Kan man frysa in tillagad fisk?

Fisk är en utmärkt proteinkälla och är mycket omtyckt över hela världen. Det finns så många olika sätt att tillaga och njuta av den, vilket gör den till ett perfekt komplement till veckans måltidsplanering.

Men vad ska du göra om du har en bit stekt fisk kvar från en tidigare måltid? Kan man frysa in tillagad fisk?

Fisken kan frysas i upp till 2 månader. Oavsett vilken typ av tillagad fisk du har, slå in den tätt och lägg den i en frystålig påse. Du kan sedan tina upp den och värma den när du vill njuta av den.

Hur man fryser tillagad fisk

Även om det är bäst att frysa in fisk när den fortfarande är färsk, kan du också frysa in den när den har tillagats utan problem. Detta är idealiskt om du har gjort för många filéer eller har lagat en fiskbaserad måltid och har några rester.

Det kanske viktigaste att tänka på när du fryser in tillagad fisk är att du måste packa in den tätt, eftersom du inte vill att lukten ska förstöra någon av de andra matvarorna i frysen. Ingen vill ha glass med fisksmak.

Här är stegen du måste följa för att frysa in tillagad fisk på rätt sätt.

 1. Kyl
  När fisken är klar, låt den stå i rumstemperatur i ungefär en timme eller tills den har svalnat helt. Du bör aldrig lägga varm fisk direkt i frysen.
 2. Slå in
  Placera den tillagade fisken på ett ark folie och slå in den tätt, så att inget av fisken syns.
 3. Lägg i påse
  Placera den inplastade delen av den tillagade fisken i en fryssäker påse. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen innan du förseglar den.
 4. Märk och frys in
  Skriv in bäst-före-datumet på framsidan av påsen och lägg fisken i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in tillagad fisk i ungefär två månader.

3 tips för att frysa in tillagad fisk

Nu när du vet hur du fryser in fisken har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in tillagad fisk för att få bästa möjliga resultat:

Låt inte fisken ligga i rumstemperatur
Det är mycket viktigt att du förvarar din överblivna fisk i kylskåp eller frys. Dina rester bör endast vara i rumstemperatur så att de kan svalna i högst 1-2 timmar. Om du låter din tillagade fisk stå ute längre än så kommer den att bli dålig och bör kasseras.

Tina upp innan du värmer upp igen
Du måste vara försiktig när du värmer upp tillagad fisk, eftersom du inte vill att den ska torka ut. Därför är det en bra idé att ge den tillräckligt med tid att tina innan du värmer den igen, så att den värms upp jämnt och ordentligt. Vi förklarar hur du tinar upp tillagad fisk i ett av avsnitten som följer.

Frys in vanlig fisk eller som en del av en maträtt
Du kan värma upp tillagad fisk som en filé eller som en del av en maträtt (t.ex. en fiskpaj). Reglerna är desamma – du måste bara se till att fisken är väl förpackad och fryses in så snabbt som möjligt för att bevara dess färskhet och smak.

Hur länge kan man frysa in tillagad fisk?

Du kan frysa in tillagad fisk i cirka två månader. Om fisken är färsk kan du frysa den längre, men vi rekommenderar att du använder den kokta fisken inom två månader för att säkerställa att smaken inte börjar försämras.

Fisken kan förvaras i kylskåpet i 2-3 dagar efter tillagningen, så om du planerar att äta resterna inom denna tid behöver du inte frysa in fisken.

Du kan frysa in tillagad fisk i upp till 2 månader

Hur tinar man upp tillagad fisk?

När du är redo att tina upp den kokta fisken tar du ut den ur frysen och lägger den i kylskåpet. Det är bäst att göra detta kvällen innan du planerar att värma fisken igen, så att den får tillräckligt med tid att tina upp.

Du bör aldrig tina upp tillagad fisk i rumstemperatur, eftersom den då blir dålig.

Du kan tina fisken i mikrovågsugnen för att snabba på processen, men du riskerar att torka ut den, så kylskåpet är det bästa alternativet.

Kan man frysa in tillagad fisk igen?

Nej, du bör bara frysa in tillagad fisk en gång. Detta beror på att fisken troligen redan har frysts och att det inte är säkert att frysa fisk och skaldjur flera gånger.

Om du är orolig för att slösa bort din tillagade fisk och har stora mängder kvar bör du dela upp den i portionsstorlekar innan du fryser in den, så att du enkelt kan ta ut det du behöver från frysen när som helst.

Fryser tillagad fisk in bra?

Även om den inte fryser lika bra som färsk fisk bör du inte stöta på några problem när du fryser in kokt fisk.

Se bara till att den är ordentligt förpackad och skyddad från frysbrännskador, så är den fortfarande god i upp till två månader efter att du har lagat den första gången.

Vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa in tillagad fisk eller fisk i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Är det säkert att frysa in tillagade skaldjur?

Om du har förvarat dem på rätt sätt och inte låtit dem stå i rumstemperatur kan du frysa in kokta skaldjur på ett säkert sätt.

Hur länge håller tillagad fisk i frysen?

Tillagad fisk håller sig ungefär 2 månader i frysen. Efter denna tid är den troligen fortfarande säker att äta, men konsistensen kan förändras dramatiskt.

Lämna en kommentar