Kan man frysa mjölk?

Köpte du nyss för mycket mjölk och kommer inte att använda den före datumet? Ska du resa bort och vill göra rent i kylskåpet? Då kanske du frågar dig själv om du kan frysa in mjölk.

Ja, det kan du. Följ den här enkla strategin för att frysa in och tina den för att använda den senare.

Va? Kan man frysa in mjölk?

Japp, det kan man verkligen! Oavsett om den ligger i sin originalförpackning eller i isbrickor kan du enkelt frysa in mjölk för att använda den senare.

Tänk på att vattnet och fettet (eller grädden) kommer att separeras när den fryses. När du tinar upp den måste du låta den tina helt och hållet och sedan skaka den ordentligt för att fett- och vattenmolekylerna ska återförenas.


Frysa i behållare.


Att frysa mjölken i sin ursprungliga plast- eller pappersförpackning kan, om det görs på rätt sätt, visa sig vara mycket praktiskt för att använda den efter upptining.


Vätskor expanderar när de fryses, så du måste ta bort en del av mjölken och lämna tillräckligt med utrymme (utrymme för expansion) i mjölkbehållaren. Häll av minst en 2.5 cm mjölk från behållaren innan du placerar den i frysen. Sätt tillbaka eventuellt lock lite löst. Du vill inte att behållaren ska börja spricka.

Förvara behållaren i frysen.

Användning: överför behållaren till en bricka med kant och ställ den i kylskåpet. Låt den frysta mjölken tina på egen hand i kylskåpet. Brickan är till för att fånga upp eventuella dropp eller läckage. Skaka väl innan du använder den.

Frysa in i kuber.


Att frysa mjölk i kuber är ett utmärkt sätt att frysa en liten mängd mjölk. De resulterande mjölktuberna kan användas i smoothies samt i isdrycker som du kanske ändå tillsätter mjölk i, till exempel iskaffe.

Frysta mjölktärningar är också bra att lägga till i barnens varma choklad, varma havregrynsgröt eller varma soppa för att hjälpa till att kyla ner saker och ting samtidigt som de tillför lite smak.


Häll mjölken i iskuber och ställ in den i frysen. När de är fasta tar du ut kuberna ur brickorna och förvarar dem i en lufttät behållare i frysen.

Användning: Tillsätt mjölktärningar i mixern för att göra smoothies eller i glas med iskaffe, iste eller andra kalla drycker som mår bra av lite mjölk. Mjölkkuber fungerar också bra för att kyla för varm havregrynsgröt för barn.

Relaterade frågor


Hur länge kan man frysa in mjölk?


Fryst mat är god på obestämd tid, förutsatt att den förblir fryst under 0 grader. Vi rekommenderar dock att mjölk används inom tre månader efter infrysning.

Kan man frysa mjölk utan att öppna den?


Nej, du kan inte frysa mjölk utan att öppna den. Vätska expanderar när den fryses, så en fullt öppnad behållare kommer också att expandera, vilket sannolikt leder till att behållarens sömmar spricker och att mjölk läcker överallt. Det är bäst att hälla ut minst 2.5 cm mjölk och sätta tillbaka locket innan du fryser in.

Varför gör du den här guiden?


Det hjälper dig att undvika matsvinn, vilket är bra för oss alla. Om du kommer att använda den så småningom, varför inte frysa in den för att använda den senare och vinna lite tid?

Det sparar pengar. Att slösa bort mat är detsamma som att slösa bort pengar. Spara lite pengar genom att inte slösa bort den, men du kan också spara lite pengar genom att köpa en större behållare. Vanligtvis är dessa lite mer fördelaktigt prissatta.

Ibland kan det vara en utmaning att använda upp den där behållaren med mjölk i kylskåpet. Även om det finns massor av fantastiska recept som använder mjölk, behöver du ibland bara köpa dig lite tid. Det är då det kan vara praktiskt att frysa in den.

Lämna en kommentar