Kan man frysa in skaldjur?

Skaldjur är kända för att vara ett livsmedel som måste hanteras med försiktighet. Denna typ av fisk kan snabbt och lätt bli dålig och kan orsaka de värsta typerna av matförgiftning man kan uppleva.

Detta leder ofta till komplikationer i samband med lagring av skaldjur. De flesta typer av skaldjur håller inte längre än en dag i kylskåp, vilket inte alls är särskilt länge! Så du undrar säkert om man kan frysa skaldjur?

Snabbt svar:

Ja, du kan frysa skaldjur i ungefär 3 månader. Men du måste vara extra försiktig när du fryser in skaldjur, oavsett om det är hummer eller musslor. Om du är orolig för att du ska göra fel kan det faktiskt vara bäst att låta bli att frysa in skaldjur.

Hur man fryser skaldjur

Experter rekommenderar att det inte finns någon generell regel när det gäller skaldjur och frysning. Man måste behandla varje typ av skaldjur lite annorlunda och varje skaldjur har en lite annorlunda metod.

Vi rekommenderar att du funderar om du verkligen behöver frysa skaldjur innan du gör det. Det kan vara ett bättre alternativ att äta den när den är färsk än att riskera att frysa den och göra fel.

Vi ska dock ta en titt på de vanligaste typerna av skaldjur och hur du kan frysa in dem.

Hur man fryser musslor

Du kan köpa musslor som redan är frysta, så ja, självklart kan du frysa musslor! Var dock försiktig om du försöker göra det hemma, det kan vara mycket lätt att göra fel.

 1. Rengör
  Skölj färska musslor ordentligt för att få bort sanden i dem.
 2. Ånga
  Ånga musslorna på medelvärme för att få skalen att öppna sig. Du måste skala musslorna för att öppna dem helt och hållet och dränera all vätska i musslorna.
 3. Förvara
  När musslorna är tillagade lägger du dem i en lufttät behållare.
 4. Försegla
  Häll över en saltlösning och försegla sedan behållaren helt och hållet.
 5. Frys in
  Märk upp datum och innehåll och lägg sedan musslorna i frysen.
 1.  

 

Hur man fryser hjärtmusslor

 

Hjärtmusslor är en typ av skaldjur som du måste vara extra försiktig med.

 

Så snart hjärtmusslan dör börjar den genast att förstöras. Detta gör att skadliga bakterier kan växa direkt och det är därför som skaldjur kan orsaka sjukdom så lätt.

 

Om du har färska hjärtmusslor som du är säker på att de precis har dött kan du frysa in dem, men bara om du vet att hjärtmusslan har dött under de senaste 30 minuterna.

 

För att frysa in följer denna metod.

 

 1. Rengör
  Innan du fryser in dem måste du rengöra och förbereda musslorna ordentligt. Tvätta hjärtmusslorna i 30 minuter under rinnande vatten. På så sätt avlägsnas mycket sand, smuts och skräp.
 2. Rensa ut
  Fyll sedan en skål eller en diskbänk med saltvatten och placera hjärtmusslorna i det i två timmar. Saltet hjälper till att dra ut eventuella gifter och skräp från skalets insida. Om de fortfarande verkar vara smutsiga kan du låta dem ligga kvar i upp till cirka sex timmar. Ställ in skålen i kylskåpet medan hjärtmusslorna sitter och rensar ut skräp i dem.
 3. Filtrera
  Gå sedan igenom dina kammusslor och välj ut dem av bästa kvalitet. De som visar tecken på att bli förstörda, har alger som växer på dem, skalen är öppna eller skalet är trasigt ska kastas omedelbart.
 4. Koka
  Koka hjärtmusslorna i en kastrull på låg värme med lite vatten. När skalen börjar öppna sig kan du låta dem rinna av.
 5. Förvara
  Lägg hjärtmusslorna i en lufttät behållare och förslut den ordentligt.
 6. Frys in
  Lägg i frysen.

Hur man fryser hummer

Du kan frysa in hummer, men du måste tillaga hummern först för att förhindra att den förstörs.

 1. Tillagning
  Koka hummern i saltvatten i cirka 8 minuter. Häll av och låt hummern svalna helt.
 2. Lägg i en påse
  Lägg hummern i en fryspåse. Tillsätt lite saltlake och förslut påsen ordentligt.
 3. Frys in
  Lägg den i frysen och frys in.

3 tips för att frysa skaldjur

Nu när du vet hur du fryser in dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in skaldjur för att få bästa möjliga resultat:

 • Var försiktig– Skaldjur kan lätt bli dåliga. Om du inte fryser dem ordentligt finns det risk för att skadliga bakterier bildas och att du blir sjuk. Så var försiktig! Detta gäller alla skaldjur från ostron till pilgrimsmusslor.
 • Återfrys aldrig skaldjur – Som nämnts ovan kan skaldjur vara temperamentsfulla, så undvik att frysa in dem igen eftersom bakterier då lätt kan växa.
 • Märk typen – Om du har fryst in flera olika typer av skaldjur ska du märka dem tydligt så att du lätt kan skilja på vad som finns i frysen.

Hur länge kan man frysa skaldjur?

Alla skaldjur är lite olika, så se till att du kollar upp hur du tar hand om de skaldjur du har. En allmän tumregel är att skaldjur som har förberetts och frysts in på rätt sätt bör kunna frysas in i två till tre månader.

Ju tidigare du äter fisken, desto bättre är det för att undvika att den förstörs. På så sätt kan du också se till att skaldjuren smakar så gott som möjligt.

Du kan frysa skaldjur i cirka 3 månader

Hur tinas skaldjur upp?

Det är nästan lika svårt att tina upp skaldjur som att frysa in dem! Skaldjur är extremt lättfördärvliga och börjar försämras och förstöras så fort de tinas upp. För att undvika bakterietillväxt bör du tina upp dem i kylskåpet.

Det är bara att ta ut skaldjuren ur frysen och lägga dem i kylskåpet för att tinas upp.

Du måste äta skaldjuren så snart de är helt tinade och alltid förvara dem i kylskåpet tills det är dags att tillaga och äta dem. När du förbereder dig för att äta skaldjuren ska du hålla utkik efter tecken på att skaldjuren är dåliga.

Om det finns tecken eller lukter som tyder på att skaldjuret inte längre är fräscht, släng det hellre än att ta risken.

Kan man frysa om skaldjur?

Nej, du bör absolut inte frysa om skaldjur.

Som vi har nämnt i den här artikeln är skaldjur mycket lättförstörbara och förstörs lätt och nästan omedelbart efter att de har fångats.

Det kan vara svårt att frysa skaldjur en gång, och skaldjuren skulle inte överleva processen mer än en gång utan att orsaka bakterietillväxt som skulle vara skadlig för dig.

Om du är tveksam ska du alltid kasta dina skaldjur i stället för att ta risken.

Fryser skaldjur in bra?

Skaldjur är inte ett livsmedel som fryser bra. Detta gäller nästan all fisk, tyvärr från krabba till musslor. De kan frysas in med framgång, men de kommer aldrig att smaka lika bra frysta som färska.

Detta beror på att köttet börjar försämras så snart skaldjuren fångas och att skaldjurens kött är ganska ömtåligt och inte överlever frysningen bra.

Du kan dock fortfarande frysa in och njuta av skaldjur om du är beredd att acceptera denna skillnad.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av skaldjur eller om skaldjur i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Kan man frysa in ostron?

Ostron, liksom de flesta skaldjur, kan frysas. Men det betyder inte att du bör göra det. Det är lätt att göra fel och det kan leda till att du fryser skämda ostron. När du sedan ska äta dem kommer de i bästa fall att smaka lite skumt och i värsta fall göra dig väldigt sjuk.

Kan man frysa skaldjursbuljong?

Det verkar som om allt är dåliga nyheter när det gäller att frysa skaldjur. Men inte längre. Skaldjursbuljong är något du kan frysa in. Som de flesta buljonger har du två alternativ. Du kan antingen frysa in den som en vanlig, flytande fond i tjocka fryspåsar. Eller så kan du reducera buljongen mer än vad du normalt skulle göra och skapa ett otroligt starkt buljongkoncentrat som sedan kan frysas i kuber med hjälp av en isbricka. Den senare av dessa två metoder tar mindre plats i frysen och är lättare att använda.

Lämna en kommentar