Kan man frysa Pak Choi?

Pak choi är en typ av kinesisk kål som är populär i röror och andra orientaliska rätter. De stora bladen med slätrandiga spetsar är rika på näringsämnen och är exceptionellt goda, särskilt när de är lätt stekta i olja och kryddor.

Men kan man frysa pak choi eller inte?

Pak choi kan frysas i upp till 6 månader. Det är viktigt att inte blanchera pak choi, eftersom det gör att den blir mosig i frysen. Tvätta och torka den istället noggrant innan du skär den i skivor och lägger den i fryspåsar.

Kan man frysa om Pak Choi?Nej

Fryser Pak Choi väl?Ja

Hur man fryser Pak Choi

Även om vissa källor säger att du ska blanchera Pak choi innan du fryser den, rekommenderar vi att du inte gör det. Blanchering tillför ytterligare vatteninnehåll till bladen, vilket gör att de blir blöta och mosiga under frysningsprocessen.

Följ istället de enkla stegen nedan för att se till att din frysta pak choi fortfarande är krispig och god när den tinats upp:

 1. Tvätta och torka
  Skölj
  Pak choi-bladen i kallt vatten och ta bort smuts och skadade blad. Låt dem sedan torka och klappa dem med en pappershandduk. Det är viktigt att ta bort all fukt från pak choi-bladen innan du fryser dem.
 2. Skiva (om så önskas)
  Skiva
  pak choi i mindre bitar om det är lämpligt för den avsedda matlagningen. Du kan hoppa över det här steget om du vill njuta av Pak choi-bladen hela efter att ha fryst dem.
 3. Lägg i fryspåsar
  Lägg dina skivade eller hela pak choi-blad i fryspåsar och pressa ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar påsarna.
 4. Märk och frys in
  Skriv datumet då du köpte pak choi och det rekommenderade bäst-före-datumet på framsidan av de fryståliga påsarna. Kom ihåg att du kan frysa Pak choi i ungefär sex månader.

3 tips för att frysa Pak Choi

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in pak choi för att få bästa möjliga resultat:

Blanchera inte
Som nämnts tidigare ska du inte blanchera pak choi innan du fryser in den. Vissa människor svär på att blanka grönsaker, men om du gör det kommer pak choi nästan säkert att bli mosig under frysningsprocessen, även om du tror att du har gett bladen tillräckligt med tid att torka ut.

Fryser endast råa produkter
Om du har överbliven pak choi från en wok som redan har kokats kommer den inte att frysas in bra. Det är mycket bättre att frysa in rått, eftersom det behåller sin knapriga smak och läckra smak under hela frysningsprocessen.

Om du tror att du har för mycket pak choi till din kommande måltid kan du därför överväga att frysa in de överflödiga bladen innan du tillagar dem, så att de inte går till spillo.

Använd ett sugrör för att ta bort överflödig luft
När du förbereder pak choi-påsarna för frysen kan du använda ett sugrör för att ta bort överflödig luft. Detta skyddar pak choi från frysbrännskador och ser till att den behåller mycket av sin arom och smak.

Hur länge kan man frysa Pak Choi?

Du kan frysa Pak choi i ungefär sex månader.

Frysning av råa grönsaker är ett utmärkt sätt att bevara dem länge, och pak choi är inget undantag. Även om vissa människor kan frysa Pak choi och andra grönsorter i upp till ett år, rekommenderar vi att du använder dem inom sex månader efter frysningen för bästa resultat.

Du kan frysa Pak Choi i upp till 6 månader

Hur tinas Pak Choi upp?

Om du använder pak choi i en orientalisk soppa eller wok kan du ta den direkt från frysen och lägga den i kastrullen tillsammans med de andra ingredienserna utan att tina den först.

Om du vill tina upp den för att säkerställa att du inte äventyrar dess konsistens, ta ut påsen ur frysen och lägg den i en skål med rumstempererat vatten i ett par timmar.

Om du inte har ont om tid kan du också tina Pak choi genom att lägga den i kylskåpet över natten.

Kan man frysa om Pak Choi?

Om du fryser Pak choi mer än en gång kommer den med största sannolikhet att bli blöt. Detta beror på den höga fukthalten i samband med frysningsprocessen och de kristaller som bildas på bladen.

Om du har en stor mängd pak choi som du inte tror att du kommer att använda i ett recept är det bättre att frysa in den i mindre portioner, så att du enkelt kan ta ut den portion pak choi som du behöver när som helst.

På så sätt behöver du inte frysa den mer än en gång.

Fryser Pak Choi bra?

Pak choi fryser mycket bra om du inte blanchar den. Blanchering av bladgrönsaker som pak choi gör att de blir mosiga i frysen, vilket verkligen inte är den konsistens som du hoppas på från denna krispiga kinakål.

Om Pak choi är väl förpackad och skyddad kan den frysas i ungefär sex månader utan problem.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av pak choi eller pak choi i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa Boy Choy?

Generellt sett, särskilt i västvärlden, kan du använda bok choy och pak choi på samma sätt. När det gäller frysning av bok choy behöver du bara använda den metod som beskrivs ovan för frysning av pak choi.

Kan man frysa Pak Choi utan att bleka den?

Vi rekommenderar också blanchering när du fryser grönsaker… Utom när det gäller pak choi eller boy choy! Det förstör konsistensen hos pak choi, tyvärr. Så i detta sällsynta fall avråder vi från att göra det.

Lämna en kommentar