Kan man frysa in smörgåsar?

Vem älskar inte en god smörgås? Oavsett vilken fyllning du väljer är det få saker som kan slå den utsökta smaken av nybakat bröd som toppas med en rad olika salta (eller söta) fyllningar!

Om du vill spara tid på förberedelserna kanske du undrar om det är okej att frysa in smörgåsar och tina upp dem när du är redo att njuta av dem?

Smörgåsarna kan frysas i upp till 2 månader. Men det finns några viktiga saker att tänka på. Det är bäst att frysa smörgåsar råa och att använda ingredienser som inte gör att brödet blir blött. Du kan sedan ta ut dina smörgåsar ur frysen och rosta eller grilla dem.

Kan man frysa om smörgåsar?Nej

Fryser smörgåsar bra?Ibland

Hur man fryser smörgåsar

Det är viktigt att börja det här avsnittet med en varning. Det är inte alla typer av smörgåsar som lämpar sig för frysning. Om du brukar njuta av smörgåsar fyllda med tomater, sallad och gurka, till exempel, kommer de med största sannolikhet att få brödet att bli blött i frysen.

Om du planerar att frysa in smörgåsar bör du hålla fyllningen enkel (t.ex. skinka och ost) och vara beredd att rosta eller grilla dem när du har tinat upp dem.

Om du vill kan du sedan lägga till kryddor och pickles på smörgåsen när den har frysts ner. På så sätt slipper brödet bli blött!

Nu när vi har fått bort några grundregler, följer här de steg du måste ta för att frysa dina smörgåsar:

 1. Förbered
  Börja med att göra din smörgås. Använd färskt bröd och smörj det om du vill, innan du lägger på den fyllning du valt.
 2. Packa in individuellt
  När du har förberett smörgåsarna, svep in dem individuellt i plastfolie eller aluminiumfolie.
 3. Lägg till i fryssäkra påsar
  Du kan sedan placera de inslagna smörgåsarna i en fryssäker påse, trycka ut så mycket luft som möjligt och försegla.
 4. Märk och frys in
  Skriv dagens datum på den fryssäkra påsen och det datum då dina smörgåsar ska användas. Kom ihåg att du kan frysa in smörgåsar i ungefär två månader.

Tips:

Gör smörgåsar med bröd på båda sidor, då är de lättare att frysa in! 

 

3 tips för att frysa in smörgåsar

Nu vet du hur du fryser dem och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser smörgåsar för att få bästa möjliga resultat:

Använd färskt bröd
Om brödet har legat i några dagar kommer det inte att smaka så bra efter att det har frysts in. Om det är möjligt ska du förbereda smörgåsar för frysen på nybakat bröd, eftersom det ger bäst smak när smörgåsarna tinats upp!

Vet vad du ska undvika
Det här är inte en uttömmande lista, men följande produkter går inte att frysa in i en smörgås: Sallad, tomater, gurka, fettsnål ost, mjukost, hårdkokta ägg och majonnäs. Om du vill ha med någon av ovanstående i dina smörgåsar, lägg till dem efter att du har fryst in dem.

Vet vad du ska använda
Följande är inte de enda saker som går bra att frysa in på smörgåsar, men de är en bra början: Nötsmör, hummus, pesto, fet ost, skivat kött, kokt kött, bacon, tonfisk och lax.

Hur länge kan man frysa in smörgåsar?

Du kan frysa in smörgåsar i ungefär två månader. Vi rekommenderar inte att du fryser dem längre än så, eftersom brödet då blir blött.

Om du vill frysa in smörgåsar längre kan du överväga att frysa alla delar separat och bygga upp smörgåsarna när de tinats upp. På så sätt kan du se till att fyllningarna inte gör att brödet blir blött.

Du kan frysa smörgåsar i upp till 2 månader

Hur tinas smörgåsar upp?

För att tina upp dina smörgåsar tar du ut dem ur frysen och lägger dem i kylskåpet. Det är bäst att inte låta dem tinas upp i rumstemperatur, särskilt om smörgåsarna innehåller kött, mejeriprodukter eller fisk.

Vi rekommenderar att du rostar eller grillar dina smörgåsar lätt för att göra brödet fastare. Detta är ett viktigt steg eftersom du inte vill att dina smörgåsar ska bli blöta!

Kan man frysa om smörgåsar?

Du bör bara frysa in smörgåsar en gång. När du tar ut dem ur frysen och tinar upp dem ska de konsumeras så snabbt som möjligt. Om du skulle lägga tillbaka dem i frysen skulle fuktinnehållet med största sannolikhet leda till att brödet blir blött och att dina smörgåsar blir allt annat än goda!

Det är inte heller en bra idé att frysa kött och mejeriprodukter mer än en gång, så som en allmän regel bör smörgåsar endast frysas en gång.

Fryser smörgåsar in bra?

Vissa smörgåsar fryser förvånansvärt bra! Det är viktigt att hålla sig till ingredienser och fyllningar som fryser bra, enligt listan ovan, eftersom ingredienser med hög fukthalt gör att brödet blir blött.

Du kan alltid lägga till extra ingredienser i dina smörgåsar efter att du tinat upp dem, eftersom du inte vill förstöra dina annars helt utsökta smörgåsar!

Vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa in smörgåsar kan dessa frågor hjälpa dig:

Kan man frysa in köpta smörgåsar?

Även om det är möjligt att frysa in köpta smörgåsar skulle vi undvika att göra det. De flesta smörgåsar från snabbköpet innehåller mycket sås och/eller kryddor, vilket kan leda till att brödet blir blött. I stället är det bättre att göra dem själv och hålla innehållet enkelt.

Är det säkert att frysa in smörgåsar?

Det är lika säkert att frysa smörgåsar som att frysa de flesta andra ingredienser. Du måste tänka på fyllningarna och om de enskilda ingredienserna är säkra att frysa in.

Lämna en kommentar