Hur du kan se om din matolja eller olivolja är härsken

Har du en flaska gammal olja och är osäker på om den redan är härsken eller inte? Hur ser man om oljan är härsken?

Det korta svaret

Om oljan luktar bittert, tvåligt eller påminner om kemikalier är den troligen förhärsknad. Om lukten inte räcker för att avgöra om oljan är härsken, ta en liten klunk. En hård, bitter smak är ett annat säkert tecken på förhärskning.

Det är den korta versionen. Låt oss nu prata mer ingående om tecken på förhärskning.

Obs

Även om artikeln handlar om oljor kan du se liknande tecken i många andra livsmedelsprodukter. Andra fetter, t.ex. ister, uppvisar liknande egenskaper, och det gör även produkter som är ganska rika på fett, t.ex. nötter (som mandlar eller valnötter).

Hur luktar härsken olja?

Det finns dussintals olika sätt att beskriva lukten av härsken olja. De mest populära termerna är bland annat:

  • bitter
  • gammal
  • som nagellacksborttagningsmedel
  • som kritor
  • kittliknande
  • tvål- eller rengöringsmedelsliknande
  • som gammal färg

Om någon av dessa saker verkar vara en korrekt beskrivning av hur din olja luktar, är den troligen föhärsknad.

Men saker och ting är inte alltid så klara som vi vill att de ska vara, och du kan behöva gräva lite djupare om en snabb sniffning inte räcker.

Om det finns lite olja kvar i flaskan räcker det kanske inte att bara ta av locket och lukta ordentligt på flaskan. Häll i så fall upp en tesked olja och lukta på den i stället.

Samma sak kan hjälpa dig om du inte är säker på om oljan är härsken eller inte efter att ha sniffat på en öppen flaska.

Det är relativt enkelt att avgöra om din olja luktar bittert eller på något annat sätt om det är en raffinerad olja som har en neutral arom (t.ex. rapsolja eller raffinerad kokosolja). Det blir dock knepigt när det är en olja med en tydlig arom (t.ex. extra jungfruolja eller oraffinerad kokosolja).

Så här kan du avgöra om en oraffinerad olja är härskad:

  • Sniff-testet: Som nämnts är det här lite svårare för vissa oljor, men det går ändå att göra. Nyckeln här är att veta hur oljan ska lukta. Det enklaste sättet att ta reda på det är att ge den en ordentlig doft efter att först ha öppnat en färsk flaska. Om det sätt som din gamla olja luktar just nu har lite gemensamt med hur den brukade lukta, vet du att den är dålig.
  • Smaktestet: Det är ofta mycket lättare att avgöra om det är något fel på oljan genom att smaka på den än genom att lukta på den.

Låt oss tala mer ingående om det sistnämnda.

Hur smakar härsken olja?

För att kontrollera om oljan är härsken tar du en liten klunk. Om den smakar bittert, surt eller gammalt är den helt klart härsken. Om du märker några oönskade smaker kan du anta att den också är dålig.

Återigen är det inte alltid lätt att avgöra om oljan som du just har smakat på är härsken eller inte. Det är fallet med många oraffinerade oljor. Dessutom kan du i vissa fall vara så van vid den härskna smaken (och lukten) att du inte ens märker att något är fel.

Om din olja har passerat datumet är det därför förmodligen bättre att vara försiktig och slänga den, även om du inte är helt övertygad om att den är härskad.

Om du vill vara bättre förberedd på liknande situationer i framtiden kan du lukta och smaka på olika oraffinerade oljor direkt efter att du öppnat dem för första gången.

Detta hjälper dig att utveckla din smak och bygga upp grundläggande kunskaper om hur oljor luktar och smakar. Nästa gång du har att göra med gammal olja kan du lättare avgöra om den är slut.

Slutligen, även om förhärskning är ett resultat av oxidation,blir du inte sjuk av att äta en liten mängd härsken olja. Det betyder att du inte behöver oroa dig efter att ha fått i dig en tesked olja som är härsken.

Lämna en kommentar