Kan man frysa in rivna morötter?

Rivna morötter är ett perfekt komplement till sallader, coleslaws och till och med till basen i såser. Men vad händer om dina morötter är på väg att ta slut och du vill bevara dem, rivna, lite längre?

Kan man frysa in rivna morötter? Ja, du kan frysa in rivna morötter. De kan frysas i upp till 6 månader. När du har rivit dem, lägg dem i en påse, förslut dem ordentligt och lägg dem sedan i frysen.

Kan man frysa om rivna morötter?Nej

Fryser rivna morötter bra?Ja

Hur man fryser riven morot

Det är enkelt att frysa in rivna morötter. Allt du behöver för att frysa in dem är några fryspåsar av god kvalitet:

 1. Riv morötter
  Riv morötterna i en skål med hjälp av ett rivjärn. Du kan skala dem i förväg, men det är inte nödvändigt.
 2. Placera i frysväskor
  Fördela de rivna morötterna i fryspåsar och förslut sedan påsarna ordentligt. När du förseglar dem, ta bort så mycket luft som möjligt genom att pressa ut luften från botten till toppen.
 3. Skaka efter 30 minuter
  När de rivna morotspåsarna har legat i frysen i 30 minuter tar du ut dem och skakar dem ordentligt. Detta förhindrar att alla rivna morötter klumpar ihop sig. Du kommer fortfarande att få en del klumpning.
 4. Tillbaka till frysen
  När du har skakat påsarna för att se till att de inte klumpar ihop sig kan du lägga tillbaka dem i frysen.

Ska du blanchera rivna morötter?

Vanligtvis rekommenderar vi att de flesta grönsaker blancheras. Men eftersom morotssträngarna redan är så ömtåliga skulle vi faktiskt hoppa över att blanka dem i det här fallet, eftersom det lätt kan leda till att de kokar för mycket, vilket kommer att ge dig exceptionellt mustiga morötter.

3 tips för att frysa in rivna morötter

Nu vet du hur du fryser in dem och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in rivna morötter för att få bästa möjliga resultat:

Skaka väskan
Det är viktigt att du skakar påsen efter 30 minuter i frysen om du vill kunna tina upp en handfull åt gången. De kommer att frysa i en klump utan en kort skakning.

Blanda med andra rotfrukter
Om du vill använda de rivna morötterna i en kålsallad (som inte fryser bra) eller i en sallad kan du prova att blanda dem med andra rotfrukter som rödbetor och rotselleri.

Användning från frysta produkter
Om du vill använda den rivna moroten för att fylla ut en pastasås, pajfyllning eller gryta kan du ta upp dem från frysen och kasta dem i en kastrull med lite olja och värma dem på låg värme.

Hur länge kan du frysa in rivna morötter?

Även om rivna morötter håller sig i frysen i upp till ett år, rekommenderar vi att du använder dem inom de första sex månaderna för att förhindra att de får en större texturförändring.

Du kan frysa in rivna morötter i upp till 6 månader

Hur tinar man upp rivna morötter?

Detta beror på hur du tänker använda morötterna. Om du vill använda dem råa måste du tina dem över natten i kylskåpet. När de tinats upp kan du behöva ge dem en liten klämma för att ta bort överflödig vätska och sedan dränera dem.

Om du däremot vill använda dem i en tillagad maträtt kan du använda dem direkt från frysen utan att tina dem.

Kan man frysa om rivna morötter?

Vi avråder starkt från att frysa in dem igen. Du kommer redan att märka att de förlorar sin krispighet när de är frysta. Om du fryser in dem igen blir de blöta och slappa.

Det enda undantaget är om du vill använda frysta rivna morötter i en maträtt, t.ex. en bolognese-sås, som du sedan vill frysa in.

Fryser rivna morötter bra?

Rivna morötter fryser ganska bra – beroende på hur de används. Om du vill lägga dem i en sallad, utan något annat, för att få konsistens, är de inte bra.

Om du däremot vill ha dem mjuka och vill servera dem med en fyllig sås går det bra att använda frysta rivna morötter.

Det viktigaste att tänka på är att konsistensen mjuknar i frysen. När kristaller bildas i varje morotsbit sträcker de ut den inre strukturen. När den sedan tinas upp kan det göra att den knapriga moroten blir ganska slapp och mjuk.

Om du fortfarande har frågor om frysning av riven morot eller morot i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in andra rivna grönsaker?

De flesta grönsaker som kan rivas kan också frysas. Rotfrukter och hårdare grönsaker fungerar bäst, till exempel rädisor och palsternackor. Grönsaker med hög vattenhalt bör undvikas.

Kan man frysa in riven morotssallad?

Om den rivna moroten är dressad bör man undvika att frysa den. Dressingen kommer att dela sig och du kommer att få korniga och mosiga morötter, vilket du inte vill ha!

Lämna en kommentar