Kan man frysa in tunnbröd?

Tunnbröd tillagas över hela världen och varje kultur har sitt eget recept på tunnbröd. Från mexikanska tortillas till indiska chapatis och traditionellt svenskt tunnbröd, tunnbröd serveras ofta mjuka, fyllda med fyllning eller används för att suga upp läckra såser. Men vad krävs för att alltid ha ett lager hemma?

Kan man frysa in tunnbröd?

Ja, du kan frysa in tunnbröd i upp till 4 månader. När de har svalnat är det viktigt att du slår in dem i vaxpapper och plastfolie för att skydda dem från luft. De kan sedan läggas i en fryspåse och frysas in.

Kan man frysa om tunnbröd?

Nej

Fryser tunnbröd in bra?

Ja

Hur man fryser tunnbröd

Att göra egna tunnbröd hemma är ett enkelt sätt att förhöja vilken maträtt som helst, från praktiskt taget hela världen.

Som nämnts ovan kan tunnbröd användas för bland annat curryrätter, smörgåsar och till och med pizzor. Bitarna kan användas med dip som hummus eller tsatziki, eller så kan de användas som ett tillbehör som är redo att användas för att ta upp såser.

Om du har gjort en stor mängd tunnbröd är det ett säkert sätt att förlänga hållbarheten om du förvarar dem i frysen, men det finns några viktiga steg att följa för att göra detta på rätt sätt:

 1. Förbered tunnbröd
  Följ ditt favoritrecept för tunnbröd och grädda som vanligt. Du kan följa vilket recept som helst från degtillverkning till färdig produkt.
 2. Låt dem svalna
  Lägg ut de nygräddade tunnbröden och låt dem svalna. Det kan vara bäst att göra detta på ett galler så att alla sidor av brödet kan svalna.
 3. Inplacera
  Använd vaxpapper eller smörpapper för att slå in varje tunnbröd i ett eget ark. Du vill också försäkra dig om att inslagningarna är lufttäta och då kan ett lager plastfolie vara till hjälp.
 4. Lägg i en påse eller behållare
  För att undvika frysbränning, lägg de inslagna tunnbröd i en frysvänlig påse eller lufttät behållare.
 5. Märk och frys in
  Som alltid ska du märka med datum för infrysning och sedan lägga in dem i frysen i upp till fyra månader.

3 tips för att frysa tunnbröd

Nu vet du hur du fryser in dem och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in tunnbröd för att få bästa möjliga resultat:

Använd vaxpapper
När du fryser in dina tunnbröd kan du lägga ett vaxpapper eller smörpapper mellan varje brödskiva för att förhindra att de fastnar i varandra.

Placera försiktigt i frysen
Det viktigaste är att se till att tunnbrödet har tillräckligt med utrymme för att förvaras utan att gå sönder. Den kan stå upprätt eller ligga platt, beroende på utrymmet.

Skriv etiketter
Tunnbröd finns i många olika former, storlekar och varianter. Du kan få parathas, naans och chapatis – och det är bara indiska plattbröd! Så se till att du skriver tydliga etiketter. Skriv också dit datum så att du vet hur länge dina bröd varit i frysen. 

Hur länge kan du frysa tunnbröd?

Du kan förvara tunnbröd i frysen i några månader. Beroende på vilken typ av tunnbröd du gör kan detta variera beroende på vilka ingredienser som används i receptet.

Bröd som innehåller jäst kan till exempel ha en annan hållbarhet i frysen än bröd som inte innehåller jäst. Det är därför det är så viktigt att märka och datera dina livsmedelsprodukter när du fryser in dem.

Du kan frysa tunnbröd i upp till 4 månader

Hur tinas tunnbröd upp?

När du är redo att använda dina frysta tunnbröd är det otroligt enkelt att tina dem och det finns faktiskt två sätt att göra det på.

Den första gäller ugnen. Ta ut det önskade antalet tunnbröd ur frysen och svep in dem i aluminiumfolie. Placera paketen på en bakplåtspapper och grädda dem i en varm ugn i 10 minuter.

Ta bort och öppna försiktigt folien så att ångan kan komma ut – det är bäst att ha på sig grytvantar här för att undvika att bränna sig! Du kan sedan servera dem varma med din favoriträtt.

Den andra metoden går ut på att slå in de frysta tunnbröden i en fuktig, inte våt, kökshandduk och mikrovågsugna dem tills de är varma. Den fuktiga kökshandduken håller plattbröden mjuka, jämfört med ugnsmetoden som gör dem lite mer knapriga.

Kan man frysa in tunnbröd?

Det är aldrig rekommenderat att frysa in de flesta livsmedelsprodukter, särskilt inte brödprodukter.

De upprepade temperaturförändringarna kan leda till att tunnbröden blir sega och sega, vilket verkligen skulle påverka hur användbara eller njutbara de skulle vara som en del av en maträtt.

Fryser tunnbröd in bra?

Tunnbröd fryser in bra och är lätta att förvara, så länge du förvarar dem säkert i frysen.

Frysningen påverkar inte kvaliteten eller smaken på tunnbröden, vilket innebär att du kan göra dem i stora mängder inför en stor måltid eller fest och vara säker på att folk inte kommer att kunna se skillnad.

Upptiningen går också snabbt och resulterar i läckra varma tunnbröd som du kan njuta av inom några minuter.

Lämna en kommentar