Hur länge håller ostronsås?

Har du köpt en flaska ostronsås för ett recept som krävde det? Ett halvt år senare står såsen fortfarande i kylskåpet och du frågar dig nu: när blir ostronsås dålig?

Eller så är det kanske första gången du använder ostronsås och du är osäker på om du behöver kyla den efter att du öppnat den eller inte.

Om något av detta låter bekant är du på rätt plats. I den här artikeln går vi igenom lagring, hållbarhet och utgångsdatum för denna tjocka bruna sås som ofta används i asiatiska rätter.

Ostronsås har oftast en hållbarhet på runt 18-24 månader (oöppnad). En öppnad flaska håller i ca 3-6 månader i kylskåp.

Hur man förvarar ostronsås

Jag är ganska säker på att du känner till kryddor som sojasås eller vinäger som inte behöver kylas efter öppnandet. Ostronsås är inte riktigt samma sak.

Till att börja med bör du förvara den oöppnade ostronsåsen på en sval och mörk plats. Ett skåp i köket eller en hylla i skafferiet räcker.

Nu till den svåra delen: behöver du kyla ostronsås efter att du öppnat den? Det bästa svaret jag kan ge dig är att du förmodligen bör göra det.

Kylning rekommenderas, men är inte nödvändig. Den kalla temperaturen bidrar helt enkelt till att bevara kryddans kvalitet längre.

Vissa märken har en stor etikett med texten ”kyl efter öppning” på flaskan. Det gör det ganska tydligt att du ska förvara såsen i kylskåpet.

INFO

På det hela taget blir ostronsås inte dålig om du låter den ligga i rumstemperatur i några dagar eller till och med veckor efter öppnandet. Men kvaliteten försämras mycket snabbare, så om du inte planerar att göra slut på flaskan snart är kylning det bästa alternativet.

Hur länge håller ostronsås?

Hållbarheten för denna trögflytande sås som framställs med ostronsextrakt beror i hög grad på producenten och kvaliteten. Som med många andra saker i livet gäller att ju bättre kvalitet, desto längre hållbarhet.

Ostronsås har vanligtvis en hållbarhet på 18-24 månader i oöppnat skick. Du kan ta reda på hur länge din ska hålla sig genom att hitta bäst-före-datumet på etiketten. Kvaliteten kommer in i bilden när du först öppnar flaskan.

Hur länge är ostronsås okej efter öppnandet? Du bör göra slut på flaskan inom tre till sex månader, och det gäller för i stort sett alla vanliga ostronsåser som finns.

Om du har en av de högkvalitativa produkterna bör den behålla sin kvalitet mycket längre, upp till ett år, eller kanske till och med mer.

Kort sagt, om du inte är säker på såsens kvalitet bör du försöka göra slut på flaskan inom ett halvår för att få bästa smak.

 SkafferiKylskåp
Ostronsås (oöppnad)Bäst före + 3 till 6 månader för bästa kvalitet 
Ostronsås (öppnad) 3 – 6 månader för bästa kvalitet

Observera att perioderna ovan endast är uppskattningar.

Hur vet man om ostronsås är dålig?

Du vet förmodligen att det ofta är svårt att skilja förstörda såser från såser som är säkra att äta. Visst finns det några säkra tecken på att din ostronsås är förstörd, t.ex. om det finns vita eller gröna fläckar på ytan eller om den luktar illa. Men ofta är det inte så enkelt att avgöra om såsen är dålig som vi skulle vilja.

Ostronsås mörknar och smaken blir starkare med tiden. Om den är för stark för dig och det inte räcker med att använda mindre sås i dina rätter, kan du kasta den. Såsen är visserligen inte dålig på något sätt, men den är i stort sett värdelös för dig, så det är ingen idé att ha den kvar.

En annan sak som är värd att veta är att såsen förtjockas under tillverkningsprocessen, ofta med hjälp av majsstärkelse. Och om det går så långt att vatten börjar separera på ytan betyder det att såsen är gammal. Och att ge den en ordentlig omrörning (som man gör med yoghurt) löser inte problemet. Om såsen har börjat separera så ska du göra dig av med den.

Lämna en kommentar