Kan man frysa in Focaccia?

Focaccia är ett populärt italienskt bröd som kan avnjutas vid alla tider på dygnet. Det består ofta av färska örter och olivolja och är särskilt gott till pastarätter.

Men vad är det bästa sättet att bevara detta läckra italienska bröd? Kan man frysa in focaccia?

Focaccia kan frysas i upp till en månad. När du har bakat den (om den är hemlagad) kan du skära upp den och sedan slå in den väl innan du lägger den i frysen.

foccacia med prisskyltar

Hur man fryser Focaccia

Focaccia, liksom nästan alla andra typer av bröd, går bra att frysa in. Om du är en ivrig hemmabagare och har gjort en bricka med god focaccia kan du antingen äta allt på en gång – ingen skulle klandra dig – eller slå in det och spara det till en annan gång.

Så här fryser du in din focaccia så att den är lätt och fluffig när du ska njuta av den:

 1. Kyl av
  Ta ut din focaccia ur ugnen och låt den luftas och svalna i rumstemperatur. Se till att den har svalnat helt innan du går vidare till nästa steg.
 2. Portionering
  Detta är ett helt frivilligt steg, eftersom du kanske vill låta focaccian vara hel. Du kan också skära den i portionsbitar om du vill.
 3. Svep in
  Om du lämnar focaccia hela, svep in den tätt i aluminiumfolie. Om du har skurit den i skivor kan du använda plastfolie för att slå in de enskilda bitarna.
 4. Lägg den i en behållare eller en fryssäker påse
  Det största hotet mot focaccia eller annat bröd när du lägger det i frysen är att det bränns. För att förhindra detta bör du lägga din inpackade focaccia i en behållare eller en fryssäker påse innan du fryser in den.
 5. Märk och frys in
  Du kan nu skriva dagens datum och sista förbrukningsdag för din focaccia på behållaren eller på den frysfasta påsen. Kom ihåg att du kan frysa in focaccia i ungefär en månad.

3 tips för att frysa in Focaccia

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in focaccia för att få bästa möjliga resultat:

Se till att det har svalnat helt och hållet
Skynda dig inte när du fryser focaccia. Om du har för bråttom med att lägga din focaccia i frysen kommer den att bli blöt! Ge den tillräckligt med tid att lufta och svalna innan du slår in den för att undvika att förstöra ditt läckra italienska bröd.

Frys in degen
Om du har förberett focacciadegen själv kan du frysa den innan du bakar den om du föredrar det. Låt degen stelna och packa sedan in den väl innan du lägger den i frysen. Du bör sedan ge tillräckligt med tid för att tina upp degen innan du bakar den.

Frys in så fort du kan
Det är ingen hemlighet att bröd som står ute i rumstemperatur blir gammalt. Så så fort din focaccia har svalnat ska du slå in den och lägga den i frysen så fort du kan. På så sätt ser du till att din focaccia har en utsökt smak och konsistens när du ska njuta av den.

Hur länge kan man frysa in Focaccia?

Du kan frysa in focaccia i minst en månad. Det råder delade meningar om hur länge man bör frysa in bröd, och en del människor är nöjda med att lämna det längre än så.

Det finns dock få saker i livet som är bättre än hembakat, friskt bröd och focaccia är inget undantag. Så för att din focaccia ska smaka så bra som den ska, försök att använda den så fort du kan efter att du har fryst in den för att undvika besvikelse.

Du kan frysa Focaccia i ca 1 månad

Hur tinar man upp Focaccia?

Du kan tina upp focaccia genom att ta ut den ur frysen och låta den tina i kylskåpet. Detta kan ta 8-10 timmar, så det är bäst att låta den ligga över natten. Om du vill servera din focaccia varm, låt den tina och grädda den i ugnen i cirka tio minuter.

Undvik att sätta din focaccia i mikrovågsugn om du kan, eftersom du lätt kan förstöra dess konsistens!

Kan man frysa in Focaccia?

Nej, du bör inte frysa in focaccia. Vi har nämnt det i hela det här inlägget, men brödet är bäst så färskt som möjligt. Fuktinnehållet i frysningsprocessen kan få din focaccia att förstöras, så att tina upp och sedan frysa in focaccia igen är en dålig idé.

Om du inte tror att du kommer att äta en hel focaccia på en gång kan du överväga att skära den i skivor innan du fryser in den.

Fryser Focaccia in väl?

Precis som de flesta andra brödsorter går focaccia bra att frysa in om du följer de nödvändiga stegen. Om du ger den tillräckligt med tid att svalna innan du packar in den ordentligt, kommer du att se till att din focaccia är fluffig och välsmakande när du kommer att njuta av den i framtiden.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa in focaccia kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in Focaccia-deg?

Ja, du kan frysa in focacciadegen. Låt din focacciadeg jäsa, slå tillbaka den som vanligt och frys in den i detta skede. Detta är den bästa tiden att frysa in focacciadegen.

Frys degen på en bakplåt utan lock i några timmar. När degen är fast kan du slå in den i en fryspåse och lägga den i frysen igen.

Hur länge håller Focaccia i skafferiet?

Om du inte vill frysa in focaccia kan du helt enkelt förvara den i skåpet eller i brödkorgen som du gör med andra brödprodukter. Tyvärr kommer det att börja torka ut inom några dagar, så se till att du äter upp det så fort som möjligt

Lämna en kommentar