Kan man frysa Bao?

Bao är en av de mest utsökta godbitarna i det kinesiska köket. Det är dessa härliga, fluffiga bullar som ofta är fyllda med anka eller annat kött och säsongsgrönsaker.

Om du gör dina egna baobröd hemma kan du frysa in dem relativt enkelt, och vi ska berätta exakt hur du ska göra i den här artikeln.

Snabbt svar:

Ja, du kan frysa in baobröd. Bao kan frysas i cirka 3 månader. Bao som köpts i butik kan fortfarande frysas. Detta är bra att veta om du köper färdig bao men inte hinner äta upp allt!

Hur man fryser Bao

Oavsett om dina baobullar är köpta eller hemgjorda ska du frysa dem på samma sätt. Den enda skillnaden är att du inte behöver vänta på att köpt bao ska svalna.

Om du tar ut baobullarna direkt ur förpackningen och lägger dem i frysen behöver du naturligtvis inte låta dem svalna. Nedan följer de enkla stegen du måste följa för att frysa in dina baobullar så att de behåller sin smak och konsistens.

 1. Låt dem svalna
  Om du har ångat dina bullar och har några kvar, låt dem svalna på bänkskivan. Detta bör inte ta mer än en timme.
 2. Klä en plastlåda med smörpapper
  Eftersom baobullar är klibbiga måste du lägga dem på smörpapper innan du fryser in dem. Medan de svalnar, klär du en lufttät plastbehållare med tillräckligt mycket smörpapper för att täcka botten.
 3. Placera bullarna i lådan
  När de har nått rumstemperatur kan du placera baobullarna på det smörpapper som finns i plastlådan. Se till att det finns en lucka mellan bullarna så att de inte rör vid varandra. Om de nuddar varandra innan du lägger dem i frysen kommer de att klistra ihop.
 4. Försegla lådan, etikettera och frys in
  När dina bullar är jämnt fördelade i plastbehållaren kan du sätta på locket och etikettera dem. Se till att du skriver datumet då de tillagades samt datumet då de måste användas senast. För sedan över dem till frysen.

3 tips för att frysa Bao

Nu när du vet hur du fryser dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser bao för att få bästa möjliga resultat:

 • Håll dem inlindade –För att skydda dina baobullar från frysbränna kan du packa in dem individuellt i plastfolie innan du lägger dem i Tupperware-lådan. Om du inte kan göra det kan du alltid lägga ett lager plastfilm över bullarna innan du sätter på locket på lådan.
 • Tillaga från fryst – Du kan frysa in baobullar innan de har tillagats. Följ bara samma steg som ovan (förutom kylningen) så kan du tillaga dem direkt från frysen.
 • Frys in utan fyllning– Det är mycket bättre att frysa in baobullar utan fyllning. Detta beror på att olika fyllningar reagerar på olika sätt när de fryses in. Om du bestämmer dig för att frysa in någon av fyllningarna (t.ex. fläskkött) bör du frysa in dem separat och undersöka exakt hur man fryser in den ingrediensen på ett säkert sätt. Du kommer också att upptäcka att dina bullar blir blöta om du fryser dem med ingredienser inuti.

Hur länge kan man frysa Bao ?

Du kan frysa in baobullar i cirka tre månader.

Detta gäller även för bullar som redan är tillagade och för bullar som kommer direkt från förpackningen om de är köpta i butiken. Om du låter dem ligga kvar längre riskerar du att förstöra deras konsistens.

Du kan frysa Bao i upp till 3 månader

Hur tinas Bao upp?

Du kan ångkoka dina baobullar direkt från frysen; du kanske bara måste förlänga tillagningstiden något. Detta är perfekt om du har bråttom eller vill njuta av dem direkt från frysen.

Men om du föredrar det kan du ta ut dem ur frysen kvällen innan du ska använda dem och lägga dem i kylskåpet. Det tar vanligtvis ett par timmar för dem att tinas upp, och du kan sedan tillaga dem som du vill.

Kan man frysa om Bao?

Det är inte att rekommendera att frysa in baobullar efter att de tinats upp, eftersom du riskerar att förstöra konsistensen. Det finns inget värre än en extremt blöt baobulle, särskilt efter att du har ansträngt dig så mycket för att förbereda de läckra fyllningarna!

Fryser Bao bra?

Baobullar fryser in riktigt bra om du följer stegen ovan. Om du inte lämnar tillräckligt med utrymme mellan bullarna i behållaren kommer de att klistra ihop och gå sönder, vilket inte är idealiskt när du ska tina upp dem och njuta av dem. Av samma anledning är det bättre att inte frysa in dem i påsar.

En av de bästa sakerna med bullarna är att de kan tillagas direkt från frysen, så du behöver inte oroa dig för att tina dem i förväg. Lägg dem bara direkt i grytan, förbered dina fyllningar och du har en utsökt måltid som väntar på dig.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av baobullar eller om bao i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in okokta Bao?

Bao kan frysas både ångade och okokta. Metoden för att frysa in dem okokta är identisk med den som beskrivs ovan, förutom att du inte behöver låta dem svalna. Du kan också ångkoka dem från frysen – det tar då lite längre tid att tillaga dem eftersom du måste ge dem tid att tina upp, förstås.

Kan man frysa Gyoza?

En annan asiatisk huvudrätt är gyoza. Men kan man frysa in dem? Du kan definitivt frysa in gyozas. Processen är ganska enkel. Du måste snabbfrysa dem på en plåt med bakplåtspapper och sedan lägga dem i en påse och förvara dem så att de förblir lufttäta.

Lämna en kommentar