Kan man frysa in sushi?


Sushi har blivit oerhört populärt i många västländer de senaste åren, sushirestauranger har dykt upp lite överallt och du kan till och med köpa din favoritsushitallrik från de flesta stormarknader, även om kvaliteten inte alltid är jättebra.

Är det möjligt att frysa in sushi, oavsett om den är köpt i butiken, levererad av en restaurang eller till och med hemlagad, för att bevara den till en annan dag?

Det snabba svaret:

Ja, det går att frysa in sushi. Sushi kan frysas in i cirka 3 månader. Det bästa sättet att frysa in sushi är att frysa in komponenterna separat. Om du fryser in sushirullar tillsammans riskerar noripapper och ris att bli blöta och tråkiga.


Hur man fryser sushi


Sushi är en av de rätter som inte fryser in överdrivet bra. Det bästa sättet att äta sushi är utan tvekan att njuta av den medan den är fin och färsk. Du bör försöka äta färsk sushi inom 24 timmar, eftersom den inte håller sig särskilt bra i kylskåpet längre än så.

Hur man fryser hemlagad sushi


Om du vill att din hemlagade sushi ska hålla lite längre kan du frysa in den genom att följa nedanstående steg:

Frys separat


För dig som gör sushi hemma är det bästa sättet att frysa in den att hålla ingredienserna åtskilda och frysa in dem individuellt. Detta inkluderar ris, fisk, noripapper och eventuella grönsaker som du planerar att inkludera i rullarna. Detta är det bästa sättet att förhindra att din sushi blir blöt och tråkig i frysen.


Packa in väl


Linda in varje ingrediens väl och lägg dem i en fryssäker behållare, redo att sättas ihop när du har tinat upp dem i framtiden.


Märk och frys in


Skriv datumet samt bäst-före-datumet på behållarens lock och för över den till frysen. Kom ihåg att du kan frysa in sushi i cirka tre månader.


Hur man fryser in köpt sushi från butik eller restaurang


Om du har turen att ha några läckra rester av sushi från din favoritrestaurang, eller om du har plockat upp en tallrik till lunch från snabbköpet som du bara inte kunde äta upp, är det möjligt att frysa in rullarna som de är, men de kan bli mosiga.

Så här gör du:

Slå in varje sushirulle i folie.


Linda in varje sushirulle individuellt för att skydda dem från frysbränna.


Placera dem i en frysskyddad behållare.


När du har packat in dina sushirullar lägger du dem i en fryssäker behållare och sätter på locket.


Märk och frys in


Skriv dagens datum samt bäst-före-datum på behållarens lock och lägg den i frysen. Även om hemlagad sushi som har frysts separat bör vara ok i frysen i cirka tre månader, rekommenderar vi att du äter butiksköpt sushi eller sushi från restauranger inom en månad.


3 tips för att frysa in sushi


Nu när du vet hur du fryser in den har vi våra 3 bästa tips som vi starkt rekommenderar att följa när du fryser in sushi för att få bästa resultat:

  • Undvik att frysa butiksköpta produkter – Även om det är möjligt att frysa butiksköpt och restaurang-sushi, rekommenderar vi att du undviker att göra det. Sushirullar blir ofta blöta i frysen, och du vill inte få en mustig röra när de tinats upp! Försök att äta dina rester inom 24 timmar för bästa resultat.
  • Förvara aldrig sushi i rumstemperatur – Du bör aldrig låta sushi stå på bänkskivan i rumstemperatur. Oavsett om du förvarar rester eller tinar upp fryst sushi, se till att den förvaras i kylskåpet.
  • Undvik sojasås och wasabi – Om du bestämmer dig för att frysa in din sushi ska du inte tillsätta ytterligare sojasås eller wasabi till dina rullar, eftersom dessa sannolikt påverkar risets konsistens. Du kan alltid lägga till soja och wasabi när du har tinat upp din sushi om du vill.


Hur länge kan du frysa in sushi?


Du kan frysa in sushi i ungefär tre månader.

Hemlagad sushi som fryses separat bör vara god i frysen i upp till tre månader. Om du planerar att frysa in överblivna sushirullar från en stormarknad eller restaurang bör du dock sträva efter att använda dem inom en månad, eftersom de kan bli blöta om de ligger kvar längre än så.

Du kan frysa in sushi i upp till 3 månader

Hur tinar man upp sushi?


När du är redo att njuta av din frysta sushi kan du tina upp den genom att ta ut den ur frysen och placera den i kylskåpet. Små sushirullar bör inte ta alltför lång tid att tina upp, och du bör aldrig försöka påskynda processen genom att tina upp den i rumstemperatur.

Oavsett om de är frysta separat eller som färdiga rullar är det säkraste och mest effektiva sättet att tina upp sushi i kylskåpet.

Kan man frysa in sushi igen?


Även om ingen gillar bortkastad sushi bör du bara frysa in den en gång. Detta gäller både för hemlagad och restaurang/butiksköpt sushi. Sushi som har frysts mer än en gång kommer med största sannolikhet att bli en mustig, tråkig röra.

Fryser sushi bra?


Sushi fryser inte särskilt bra. Det är en maträtt som man helst äter färsk, och du bör egentligen bara förvara sushi i kylskåpet i upp till 24 timmar efter att du har köpt eller tillagat den.

Men om du försöker frysa in sushi är det bästa sättet att frysa in varje komponent separat,

Lämna en kommentar