Kan man frysa kex?

Kex är ett fantastiskt livsmedel att ha hemma eftersom de är så mångsidiga och kan användas vid många olika tillfällen; de är också ett utmärkt mellanmål vid midnatt! Det enda problemet med kex är att de är benägna att bli tråkiga ganska snabbt, så är det möjligt att bevara dem och göra deras hållbarhet mycket längre?

Kan man frysa kex?

Nej, du bör inte frysa in kex. Det är inte lämpligt att frysa dem eftersom iskristaller bildas vid frysning och de blir blöta och förlorar sin konsistens och kanske även sin struktur.

Kan man frysa om kex?Nej

Fryser kex in bra?Nej

Varför du inte bör frysa in kex

Kex ska vara krispiga och knäppa fint. Ingen vill ha ett blött kex!

När de är frysta bildas iskristaller i kexen och när de tinas upp omvandlas dessa iskristaller till vatten som absorberas, vilket gör att kexen blir blöta.

De flesta kex innehåller salt och det är detta salt som absorberar vattnet när kexen tinas upp, vilket gör att vattnet stannar på kexen i stället för att avdunsta.

Frysarna i hemmet har ofta varierande temperaturer, vilket gör att kexen är sårbara för konstant frysning och upptining, vilket utan tvekan påverkar kexens struktur.

Hur man förvarar kex

Även om det inte är ett bra alternativ att frysa kex om du vill behålla krispiga och läckra kex så finns det flera andra sätt att bevara dem!

Originalförpackning

För det första kan du förvara kexen i deras originalförpackning! De flesta kex kommer i liknande förpackningar och det beror på att de är optimala för att hålla kexen fräscha och förhindra att de kommer i kontakt med luft, bakterier eller fukt.

Det enda du måste vara medveten om är att skadedjur, som gnagare eller skalbaggar, kan hitta till dina kex, så se till att du inte har några skadedjur i närheten!

Ziplock-påse

Att förvara öppnade kex i en ziplock-påse är ett bra sätt att bevara dem i en lufttät miljö och förhindra att de blir gamla. Det förhindrar också att de absorberar lukt från närliggande mat.

Att använda ziplockpåsar är också ett bra sätt att hjälpa till med måltidsförberedelser eftersom du kan dela ut kexen i flera påsar så att du har ett praktiskt mellanmål när du behöver dem!

Den enda nackdelen med att använda ziplockpåsar är att de inte skyddar strukturen på kexen, så det finns en möjlighet att de går sönder.

Lufttäta behållare

Det sista, och potentiellt bästa, förvaringsalternativet är att använda lufttäta behållare. Du kan skydda kexen från att utsättas för luft eller fukt, skydda deras struktur och portionera dem individuellt, vilket drastiskt minskar tiden för att förbereda måltiderna.

Fryser kex in bra?

Tyvärr är det inte möjligt att frysa in kex om du vill behålla ett fint och krispigt knäck från dina kex.

I stället är det bäst att förvara dem i en lufttät miljö och se till att de förvaras på en sval och torr plats, till exempel i ett köksskåp eller skafferi.

Om du kan, undvik att förvara kex i skåp nära varma rör, ugnar eller kylskåp, eftersom kexen bör hållas vid en konstant kall temperatur för att förhindra att de blir gamla eller absorberar fukt och blir genomblöta.

Om de förvaras på rätt sätt håller öppnade kex i 2-4 veckor, medan oöppnade kexpaket håller i 6-9 månader. Genom att följa dessa råd kan du hålla dina kex fina och krispiga och använda dem till alla tillfällen!

Lämna en kommentar