Kan man frysa in grekisk yoghurt?

Du kan frysa in grekisk yoghurt, men det kostar – den separerar lite och blir grynig. Att äta den ”rå” efter upptining är ingen hemsk upplevelse, men det finns bättre sätt att använda den.

Om du har några för mycket grekisk yoghurt som du inte har några planer på att använda inom kort, är det värt att överväga att frysa denna mejeriprodukt.

Det är inte en idealisk lösning eftersom grekisk yoghurt inte är en av de mejeriprodukter som fryses in bra (som t.ex. parmesanost). Och du kan inte heller bara lägga den i frysen och äta den som glass.

Men om du använder den i någon tillagad maträtt eller kanske en smoothie har du tur, för tinad grekisk yoghurt fungerar perfekt i dessa.

Vill du lära dig mer om hur man fryser grekisk yoghurt? Läs vidare.


Kan man frysa grekisk yoghurt?


Du kan frysa in grekisk yoghurt, men dess konsistens kommer att förändras efter upptining. Den kommer att förlora sin jämnhet och bli lite klumpig. Dessutom kommer den troligen att förlora lite av sin krämighet till följd av separationen.

Min var till exempel väldigt tjock men blev märkbart tunnare efter upptining.

Konsistensförändringen är inte enorm, men den är svår att missa, och att äta tinad grekisk yoghurt med färsk frukt är inte alls lika gott som att äta samma frukter med en färsk kopp.

Naturligtvis kan du ta en sked och röra runt i yoghurten. Det blir lite bättre, men det finns små klumpar överallt.

Nu kan du säkert äta den direkt från behållaren eller med lite färsk frukt (eller hur du än vill ha den), men dessa alternativ är inte idealiska.

Fryst och tinad grekisk yoghurt fungerar bäst i tillagade och bakade rätter, eller i recept där dess konsistens inte är avgörande för själva rätten.

Smoothies är ett utmärkt exempel på den senare kategorin. Det spelar inte så stor roll om yoghurten är slät eller om den är på den tjockare eller lite tunnare. Det kommer att bli en utsökt smoothie i alla fall.

Frysning för smoothies


Frysning av grekisk yoghurt fungerar bra för smoothies. Du har två sätt att göra det på:

Frys yoghurt i en isbricka och använd dessa kuber i stället för is i dina smoothies.
Frys in och tina upp din yoghurt på vanligt sätt, häll den sedan i din mixer tillsammans med resten av ingredienserna och mixa den.
Det första alternativet kräver lite mer tid, men gör att du kan göra dina smoothies svala utan att späda ut dem med vatten från iskuberna. Prova gärna det om du använder is i dina smoothies. Värt att tänka på är att inte alla mixers riktigt klarar av att mixa solidfrysna saker. Jag har aldrig haft några problem men var vaksam om du misstänker att din mixer tar stryk av att mixa lite hårdare grejer.

När det gäller själva metoden pratar jag mer om att frysa yoghurt i en isbricka senare i artikeln.

Att äta yoghurten frusen


Tyvärr kan du inte bara frysa grekisk yoghurt och äta den fryst som glass. Grekisk yoghurt fryser fast och att försöka skopa den på samma sätt som du skopar din favoritglass kommer inte att fungera.

För att göra ”riktig” glass behöver du en glassmaskin, sorgligt men sant.

Med det sagt finns det hundratals recept på frusen yoghurt där ute. Du kan dela upp dem i två kategorier:

Du blandar yoghurt med fryst frukt, tillsätter kanske ett sötningsmedel och äter den direkt. I dessa fryser du inte ens yoghurten.


Du blandar frukt med yoghurt och lite färskost eller tjock grädde och fryser sedan in det i 1-2 timmar så att det blir tjockare, glassliknande i konsistensen. Om du lämnar den i frysen i 4-8 timmar kommer den att frysa fast.


Som du kan se är båda dessa typer bra om du vill äta yoghurten omedelbart eller snart, och ingen av dem fungerar om du behöver frysa in den på lång sikt.

Om du någon gång läser ett av dessa recept, se till att kolla vad författaren säger om att frysa in den efterrätten. 99 av 100 gånger kommer de att säga att du antingen inte ska frysa den alls eller bara under en begränsad tid för att uppnå önskad konsistens.

Hur man fryser grekisk yoghurt

Detta är min metod för att frysa grekisk yoghurt. Det är superenkelt, kräver bara ett par lufttäta behållare och tar totalt ungefär 5 minuters arbete.

Efter huvudmetoden tar jag upp ett par modifieringar, så att du kan anpassa den efter dina behov.

Så här ska du göra:

  1. Planera hur du ska använda yoghurten. Detta är avgörande. Utan en enkel plan på plats är det svårt att räkna ut portionerna. Det innebär att du sannolikt kommer att sluta med rester som måste tas om hand. Med lite planering undviker man problemet helt och hållet. Jag ger dig en handfull idéer om hur du kan använda tinad grekisk yoghurt senare i artikeln.
  2. Portionera yoghurten i lufttäta behållare. Skeda i varje behållare så mycket som du behöver för varje maträtt du planerat. Stäng varje behållare ordentligt. Lägg till etiketter med namn och datum om du vill.
  3. Frys in alla behållare.
  4. Och du är klar.

Hur lång tid tar det för grekisk yoghurt att frysa, frågar du? Det beror på mängden och behållarens storlek.

Om du fryser en halv kopp yoghurt i en liten fyrkantig behållare bör den frysa på ungefär 3-4 timmar. Men om du byter till en bred rektangulär behållare så att det bara är ungefär en halv tum yoghurt i den, kommer den troligen att vara klar på 2 timmar.

Jag brukar anta att yoghurten behöver minst 4 timmar att frysa eller över natten om jag fryser en större mängd.Kan man frysa den i sin behållare?


Visst kan du frysa grekisk yoghurt i behållaren den kommer i. Om mängden i en enda kopp fungerar perfekt för hur du ska använda den är det bara att lägga yoghurten i frysen.

Varje yoghurtkopp har åtminstone lite huvudutrymme, så risken för att behållaren spricker i frysen är ganska liten.

Dessutom behöver du inte märka någonting eftersom all möjlig information redan finns där.

Frysning i en iskubsbricka


Att frysa yoghurt i en iskubsbricka är ett utmärkt alternativ för smoothies, men också om du ännu inte har någon plan för hur du ska använda yoghurten.

När det gäller det senare kan du bara plocka upp och tina upp hur många kuber du behöver för det recept du ska laga och lämna resten i frysen.

Här är hur du fryser grekisk yoghurt i en iskuberbricka:

  • Häll yoghurt i en iskuberbricka.
  • Ställ in brickan i frysen tills iskuberna är fasta. Anta att de behöver minst 2 till 3 timmar för att frysa. Jag låter dem ligga där över natten.
  • För över kuberna till en lufttät behållare eller en fryspåse. Genom att göra så här får du tillbaka din bricka och den frysta yoghurten tar mindre plats i frysen. Dessutom är kuberna lite bättre skyddade från frysbränna.
  • Släng in påsen eller behållaren i frysen.
  • Om brickan är för liten, eller om du vill ha färre men större portioner, kan du använda en muffinsform i stället. Det blir svårare att ta bort den frysta yoghurten från formen, men med en gaffel eller kniv ska det gå att få det att fungera.

Om formen är för liten, eller om du vill ha färre men större portioner, kan du använda en muffinsform i stället. Det blir svårare att ta bort den frysta yoghurten från formen, men med en gaffel eller kniv borde det gå att få det att fungera.


Lämna en kommentar