Hur man fryser in broccoli, ja det går!

Jag, det går finfint att frysa in broccoli. Det är faktiskt en av de grönsaker som fungerar allra bäst att frysa in.


Har du någonsin köpt frysta broccolibuketter? Om inte, har du säkert sett dem i närmaste livsmedelsbutik. Så du vet redan att du kan frysa in broccoli och att den fryser bra. Nu när du har för mycket broccoli till hands söker du efter sätt att förvara den.

Frysning är det första man tänker på eftersom det är en enkel utväg. Grönsakerna kommer inte att förstöras och du behöver inte bestämma hur eller var du ska använda dem. Det är bara att frysa in grönsakerna tills de behövs. Så om det är du som bestämt dig för att frysa in broccoli ska vi dyka ner i detaljerna.

Hur fryser man broccoli?

Det finns åtminstone ett par sätt att frysa broccoli på. I den här artikeln går vi igenom de mest populära. Var och en har sina egna fördelar och det är upp till dig att välja den som fungerar bäst för dina behov.

Förberedelse av broccolin

Förberedelsen av broccoli är densamma oavsett vilken frysningsmetod du väljer. Om du odlat broccolin själv kan det dock finnas små maskar i floretterna som måste vi göra oss av med dem först. Fyll en stor skål med vatten och tillsätt en tesked salt. Släng sedan ner broccolin i vattnet och låt den ligga där i ungefär en halvtimme. Det borde hjälpa till att döda insekterna. Efter 30 minuter sköljer du grönsakerna under rinnande vatten. Grönsakerna bör nu vara fria från maskar.

Resten av beredningsprocessen är densamma oavsett om det är butiksköpt eller färsk broccoli som skördats i trädgården. Lägg grönsaken på en skärbräda och skär den i buketter (bitstora broccoliträd). Om du vill använda stjälkarna också (de går alldeles utmärkt att äta!), skär dem i mindre pommes fritesliknande bitar.

Efter att du har skurit upp bitarna tvättar du dem under rinnande vatten för att ta bort överbliven smuts. Vissa föredrar att tvätta innan de skär, men jag tycker att det är mycket enklare (och snabbare!) att tvätta efter att man skurit upp broccolin.

Nu när broccolin är förberedd är det dags att välja hur den ska frysas in. Om du inte har någon aning om hur grönsaken kommer att användas i framtiden, välj bara det första alternativet – att frysa in blancherad broccoli.

Den här metoden är okomplicerad och resultatet blir detsamma om du köper fryst broccoli. Att frysa in kokt eller rostad broccoli är ett utmärkt alternativ om du vill förbereda grönsakerna snabbt. Eftersom grönsakerna redan är kokta behöver du inte vänta tills de mjuknar. Se bara till att broccolin är tillräckligt varm för att vara aptitlig.

Frysning av blancherad broccoli


Vi börjar med att blanchera broccolin. Denna process hjälper till att bevara smaken och konsistensen hos grönsakerna efter frysningen. Det är inte alls nödvändigt men hjälper dig att få bättre resultat. Efter blanchering och torkning styckfryser vi buketter och stjälkbitar. Detta är frivilligt. På så sätt kommer de inte att frysa ihop. Den sista delen av processen är att överföra de frysta grönsakerna till en fryspåse. Lägg grönsakerna tillbaka i frysen. Den här frysmetoden är perfekt om du vill förvara broccoli på lång sikt.

Här är en steg för steg-process för att blanchera broccoli:

  1. Koka upp en kastrull med vatten. När vattnet kokar kastar du i broccolin i 2 till 3 minuter (beroende på storleken på floretten).
  2. Förbered en skål med isvatten för isbadet.
  3. Efter 2-3 minuterna silar du av vattnet och lägger omedelbart grönsakerna i isbadet.
  4. Låt broccolin ligga i det kalla vattnet i 5-10 minuter och sila sedan av vattnet.

Nu är det dags att frysa in broccolin:

  • Se till att broccolin torkas ordentligt. En disktrasa och några pappershanddukar borde räcka. Om du inte har bråttom kan du låta grönsaken ligga i cirka 30 minuter på en kökshandduk efter torkningen. Detta hjälper vattnet att avdunsta. Ta en pappershandduk och klappa varje blomma torr för att se till att det inte finns några våta fläckar. Återigen är torkningen verkligen viktig.
  • (Valfritt) Ta ett bakplåtspapper och klä det med pergamentpapper. Lägg sedan broccolibitarna platt på kakfatet. Se till att bitarna om möjligt inte rör vid varandra. Lägg kakfatet i frysen i en timme. Ta ut broccolin ur frysen.
  • Överför grönsaken till en fryspåse eller behållare. Märk den med ett namn och ett datum och släng in den i frysen.

Frysning av kokt, ångad eller rostad broccoli


Att frysa broccoli på det här sättet är perfekt om du vill ha fryst broccoli klar att äta på nolltid. Eftersom grönsakerna redan är förkokta behöver de bara värmas upp. du behöver inte vänta tills grönsakerna mjuknar. Några minuter på en stekpanna eller i mikrovågsugn och broccolin är klar.

Här följer steg för steg hur du fryser in förkokt broccoli (välj ett av alternativen):

Koka broccolin.

Koka upp en kastrull med vatten med en nypa salt och släng i broccolin. Låt grytan sjuda i cirka 10 till 15 minuter tills grönsakerna mjuknar något. De behöver inte mjukna helt eftersom du kommer att återuppvärma den. Sträva efter att inte koka dem tillräckligt länge. När broccolin mjuknar, sila av vattnet.


Ånga broccolin.

Koka upp en kastrull med vatten och ånga broccolin i 20-25 minuter tills den mjuknar. Precis som du skulle göra om du skulle koka den, sträva efter att inte ånga den alltför mycket.


Hur man tinar upp fryst broccoli


Hur du tinar upp broccolin beror på hur du planerar att använda den. Om grönsaken ska ingå i en soppa, gryta eller liknande är det enklast att slänga i den frysta buketterna i grytan.

Om du vill steka den som en del av en wok eller en gryta bör du överväga att tina upp den i kylskåpet först.

Om du glömde att lägga den i kylskåpet kvällen innan är det bäst att tina upp dem i kallt vatten eller under matlagning.

Lämna en kommentar