Kan man frysa in sockerärter?

Under sommarmånaderna kan sockerärter växa i överflöd och de är ett utsökt mellanmål. Om du har haft turen att få en stor skörd av sockerärter kanske du undrar hur man bäst konserverar dem?

Kan man frysa sockerärter?

Ja, du kan frysa sockerärter i upp till 8 månader. Blanchera dem kort i kokande vatten innan du tar av dem, lägger dem i påsar och sedan fryser in dem.

Kan man frysa ner sockerärter?Nej

Fryser sockerärter bra?Ja

Hur man fryser sockerärter

Det är lite komplicerat att frysa färska sockerärter på rätt sätt, men allt görs för att bevara deras utsökta sötma.

Om du stoppar in råa sockerärter, även om de är färska, i frysen blir de så småningom bruna och lite slemmiga, vilket inte är särskilt aptitligt!

Så hur förbereder du sockerärter innan de läggs i frysen?

  1. Blanchera sockerärtorna: Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp det. Under tiden förbereder du ärtorna och häller dem i kastrullen. Blanchera i högst 1,5 minuter. Ta genast bort från värmen och låt dem rinna av.
  2. Isbad: Lägg ärtorna i en skål med isvatten i 2 minuter direkt efter avrinning. Detta stoppar tillagningsprocessen. Låt ärtorna droppa av eller klappa dem med en handduk.
  3. Placera dem på en platta: Lägg de svalnade och torra sockerärtorna på en bakplatta och ställ in den i frysen i cirka en timme eller två tills de har frusit fast.
  4. Frys: Ta bort sugar snapsen från brickan och lägg dem i behållare eller i fryståliga påsar. Märk och datera behållaren och lägg den sedan i frysen.

Du kan också frysa in liknande grönsaker i blandade påsar tillsammans med sockerärter, inklusive mangetout, bönor och broccoli.

4 tips för att frysa sockerärter

Nu vet du hur du fryser dem och vi har fyra tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser sockerärter för att få bästa möjliga resultat:

Knäpp av ändarna
Innan du blancherar vill du bryta av änden på ärtan och dra lätt för att ta bort det hårda snöret längs sidan av baljan (om det finns ett sådant). Detta gör ärtorna lättare att laga mat med och äta när de väl har lagts till i en maträtt.

Torka på torra lappar
När sockerärtorna har blancherats kan du klappa dem torra eller låta dem droppa av i ett durkslag innan du lägger dem i en fryspåse.

Lämna utrymme i toppen
Om du använder en plastlåda för att förvara ärtorna i frysen, lämna lite utrymme i lådans övre del så att de kan expandera i frysen.

Märk påsarna
Eftersom sockerärter kan hålla sig ganska länge i frysen är det alltid en bra idé att märka påsen med datumet du frös in dem för att påminna dig om hur länge de har legat i frysen.

Hur länge kan man frysa sockerärter?

Sockerärter som har frysts in från färska kan hålla sig i frysen i upp till 8 månader. De är fortfarande goda efter denna tid, men kvaliteten kan ha försämrats.

När du fryser sockerärter, se till att du anger datumet för när de frystes och/eller datumet för när de ska användas på etiketten för att undvika att de går till spillo i framtiden.

Hur tinas sockerärter upp?

Det är verkligen lätt att tina sockerärter! Precis som med alla andra frysta frukter och grönsaker behöver du inte tina dem innan du använder dem.

This means that you can simply add the frozen sugar snap peas directly into your favourite dish and they will cook normally.

If you are cooking the peas on their own, drop them into boiling water for 3-10 minutes until desired texture. You could also steam the peas, though allow a little extra time if using this method. 

Kan man frysa ner sockerärter?

Inte riktigt. Genom att frysa in dem första gången har du försvagat ärternas cellväggar, så det är ingen bra idé att tina, blanchera och frysa in dem igen, eftersom det kommer att förändra baljans konsistens och strukturella integritet för mycket.

Om du inte kan blanchera och frysa in direkt, förvara ärtorna i kylskåpet. De håller några dagar tills du hinner frysa dem.

Fryser sockerärter bra?

Ja, när de är rätt tillagade fryser sockerärtorna riktigt bra och kan förvaras i upp till 8 månader.

De flesta frukter och grönsaker kan frysas in bra, särskilt om de är frysta från färska produkter, och det är också väldigt enkelt att lägga till de frysta ärtorna direkt i en maträtt när du lagar mat.

Om du fortfarande har frågor om att frysa sockerärter kan de här frågorna vara till hjälp:

Kan sockerärter frysas utan att blankchera dem?

Även om det är säkert att göra det, bör man undvika att frysa sockerärter utan att blanchera dem. Genom att blanchera dem behålls deras färg, smak, konsistens och näringsämnen.

Kan man tillaga sockerärter från frysen?

Du kan lägga dem i kokande vatten i ungefär 5 minuter när de är frysta för att koka dem. De behöver inte tinas upp i förväg.

Lämna en kommentar