Hur man förvarar grönkål

För några år sedan trodde alla att grönkål bara skulle vara en tillfällig modefluga.

Det var populärt och fanns överallt! Du kunde hitta det gröna lövverket på bondemarknader, i gourmetbutiker och i juicebarer.

Om du trodde att grönkålen bara var en tillfällig modefluga (och det trodde vi också), så har denna tåliga kusin till sallad bevisat att vi alla har fel!

Det har visat sig att den har en lång livslängd och idag kan du hitta färsk grönkål nästan året runt i din lokala livsmedelsbutik.

Men även om du kan hitta den lättare, är tricket att hålla grönkålen fräsch. Ingen vill spendera pengar på ett friskt knippe grönkål för att sedan få det att vissna och torka ut inom några dagar!

Vi vill att du ska kunna njuta av din grönkål så länge som möjligt, så här är en enkel guide om hur du kan bevara grönkålen så att den förblir läcker, krispig och grön.

Hur länge kan man förvara färsk grönkål i kylskåpet?

I kylskåpet kan du hålla grönkålen fräsch i cirka 7 dagar innan den börjar vissna. Detta förutsätter förstås att du vidtar rätt åtgärder för att bevara din grönkål ordentligt.

Hur håller du grönkålen krispig?

Nyckeln till att hålla grönkålen krispig är att se till att den får tillräckligt med fukt runtomkring så att den inte torkar ut.

Innan du förvarar grönkålen i kylskåpet tar du fram två tjocka pappershanddukar. Fukta pappershanddukarna och pressa ut överflödig fukt. Pappershanddukarna ska vara fuktiga men inte genomblöta.

Lägg grönkålen mellan fuktiga hushållspapper och slå in dem ordentligt.

Hitta en lufttät behållare, t.ex. en lufttät plastbehållare eller en Ziplock-plastpåse. Lägg grönkålen i den och förvara dem i kylskåpet.

Ska grönkålen kylas?

Ja, grönkål ska förvaras i kylskåp. Den bästa platsen i kylskåpet är en grönsakskorg om du har en sådan, men om du inte har en sådan, leta efter den kallaste tillgängliga delen.

Hur håller du grönkålen fräsch längre?

För att hålla grönkålen fräsch måste du byta ut de fuktiga pappershanddukarna med några dagars mellanrum. På så sätt säkerställer man att den är fuktig och därmed fräsch.

Kan man frysa rå grönkål?

Ja, du kan frysa in grönkål! Om du planerar att använda den inom 4-6 veckor kan du frysa in den direkt efter att du sköljt grönkålen och torkat den.

Men om du ska förvara den längre, se till att blanchera grönkålen snabbt för att bevara näringsämnena.

Se till att blanchera bladen separat från stjälkarna. Kom ihåg att grönkålens stjälkar är hårda och fiberrika, så de måste blancheras lite längre än bladen.

Hur tvättar och förvarar du grönkål?

När du har tagit hem färsk grönkål måste du tvätta den för att ta bort all smuts och damm från bladens yta. Placera bara bladen under rinnande kallt vatten och skrubba försiktigt över ytorna. Se till att inte riva eller knäcka bladen!

Du kan ha färsk, läcker grönkål som du kan använda i dina soppor, sallader och till och med smoothies i flera veckor efter att du har köpt grönsakerna på marknaden.

För färsk grönkål kan du göra krispiga grönkålschips som ett hälsosamt mellanmål. Om du har tinat upp grönkålen kan du lägga till den i en läcker risgryta med grönkål och purjolök.

Har du fler tips på hur man förvarar grönkål? Låt oss veta det i

Lämna en kommentar