Kan man frysa gurka

Jag pratade med en trädgårdsvän och beklagade vår dåliga gurkskörd i år. Vi har tillräckligt mycket för att äta färska men inte tillräckligt för att frysa in. Hon frågade: ”Kan man frysa in gurkor?”. Ja, man kan absolut frysa in gurkor och det är superenkelt och användbart. Förresten har hon tagit med sig några av sina överskottsgurkor till mig så att jag kommer att ha gott om frysta gurkor för hela året. Jag vet att du var orolig för det.

Så här är det med att frysa in gurkor: konsistensen blir annorlunda när de tinas upp. Om du är ok med det så går det finfint att frysa in gurkor.

Jag har läst om människor som lägger gurkorna i antingen vinäger eller saltlake och sedan fryser dem nedsänkta i vätskan. Detta är inte meningsfullt enligt mig. Det verkar vara slöseri med frysutrymme. Om du ska lägga gurkorna i salt, så gör det och lägg dem i vattenbad för att göra dem hållbara.

Men om du vill ha smaken av färska gurkor och inte bryr dig om konsistensen, frys in dem.


Hur man fryser gurkor


Jag fryser gurkor på två olika sätt. För att förbereda gurkorna ska du tvätta och torka dem. Jag använder gurkor som jag själv odlar eller som jag vet är odlade utan bekämpningsmedel så jag skalar dem aldrig. Men om du vill ha skalade gurkor ska du skala dem innan du fryser in dem.

Ett sätt att frysa in gurkor är att skära dem i skivor och lägga gurkskivorna på ett bakplåtspapper klätt med bakplåtspapper. Lägg bakplåten i frysen i några timmar. Lägg de frysta gurkskivorna i en ziplock-påse. Datummärk påsen och lägg den i frysen igen.

Ett annat sätt att frysa gurkor är att använda isbrickor. Skär gurkan i tärningar och lägg tärningarna i isbrickor. Täck gurkorna med vatten och lägg dem i frysen tills vattnet är fruset. När gurkorna är frysta tar du ut dem ur isbrickorna och lägger dem i en ziplock-påse. Märk påsen och lägg den i frysen.


Hur man använder frysta gurkor

Nu när du vet hur man fryser gurkor, hur använder du frysta gurkor? Du kan använda frysta gurkor i allt där du vill ha den färska gurksmaken men inte bryr dig om konsistensen.

Mitt favoritsätt att använda frysta gurkor är att använda dem i vatten. Tråkigt jag vet, men jag älskar det. Även saker som tzatziki och gazpach kan göras på frusna gurkor.

Hur man tinar frysta gurkor


Gurkor har hög vattenhalt vilket innebär att när de tinas upp släpper de ut mycket vätska. Om jag vill göra gurkvatten, lägger jag bara ner gurkglasskuberna eller de frysta gurkskivorna i vattnet och låter dem tina i vattnet.

Om du ska göra tzatziki eller gazpacho lägger du de frysta gurkorna i en skål i kylskåpet eller på bänken för att tina. På så sätt hålls all den goda vätskan samman så att du kan använda den i ditt recept.

Så låt dig inte överväldigas av en riklig skörd, utan frys in gurkor för att använda dem under hela året.

Lämna en kommentar