Kan man frysa in vit choklad?

Vit choklad är en av de saker som ofta inte räcker så länge! Om det finns en öppen föpackning försvinner den i de flesta hushåll på några sekunder. Men om du har ett stort förråd av vit choklad, kanske efter jul eller en födelsedag, så kanske du undrar hur du bäst kan bevara den.

Vit bakchoklad

Går det att frysa vit choklad?

Ja, du kan frysa in vit choklad i upp till 12 månader. Det är bäst att kyla den i kylskåp i en dag innan du fryser den, och du måste sedan slå in den ordentligtinnan du lägger den i frysen.

Hur man fryser vit choklad

Det är enkelt att frysa in vit choklad. Men det är viktigt att notera att om du placerar vit choklad direkt i frysen kan det leda till en temperaturchock. Därför är det viktigt att placera vit choklad i kylskåpet i någon dag eller så innan den fryses in.

Nedan följer de steg du måste följa för att frysa vit choklad på rätt sätt:

 1. Kyl ner
  Dagen innan du planerar att frysa in din vita choklad, ställ den i kylskåpet. Du kan lämna den i sin ursprungliga förpackning eller slå in den i plastfolie.
 2. Slå in
  Dagen därpå kan du slå in den vita chokladen i plastfolie eller aluminiumfolie. Detta gäller oavsett om du fryser in enskilda chokladitar eller ett helt block.
 3. Lägg i påse
  Lägg den vita chokladen i en fryssäker påse och knyt ihop den. Alternativt kan du använda en lufttät behållare av lämplig storlek om du föredrar det.
 4. Märka och frys in
  Skriv datumet du köpte chokladen och bäst-före-datumet på påsen eller på behållarens lock och lägg den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in vit choklad i cirka tolv månader.

3 tips för att frysa vit choklad

Nu vet du hur du fryser den, och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser vit choklad för att få bästa möjliga resultat:

Kyl ner först
Det viktigaste att komma ihåg när du fryser vit choklad är att du måste kyla den först.

Den temperaturchock som orsakas av att choklad placeras direkt i frysen från rumstemperatur kan förändra dess smak och konsistens dramatiskt. Se därför till att planera i förväg om du hoppas kunna förvara vit choklad i frysen.

Förvänta dig en förändring i texturen
Även om du kyler vit choklad i förväg kommer du troligen att märka en liten förändring i konsistensen när du fryser in den. Detta innebär att den kanske inte är idealisk att äta som snacks, men den kommer att vara perfekt att använda i bak- eller kakrecept, där chokladens konsistens inte är lika viktig.

Överväg om det är nödvändigt
Inpackad vit choklad har en ganska lång hållbarhet och blir inte dålig på länge. Därför är det en bra idé att kontrollera bäst-före-datumet på förpackningen och avgöra om det faktiskt är nödvändigt att frysa in vit choklad överhuvudtaget.

Det innebär att du inte behöver oroa dig för att dess konsistens ska förändras under frysningsprocessen.

Hur länge kan man frysa vit choklad?

Du kan frysa vit choklad i cirka tolv månader. Även om du måste kontrollera förpackningen på varje bit har de flesta vita chokladprodukter en hållbarhet på 6-12 månader, vilket innebär att de inte nödvändigtvis behöver frysas in från början.

Du kan också förvara vit choklad i kylskåpet lika länge, vilket är ett smart drag om du gillar den extra krispighet som kommer med kall choklad.

I slutändan rekommenderar vi att du överväger om det är nödvändigt att frysa vit choklad innan du vidtar de nödvändiga åtgärderna för att frysa den överhuvudtaget.

Du kan frysa vit choklad i upp till 12 månader

Hur tinas vit choklad upp?

När det är dags att tina upp din vita choklad är det bara att flytta den från frysen till kylskåpet och låta den stå kvar tills du ska använda den. Det tar flera timmar att mjuka upp den, så det är bäst att göra detta kvällen innan.

Du bör inte tina vit choklad i mikrovågsugn eftersom du riskerar att smälta den om du ställer in temperaturen för högt.

Om du använder fryst vit choklad i ett bakrecept behöver du kanske inte tina upp den utan kan använda den direkt från frysen.

Kan man frysa vit choklad på nytt?

Du kan frysa in vit choklad igen, men det är nog bäst att inte göra det. Detta beror på den kristalliseringsprocess som sker vid frysning, vilket gör att chokladens smak och konsistens förändras något.

Om du är orolig för att slösa bort vit choklad kan du överväga att frysa in den i mindre portioner, så att du enkelt kan ta ut vad du behöver när som helst.

Fryser vit choklad in bra?

På det hela taget fryser vit choklad ganska bra. Du kommer förmodligen att märka några små förändringar i smak och konsistens när du kommer att njuta av den i framtiden, men det borde inte vara något problem om du planerar att använda vit choklad i ett bakre recept.

Det viktigaste är att du funderar på om det är nödvändigt att frysa vit choklad innan du börjar frysa den.

Lämna en kommentar