Hur man förvarar te

Har du någonsin känt dig besviken när du öppnar ditt tepaket och inser att smaken redan har försvunnit? Du är inte ensam. Situationer som denna får dig att inse hur viktigt det är att förvara te på rätt sätt. I den här guiden har jag samlat alla tips och tricks som du kan använda för att se till att du kan förlänga ditt tes hållbarhet.

södertepåse

Varför är det viktigt att förvara te ordentligt?

Först och främst, vad är det som gör att det är viktigt att förvara te på rätt sätt? De flesta människor tror att te inte är något som kräver någon eftertanke. Fel. Slarv och ignorerande av de fem viktigaste te-dödande faktorerna är precis vad som gör att te lätt blir dåligt. Om man inte förvarar det på rätt sätt så kommer ditt te då bara att gå till spillo. Med det sagt är det viktigt att du måste iaktta rätt åtgärder för att förhindra att detta händer. Bara för att ge en kort översikt är de faktorer som du alltid måste tänka på rätt placering, rätt förpackningsmekanism och rätt förpackningsmaterial.

Hur länge kan du förvara te?

Innan vi går vidare till de detaljer som rör hur du kan förvara te på rätt sätt, ska vi först ta reda på hur länge du kan förvara det innan det slutligen förlorar sin smak.

Låt oss först ta en titt på tepåsar. Generellt sett kan tepåsar hålla i över ett till två år, men oftast bara om man vidtar rätt åtgärder. Generella saker att tänka på är att se till att de hålls borta från faktorer som kan ta bort deras smak, såsom för mycket värme, vatten samt luft.

Hur länge kan du förvara löst bladte?

Nästa är lösbladigt te. Jämfört med tepåsar har löst bladte längre hållbarhet. Faktum är att de kan hålla i upp till mer än två år. Dessutom håller de sig också fräscha under en relativt sett längre tid än tepåsar. Som sådant har de också en mer robust och fyllig smak.

Var ska man inte förvara te?

I det här avsnittet kommer jag att avslöja alla föremål som du behöver för den här handledningen, särskilt förvaringsmaterial som du kommer att behöva. Men innan dess ska vi först ta reda på var du inteska förvara ditt te.

  • Zip-loc påsar: En av de många regler du måste tänka på är att hålla teet borta från ljuset eftersom ljuset innehåller vissa komponenter som kan försämra både smaken och kvaliteten på teet. Därför är det viktigt att du inte använder genomskinliga plastpåsar för att förvara te eftersom dessa är genomskinliga. Därför kan ljuset lätt passera igenom.
  • Träbehållare med lukt eller behållare med stark gummilukt. Det finns bara en princip att komma ihåg när det gäller detta föremål. Och det är att te alltid måste hållas borta från platser där detta luktar starkt. Detta beror framför allt på att te kan absorbera doften från omgivningen väldigt lätt.
  • Områden i köket nära värme: Förutom ljus och lukt måste te också hållas borta från värme. Detta beror på att värme påskyndar oxidationsprocessen och oxidation gör att teet förlorar sin smak. Därför är det bäst att förvara te i rumstemperatur.

Steg-för-steg-guide

Det fina med att förvara te på rätt sätt är att du enkelt kan göra det i två steg. Här är en genomgång av hur du kan göra det.

Hur förvarar man löst bladte?

Steg ett: Välj rätt behållare

Det första du måste prioritera är rätt förvaringsmaterial. Du kan hänvisa till vad jag har skrivit ovan för att få idéer, men generellt sett är de två egenskaper som ditt förvaringsmaterial måste ha att det har ett lufttätt förslutningssystem samt en mekanism som blockerar solljuset effektivt. Ett bra exempel på det sistnämnda är behållare av rostfritt stål.

Steg två: Placera behållaren på rätt plats

 Korrekt teförvaring slutar inte bara med att bestämma sig för rätt behållare. Detta är särskilt viktigt för lösa teblad. Du måste se till att din tebehållare hålls borta från fönstret där det finns en möjlighet att solljuset når den; du måste också hålla den borta från kylskåpet eftersom lösa teblad alltid måste förvaras i rumstemperatur.

Hur förvarar man tepåsar?

Steg ett: Förbered dina te-skåp eller te-lådor. 

Till skillnad från lösa teblad är tepåsar bättre lämpade i teförpackningar, särskilt de med fack i stället för rostfria plåtburkar. Detta beror särskilt på att med lådor eller skåp kan tepåsar lätt organiseras och förvaras. Se bara till att dina teförpackningar också är lufttäta.

Steg två: Förvara dina teförpackningar i ett mörkt skåp eller en mörk låda.

Precis som med lösa teblad måste tepåsar också förvaras från platser där ljus kan nå dem. Ljuset kan vara fluorescerande eller solljus – men oavsett vilken källa ljuset kommer från har ljuset i allmänhet potential att få ett te att förlora sin smak. Detta gäller särskilt för tepåsar där dess hållbarhet är mycket kortare än för lösa teblad.

Ytterligare tips

Nu när du vet hur du ska förvara te på rätt sätt, kommer här några ytterligare tips som kan hjälpa dig att bevara teets robusta och rika smak och kvalitet.

Hur håller du dina tepåsar fräscha?

  • Undvik fukt: För att hålla tepåsar fräscha handlar det mer om vad du ska undvika eller inte göra. En av anledningarna till att en lufttät behållare är avgörande är att fukt måste hållas borta från tepåsar eftersom den påverkar smaken.
  • Håll dig borta från spisen eller från allt som är en värmekälla, inklusive fönster. Värme försämrar kvaliteten på dina tepåsar. Kom ihåg att alltid förvara dina tepåsar i rumstemperatur.
  • Förvara dem inte tillsammans med kryddor. Förutom fukt och värme eller ljus påverkar även lukt tepåsar smaken. Te absorberar lätt doften från sin omgivning. Därför är det bäst att förvara det där det inte finns några kryddor i närheten, särskilt sådana med stark lukt.

Hur organiserar man sitt te?

  • Köp ditt te i mindre mängder istället för i bulk , för att se till att dina tepåsar eller lösa teblad håller sig fräscha hela tiden. Särskilt tepåsar har begränsad hållbarhet.
  • Anteckna inköpsdatum : En av de bästa sakerna du kan göra för att hålla ordning på ditt te är att skriva ner när du köpte ditt te. Detta för att du ska kunna övervaka deras hållbarhet.
  • Märk dina behållare : Om du inte använder genomskinliga teförpackningar är det bättre att märka dina behållare så att du inte blir förvirrad. Tänk på att exponering för luft också försämrar teets kvalitet. Med märkning behöver du inte ständigt öppna dina behållare för att se vad som finns i dem.

Hur gör man en perfekt kanna te?

Steg ett: Koka upp vatten. Använd en vattenkokare och värm upp vattnet på spisen. Du kan också använda en elektrisk vattenkokare.

Steg två: Häll upp vatten i tekannan, vänd bara runt i kannan för att hålla den varm och häll av den efteråt.

Steg tre: Tillsätt tebladen. Kom ihåg tumregeln – en tesked full med tebladper person. Häll sedan tillbaka vattnet.

Steg fyra: Rör om i teet. Låt teet dra i cirka fem minuter. Därefter kan du nu röra om i det.

Slutliga tankar

En korrekt förvaring av te är verkligen avgörande för att du ska få ut det mesta av ditt te. Det kan tyckas svårt, men med bara två steg kan du säkert maximera ditt tes hållbarhet och njuta av det i ett par år.

Vill du läsa ännu mer om tes hållbarhet så kan du klicka här.

Lämna en kommentar