Kan man frysa kakdeg?

Om du har bakat dina egna kakor eller familjens favoritkakor, men har lite deg kvar som du inte vet vad du ska göra med, undrar du säkert hur du bäst kan bevara din deg?

Ja, du kan frysa kakdegen i upp till 3 månader. När du har delat upp degen i kakformade delar, se till att de är väl täckta och skyddade från frysbränna, så blir de perfekta i frysen.

Kan man frysa om kakdeg?Ja

Fryser kakdeg bra?Ja

Oavsett vad du har för motiv för att frysa kakdegen är den goda nyheten att det är enkelt och smidigt. Nedan följer de steg du måste följa för att frysa in den:

  1. Forma kakor: Dela degen i småkaksformar och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  2. Frys initialt: Ställ brickan direkt i frysen i cirka en timme eller tills kakdegen har frusit fast.
  3. Plasta in: Efter ungefär en timme tar du ut kakdegsbrickan ur frysen. Lägg sedan bollarna i fryssäkra påsar.
  4. Försegla, etikettera och frys in: När påsarna är fyllda med deg ska du trycka ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar dem. Märk sedan varje påse med datumet då du förberett degen samt sista förbrukningsdag.

Du kan också förvara kakdegen i frysen i en Tupperware-behållare. Detta kan hålla degen lite mer skyddad, men den tar också mer plats i frysen, särskilt när du börjar tömma den.

Nu vet du hur du fryser den och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser kakdegen för att få bästa möjliga resultat:

Baka kakor först
Det går utmärkt att frysa in deg, men du kan också frysa in kakor som du redan har bakat. Du måste bara låta dem svalna innan du packar in dem och fryser dem, men det är ett effektivt sätt att spara baktid i framtiden.

Undvik vissa kakdegar
Du kan frysa in de flesta degrecept, men det finns vissa degar som inte fryser in bra. Degar som har en mycket flytande deg, som madeleines och tuiles, är inte idealiska att frysa in.

Dekorera efter frysning
Om du planerar att dekorera dina kakor med olika typer av toppings är det bäst att göra det efter frysningen. Frysnings- och upptiningsprocessen kan leda till att dekorationerna skadas eller blir fula, och du kanske måste dekorera om dem igen.

Kakdegen håller sig bra i kylskåpet i 2-3 dagar, men det är bäst att frysa in den så snart du kan. Du kan frysa kakdeg i cirka 3 månader, antingen som formade kakor eller som en burk kakdeg.

Om du har bestämt dig för att frysa in bakade kakor håller de sig bra i frysen i ungefär två månader.

När du är redo att tina upp och baka din frysta kakdeg måste du först låta blandningen tina upp.

Det bästa sättet att göra detta är att ta ut den frysfasta påsen med kakdeg ur frysen kvällen innan du ska använda den och låta den tinas upp i kylskåpet.

Om du vill lägga till dekorationer eller toppings på dina kakor bör du låta dem tina först. Det är inte tillrådligt att tina kakdeg i mikrovågsugn eller i rumstemperatur.

Om du har tinat upp din kakdeg i kylskåpet kan du frysa in den deg som du inte vill baka vid den tidpunkten.

Det är dock inte den bästa idén. Om du fryser kakdegen mer än en gång kan det påverka fukthalten i kakorna och få dem att torka ut.

Det är mycket bättre att planera i förväg och tina upp rätt mängd deg, så att du inte behöver oroa dig för att frysa in rester igen.

Du kan alltid baka fler kakor och frysa in dem efter att de har bakats, i stället för att frysa in kakdegen som den är.

Ja, det gör det! De flesta recept på kakdeg håller sig riktigt bra i frysen. Som nämnts bör du undvika att frysa in recept med högt vätskeinnehåll, eftersom dessa inte fryser särskilt bra.

Det största hotet mot smaken och konsistensen hos dina kakor i framtiden är frysbränna, så du bör se till att din kakdeg är väl förpackad och förseglad i fryssäkra påsar.

Om du fryser kakdegen sparar du tid och arbete när du vill bjuda din familj på goda hemgjorda kakor.

Lämna en kommentar