Kan man frysa maräng?

Det är imponerande hur två ingredienser – äggvita och socker – kan ge en så elegant, enkel och god efterrätt. Men kan man göra maränger i mängd och frysa in dem? Och fryser de in bra?

Maränger kan frysas i upp till 10 månader. Om du vill frysa in maränger fryser du dem på en bakplåt med bakplåtspapper och när de har fastnat flyttar du dem till en fryspåse för att förvara dem länge.

Kan man frysa om maräng?

Nej

Fryser maräng bra?

Ja

Hur man fryser maränger

Det finns tre typer av maräng: Det finns tre olika sorters maräng: fransk, italiensk och schweizisk. Vi har beskrivit metoden för att frysa in var och en av dem nedan:

Hur man fryser fransk maräng

Franska maränger är de vanligaste. Det är franska maränger som man gör en pavlova av. Det är de franska marängerna som är krispiga på utsidan och med lite tuggmotstång i mitten. Men hur fryser man dessa maränger?

 1. Styckfrys
  När marängerna har svalnat lägger du dem på en ren bakplåt och täcker dem med ett lager plastfolie. Placera bakplåten i frysen – försök att hålla den så horisontell som möjligt i det här skedet.
 2. Ta bort
  Efter några timmar kan du kontrollera om marängerna har frusit fast på utsidan. Om så är fallet, ta bort brickan.
 3. Klä ut behållare
  Ta fram en behållare och klä botten med smörpapper. Lägg så många maränger i behållaren som du kan få plats med i ett enda lager.
 4. Täck och upprepa
  Täck det första lagret maränger med ytterligare smörpapper och upprepa.
 5. Frys in
  Fortsätt att lägga dem i lager tills du har alla dina maränger i behållaren. Sätt på locket ordentligt och slå sedan in lådan i plastfolie om du vill undvika att andra lukter kommer in i marängerna och ställ in den i frysen.

Om du fryser dem på det här sättet är det lätt att ta ut en eller två maränger ur frysen när du behöver dem.

Se bara till att du är försiktig med hur du hanterar dem, eftersom de är ganska sköra och därför lätt går sönder om du inte är försiktig.

Hur man fryser italiensk maräng

Italiensk maräng är lite lättare att frysa in, men du bör inte bränna den med en gasbrännare. När man använder italiensk maräng så brukar man använda en gasbrännare för att ge färg. Vill du göra detta så spara det tills du tinat upp marängerna.

Instruktioner

 1. Kyl
  Du måste låta marängen svalna till rumstemperatur.
 2. Portionera upp
  Skeda upp blandningen i påsar. När du har lagt en portion i en påse, förslut den. Du vill ta bort så mycket luft som möjligt från påsen.
 3. Frysa in
  Lägg den slutligen i frysen.

Du måste sedan tina upp den långsamt över natten och sedan använda marängen som vanligt. Det andra alternativet är förstås att frysa in äggvitorna och sedan göra marängen ny.

Hur man fryser schweizisk maräng

Schweiziska maränger är ett mellanting mellan de andra två. De är mjukare och tätare än franska maränger men tillagas på samma sätt som italienska maränger. Metoden för att frysa schweiziska maränger är densamma som för franska maränger.

Låt svalna, frys in och slå in dem om du har gjort enskilda schweiziska maränger.

3 tips för att frysa in maränger

Nu vet du hur du fryser in dem och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in maränger för att få bästa möjliga resultat:

Var försiktig
Maränger är känsliga. Frysta maränger blir ännu sprödare. Så när du tar ut dem ur frysen och tinar upp dem ska du vara försiktig, eftersom de lätt går sönder.

Prova att frysa äggvita
Maränger kan vara lite temperamentsfulla när de är frysta, så varför inte frysa in äggvita i stället och sedan göra en omgång färska maränger.

Fukt är din fiende
Fukt och luft är båda fiender till maränger i frysen. Därför måste du göra allt du kan för att skydda dem från dessa.

Hur länge kan man frysa maräng?

Hemmagjorda maränger kan förvaras i frysen i ungefär en månad. Ibland kan de hålla ännu längre, beroende på kvaliteten på äggen i dina maränger.

Om marängerna luktar eller smakar konstigt kan du kasta dem. Tills det händer spelar det ingen roll hur lång tid som gått.

Du kan frysa maränger i upp till 10 månader

Hur tinar man upp maräng?

Ställ dina maränger i kylskåpet för att tina upp över natten. Om du vill att det ska gå lite snabbare, lägg dem på arbetsbordet där de behöver 3 timmar i rumstemperatur.

Om du vill ha dem uppvärmda kan du sätta in dem i ugnen eller njuta av dem.

Kan man frysa om maräng?

Att frysa in maränger är inget vi rekommenderar. Det kan bryta ner marängerna avsevärt, vilket gör att de torkar ut och blir överdrivet spröda. De kommer också att förlora sin tuggförmåga.

Försök i stället att bara tina upp den mängd som du behöver åt gången.

Fryser maräng bra?

Om den förvaras och tinas upp ordentligt kan du inte se någon skillnad mellan färsk och fryst maräng, särskilt inte om du fryser in smeteneller värmer upp din färdiga frysta maräng.

Nyckeln är att inte låta överflödig fukt komma i kontakt med marängen.

Kan man frysa Pavlova?

Vi skulle avråda från att frysa in en färdig pavlova. Bären (eller andra frukter) och marängen kommer att frysa bra, men grädden kan vara svår att frysa. Du kommer också att förstöra konsistensen om du fryser in den.

Varför inte i stället överväga att frysa varje element för sig själv? När det sedan är dags att tina upp allt får du en utmärkt efterrätt och sparar fortfarande mycket tid.

Lämna en kommentar