Kan man frysa in kondenserad mjölk?

Evaporerad mjölk är ett populärt tillägg till olika rätter och recept och kan läggas till söta godbitar, desserter och en rad andra familjefavoriter. Men som du säkert vet håller en burk kondenserad mjölk bara ett par dagar efter öppnandet. Så vad är det bästa sättet att konservera den?

Kan man frysa in kondenserad mjölk?

Ja, du kan frysa in kondenserad mjölk i upp till 3 månader. Även om den separerar lite i frysen är den fortfarande god att använda i soppor och andra kokta rätter. Du kan antingen frysa in kondenserad mjölk i en lufttät behållare eller i isbrickor.

Kan man frysa in kondenserad mjölk?Nej

Fryser kondenserad mjölk bra?Nej

Hur man fryser kondenserad mjölk

Det är enkelt att frysa in kondenserad mjölk. Om du nyligen har öppnat en burk med kondenserad mjölk, häller du den i en lufttät behållare av lämplig storlek, sätter på locket och lägger den i frysen. Det finns egentligen inget mer att göra!

Detta är det enklaste sättet att frysa in den och gör att du kan ta ut den ur frysen när du vill använda den i dina recept.

Men om du har en särskilt stor portion mjölk kan du frysa den i isbrickor, vilket vi förklarar nedan.

Hur man fryser evaporerad mjölk till isbitar

Ta fram en iskuberbricka och häll försiktigt ut den kondenserade mjölken i de olika sektionerna. Var försiktig så att du inte fyller dem för mycket, annars spiller mjölken över och orsakar en röra. Så snart brickan är full, ställ in den i frysen och låt den stå i 2-3 timmar.

När iskuberna har frusit fast tar du ut brickan ur frysen och tömmer kuberna på bänkskivan. Du kan sedan släppa dem i en fryssäker påse.

Skriv dagens datum och bäst-före-datum på framsidan av påsen och lägg ner kuberna med kondenserad mjölk i frysen.

3 tips för att frysa in kondenserad mjölk

Nu vet du hur du fryser in den, och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in kondenserad mjölk för att få bästa möjliga resultat:

Förvänta dig texturförändringar
När du lägger kondenserad mjölk i frysen kommer den att separera. Tyvärr kan man inte riktigt rätta till problemet genom att röra om när den tinats upp, så du kommer att vara begränsad i hur du kan använda kondenserad mjölk när den tinats upp.

Används i soppor och bakade rätter
Ett av de bästa sätten att använda fryst kondenserad mjölk är att använda den i soppor, smoothies och bakade recept. Den tillför en dos sötma till olika recept och dess konsistens är inte alltför viktig.

Frys en gång
Du bör bara frysa mjölken en gång. Som nämnts fryser den inte särskilt bra första gången, och om du fryser den mer än en gång blir den praktiskt taget oanvändbar.

Hur länge kan man frysa kondenserad mjölk?

Du kan frysa in kondenserad mjölk i cirka tre månader. Vissa människor förvarar den i frysen längre än så, men vi rekommenderar inte att du gör det.

Detta beror på att kondenserad mjölk inte reagerar särskilt bra på frysningsprocessen, så ju längre du låter den ligga kvar i frysen, desto mer sannolikt är det att den försämras i fråga om smak och konsistens.

För bästa resultat ska du använda din frysta kondenserade mjölk inom tre månader.

Du kan frysa evaporerad mjölk i upp till 3 månader

Hur tinas evaporerad mjölk upp?

När det är dags att använda din frysta kondenserade mjölk är den goda nyheten att du inte behöver tina upp den, eftersom du helt enkelt kan lägga till den i receptet i sitt nuvarande skick.

Men om du behöver tina upp den kan du helt enkelt flytta den från frysen till kylskåpet och låta den stå över natten. Då är den klar att använda dagen efter. Du bör aldrig tina kondenserad mjölk i rumstemperatur eftersom mjölken då riskerar att förstöras.

Kan man frysa in kondenserad mjölk?

Nej, du kan bara frysa in kondenserad mjölk en gång. Eftersom den inte reagerar bra på frysningsprocessen första gången blir mjölken praktiskt taget oanvändbar om du fryser den en andra gång.

Det bästa sättet att bevara en stor portion kondenserad mjölk är att förvara den i en isbricka, så att du kan packa upp kuberna och använda dem när du behöver dem.

Fryser kondenserad mjölk bra?

Evaporerad mjölk fryser inte särskilt bra. Detta beror på att mjölken vanligtvis separerar i frysen, vilket gör att den endast kan användas i vissa recept.

Med det sagt kan du ändå lägga kondenserad mjölk i frysen för att slippa slösa bort den, och stegen ovan förklarar hur du gör det på bästa möjliga sätt.

Om du fortfarande har frågor om frysning av kondenserad mjölk eller om kondenserad mjölk i allmänhet, kan dessa frågor hjälpa dig:

Vad händer om du fryser kondenserad mjölk?

När du lägger kondenserad mjölk i frysen separeras fettet från vätskan, vilket gör att mjölken blir grynig. Den är fortfarande säker att konsumera, men kan vara obehaglig i konsistensen.

Kan man frysa soppa med kondenserad mjölk?

Ja, det är möjligt att frysa in soppa som är gjord med kondenserad mjölk, men du bör räkna med vissa texturförändringar. När soppan tinas upp kan det hända att den ser splittrad ut, men det kan snabbt åtgärdas genom att den värms upp långsamt och rörs om.

Lämna en kommentar