helt enkelt till en lufttät matbehållare eller matsäker påse, så håller den sig i kylskåpet i upp till tre dagar. För att värma upp pastan kan du antingen lasta över den i en kastrull med kokande vatten i en minut, eller blanda den med din favoritsås och värma den i en kastrull i två-tre minuter.

Lämna en kommentar