Kan man frysa in kokt potatis?

Den ödmjuka potatisen är en stapelvara i kök runt om i världen. Oavsett om du gillar dem kokta, bakade, stekta, mosade eller på något annat sätt är de en mycket älskad kolhydrat.

Men vad händer när du har kokat fler potatisar än din familj kan äta på en gång? Kan man frysa in kokta potatisar och njuta av dem en annan dag?

Kokta potatisar kan frysas i upp till 4 månader. Det är bäst att snabbfrysa den kokta potatisen innan den läggs i påsar, så att den inte klibbar ihop när du lägger den i frysen. Du kan frysa in alla typer av kokt potatis, men de som är tärnade fungerar bäst.

Hur man fryser kokta potatisar


Kokt potatis fryses mycket bättre än rå potatis. Detta beror på att rå potatis innehåller mycket vatten, vilket gör att den blir mosig när den tinas upp.

Även om du inte kokar potatisen innan du fryser in den, bör du åtminstone blanchera eller förkoka den för att förhindra att den blir mosig.

En annan sak att notera är att du kan frysa in olika typer av tillagad potatis, inklusive kokt, bakad, mosad eller stekt.

Nedan förklarar vi de steg du måste följa för att frysa in kokt kokt potatis utan att den förstörs eller blir mosig.

 • Kyl
  Så snart du har kokat din potatis tar du upp de potatisar som du tänker frysa ur vattnet och lägger dem åt sidan.
 • Torka
  Klappa din kokta potatis torr och ta bort överflödigt vatten från ytan.
 • Snabbfrysning
  Klä en plåt med bakplåtspapper och fördela potatisen jämnt över den, så att de inte rör varandra. Placera sedan brickan med potatisen i frysen i 1-2 timmar.
 • Lägg i påsar
  När potatisen är fryst tar du ut brickan ur frysen och lägger potatisen i en lämplig storlek på en fryssäker påse.
 • Märk och frys in
  Skriv dagens datum och sista förbrukningsdag på framsidan av den fryståliga påsen och lägg potatisen i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in kokt potatis i cirka 3-4 månader.


3 tips för att frysa in kokt potatis


Nu när du vet hur du fryser in dem har vi våra 3 bästa tips som vi starkt rekommenderar att följa när du fryser in kokt potatis för att få bästa möjliga resultat:

 • Koka alltid potatisen innan du fryser in den.
  Om du fryser rå potatis riskerar den att bli mosig på grund av sitt höga vatteninnehåll. Men om du blancherar eller kokar potatisen innan du fryser in den bör du inte få några problem med den under frysningsprocessen.
 • Alla typer av kokta potatisar fryser in bra
  Oavsett om du fryser in pommes frites, bakad potatis eller kokt nypotatis kommer du att upptäcka att de fryser in riktigt bra. Med det sagt skulle vi undvika att frysa in potatis i såser, grytor eller curry, eftersom den extra fukten gör att de blir blöta och tråkiga.
 • Sötpotatis blir också bra i frysen
  Om du föredrar sötpotatisens smak och konsistens kan du vara säker på att de också fryser in riktigt bra efter tillagning. Du kan följa samma steg som presenterats ovan för att frysa in sötpotatis.

Hur länge kan man frysa in kokta potatisar?


Du kan frysa in kokta potatisar i 3-4 månader. Även om du kan komma undan med att frysa in dem längre än så, rekommenderar vi att du använder dem inom denna tidsram.

Detta beror på att iskristallerna som bildas under infrysningsprocessen kan göra att din potatis blir dålig om du låter den ligga för länge. Potatis som har varit fryst längre än fyra månader börjar också tappa sin smak.

Hur tinar man upp kokta potatisar?


När det är dags att tina upp din kokta potatis är det bästa alternativet att placera den i kylskåpet kvällen innan du planerar att äta den. Då får potatisen tillräckligt med tid att tina och du behöver inte använda mikrovågsugnen.

Även om du tekniskt sett kan tina kokt potatis i mikrovågsugn rekommenderar vi inte att du gör det.

Kan man frysa in kokta potatisar igen?


Nej, du bör bara frysa in kokt potatis en gång. Det är inte farligt att frysa in kokt potatis mer än en gång, men om du gör det kommer potatisen med största sannolikhet att förstöras och bli mosig.

Om du inte tror att du kommer att använda all din kokta potatis på en gång, rekommenderar vi att du fryser in dem i mindre partier för att göra ditt liv enklare när det gäller att tina upp det antal potatisar som du behöver vid ett givet tillfälle.

Fryser kokt potatis bra?


Jämfört med rå potatis fryser kokt potatis riktigt bra. Och förutsatt att du inte fryser in kokt potatis i sås, gryta eller curry, kommer du att märka att de behåller mycket av sin konsistens och smak under frysningsprocessen.

Psst! Du kanske är intresserad av den här artikeln om hur man fryser in sötpotatis också.

Lämna en kommentar