Hur man kokar jasminris i mikrovågsugn

Letar du efter sätt att tillaga ris snabbt utan att använda en riskokare eller en kokplatta? Att laga ris i mikrovågsugn är snabbare och bekvämare än att använda någon annan metod.

Hur tillagar man ris i mikrovågsugn? Skölj riset noggrant med rinnande vatten för att eliminera överflödig stärkelse och förhindra att det blir gummiaktigt eller klibbigt.

Lägg det sköljda riset (1 kopp) och vattnet (1½ kopp) i en mikrovågsugnssäker skål och täck med ett lock med luftgallring. Mikrovågsugn på hög effekt i 5 minuter och sänk sedan till medelhög effekt i 10 minuter.

När tillagningstiden är slut, låt riset stå i den stängda mikrovågsugnen i 10 minuter innan du rör upp det med en gaffel och serverar det.

Mikrovågsugnen är ett utmärkt verktyg för att värma rester, tina frysta ingredienser eller till och med koka ris med en knapptryckning.

Dessutom kräver den inte många verktyg och mycket tid för att laga mat. Om du däremot har kokat ris i en riskokare för mikrovågsugn kan det hjälpa dig att få ett jämnt fluffigt resultat varje gång.

Det är relativt enkelt att tillaga ris i mikrovågsugn, men tänk på förhållandet mellan vatten och ris. Nedan finns svar på vanliga frågor och experttips som hjälper dig att justera effekt och tillagningstid. Nu kan vi börja!

Kan man koka ris i mikrovågsugn?

Ja, du kan laga ris i mikrovågsugn. Faktum är att det är den mest tidsbesparande metoden eftersom det kan göras på 15 minuter jämfört med spis, riskokare och snabbkokare.

Skölj riset noggrant under rinnande kallt vatten och lägg det sedan i en stor skål som kan användas i mikrovågsugn.

Tillsätt 1½ kopp vatten för varje kopp ris och täck skålen med ett lock för mikrovågsugn eller plastfolie.

Koka på hög värme i 5 minuter och sedan på medelvärme i 10 minuter. Ställ åt sidan i 10 minuter och avsluta genom att använda en folkvält för att flås och separera kornen.

Är det säkert att koka ris i mikrovågsugn?

Ja, det är säkert att tillaga ris i mikrovågsugn. Använd alltid en mikrovågsugnsmaskin och ett lock när du lagar ris i mikrovågsugn för att minska oron för korskontaminering från skadliga köksredskap.

Tänk också på att blötlägga riset i vatten över natten. Enligt rapporten kan man genom att blötlägga, dränera och skölja det förblötlagda riset med en större mängd vatten för att laga mat med lätt avlägsna 82 % av den arsenik som finns i riset.

I allmänhet har jasminris den lägsta mängden giftig arsenik av alla ris. Detta kan dock variera beroende på odlingen.

Vad är förhållandet mellan vatten och ris i mikrovågsugnen?

För bästa resultat är förhållandet 1 kopp ris till 1½ kopp vatten. Förhållandet mellan vatten och jasminris är viktigt eftersom det påverkar kornets mörhet och om det blir helt tillagat eller överkokt och mosigt.

Om du följer denna tumregel för förhållandet mellan vatten och jasminris bör du inte ha några problem med att få perfekt kokt ris varje gång.

Tips för att laga ris i mikrovågsugn

Det går snabbt att tillaga jasminris i mikrovågsugn och det går snabbt att göra jobbet på cirka 15 minuter. Hur enkelt det än verkar, är det inte alltid så att riset blir fluffigt när man trycker på knappen.

Här är tips för mikrovågsugn för att laga jasminris till perfektion:

  • Använd en mikrovågsugnssäker behållare som lämpar sig för tillagning av jasminris. Vi rekommenderar glas eller keramik i stället för plast för mikrovågsugn.
  • Se också till att skålen har en platt botten för att främja en jämn tillagning och höga sidor så att kornen får utrymme att expandera och vattnet inte kokar över sidorna under tillagningen.
  • En mikrovågsriskokare ger jämna resultat varje gång utan att den färdiga produkten varierar.
  • Använd ett lock med öppning eller lägg locket ovanpå matlagningsformen utan att det är helt låst så att ångan kan komma ut.
  • Lägg en disktrasa ovanpå mikrovågsugnsskålen ifall det stärkelserika ångande vattnet bubblar och börjar rinna över.
  • Om du sköljer riset innan det tillagas i mikrovågsugn kan du minska vattenmängden med två matskedar för varje kopp.
  • Genom att blötlägga riset över natten absorberas vattnet och den kvarvarande värmen på kornens yta. På så sätt blir riset fluffigt i stället för limigt.

Bästa sättet att laga ris i mikrovågsugn

Följ dessa steg för att få veta hur du bäst tillagar jasminris i mikrovågsugn.

Mät upp en kopp jasminris, skölj och låt rinna av tills vattnet är rent och låt det ligga i blöt över natten innan det tillagas.

Häll över i en skål av lämplig storlek som är mikrovågsugnssäker och tillsätt 1½ kopp kallt vatten till riset.

Täck över med ett lock med ventilation och låt mikrovågsugnen stå på hög värme i 5 minuter, sänk sedan till medelvärme och fortsätt i 10 minuter till.

Låt det kokta riset ligga i ca 10 minuter medan det fortfarande är täckt i den varma mikrovågsugnen. Överväg dock att mikrovågsugga en extra gång om riset är lite krispigt och det fortfarande finns vatten kvar i botten.

Fortsätt att kontrollera efter varje minut tills du har uppnått den önskade stekgraden.

Därefter rör du upp riset med en gaffel, smaka av och servera riset.

Tillagning av ris i mikrovågsugn: Slutsats

Att tillaga jasminris i mikrovågsugn är ganska bekvämt och tar mindre än 20 minuter. En kopp torrt jasminris räcker till 2-3 portioner efter tillagning.

När du kokar jasminris i mikrovågsugn kan du överväga att tillsätta en halv tesked salt, olja eller rosmarin för att ge omedelbar smak till en skål ris. Torkade eller färska örter är enkla att lägga till och ger massor av smak.

Att skölja riset är ett viktigt steg som eliminerar överflödig stärkelse, vilket gör att riset blir gummiaktigt eller klibbigt.

Lägg riset i en skål och täck det med kallt vatten. Visk sedan med fingertopparna för att avlägsna överflödig stärkelse och smuts. Låt rinna av genom en fin sil och upprepa processen två gånger tills vattnet inte blir grumligt.

Det är också bra att blötlägga dem över natten för att underlätta tillagningsprocessen och eliminera arsenikinnehållet.

Kombinera rätt förhållande mellan jasminris och vatten för att få en fluffig konsistens och perfekt stekbarhet. För varje kopp jasminris tillsätt 1½ kopp vatten.

Skölj riset och tillsätt rätt mängd vatten och placera det i en mikrovågsugnsmaskin med ett ventilerat lock. Koka på hög effekt i 5 minuter och sedan på medelhög effekt i 10 minuter.

Undvik att röra om i riset när det kokar.

När tillagningscykeln är avslutad låter du riset vila i 10 minuter under lock i den varma apparaten så att det kan ångas färdigt med hjälp av överskottsvärme.

Följ tillagningsproceduren för att få gott jasminris varje gång. Tänk på att låta riset slå sig ner efter avslutad tillagning för att få en fluffig konsistens.

Det går snabbt och enkelt att mikrovågsugga jasminris. Servera rykande varmt jasminris med olika rätter som nötkött, fläsk, kyckling, grönsaker och skaldjur efter eget val.

Lämna en kommentar