Kan man frysa in schalottenlök?

Schalottenlök är lite mildare än de flesta lökar, vilket är anledningen till att vissa recept kräver dem. De ger precis tillräckligt med den goda löksmaken utan att överrösta resten av ingredienserna. Det är lätt att köpa schalottenlök större delen av året, men vad gör man om man har för många? Kan man frysa in schalottenlök?

Ja, du kan frysa in schalottenlök. Salladslök kan frysas i upp till 3 månader. Du kan frysa in dem hackade och färdiga att använda eller så kan du göra ett gott schalottenlökssmör och frysa in det för att laga mat med.

Hur man fryser schalottenlök

När det gäller att frysa in schalottenlökar har du några alternativ. Vi rekommenderar dock att du förbereder schalottenlökarna i förväg och hackar eller skivar dem innan du fryser dem. Detta gör det mycket lättare att använda dem vid ett senare tillfälle.

Det är verkligen lätt att göra, och förutom att skära schalottenlökarna är det inte så mycket förberedelsearbete att oroa sig över.

Hur man fryser hackad eller skivad schalottenlök

Om du vill hålla det enkelt och har schalottenlök fryst i bitar eller skivor, kan du göra så här:

 1. Kasta skadad schalottenlök
  Kontrollera dina schalottenlökar och gör dig av med dem som har grott för mycket eller visar tecken på skador eller förstörelse. För bästa resultat när du fryser in vill du bara frysa in de bästa schalottenlökarna.
 2. Skala och hacka
  Skala schalottenlöken och välj sedan hur du vill ha den hackad. Hur du hackar dem beror på hur du föredrar att använda dem. Om du använder dem på olika sätt kan du alltid hacka några fint och sedan hacka andra i skivor och frysa dem separat i olika påsar.
 3. Packa upp
  När du har förberett schalottenlökarna kan du lägga dem i en fryspåse. Det är verkligen så enkelt! Pressa ut all överflödig luft och förslut sedan påsen ordentligt. Sätt på en etikett med datum och innehåll, så att du vet vad du har fryst in och när.
 4. Frys in
  Lägg frysväskan i frysen, men håll den nära toppen av frysen eftersom du måste komma åt dem i nästa steg.
 5. Skaka och frys in igen
  När schalottenlökarna har legat i frysen i cirka 20 minuter tar du ut dem ur frysen. Skaka påsen försiktigt för att separera de hackade schalottenlökarna och undvika att de fryser ihop till en för stor klump. Lägg tillbaka påsen i frysen i ytterligare en halvtimme. Efter denna tid tar du fram påsen igen och ger den ytterligare en lätt skakning. Lägg slutligen tillbaka i frysen.

3 tips för att frysa in schalottenlök

Nu när du vet hur du fryser dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser schalottenlök för att få bästa möjliga resultat:

 • Frys in i portioner– Det är väldigt enkelt att frysa in schalottenlök, men ibland kan det hända att de fryser ihop till en stor klump. För att undvika detta kan du lägga dem i separata fryspåsar i enskilda portioner. Det tar mer plats i frysen, men det gör dem mycket lättare att använda vid ett senare tillfälle.
 • Undvik att frysa in schalottenlök hela
  Det är alltid bäst att frysa in schalottenlökar som redan är förberedda och hackade. Även om du kan frysa in schalottenlökarna hela så fryser de inte bra på detta sätt och de kommer inte att smaka lika bra och de blir svårare att använda. Du kan frysa in schalottenlökar hackade eller skivade, beroende på vad du föredrar.
 • Prova att frysa schalottenlök i olika former– Att göra oljor och smör är ett utsökt sätt att använda överblivna schalottenlökar och förhindra att de går till spillo. Vad som är ännu bättre är att du kan frysa in dessa också! Det finns ingen ursäkt för att låta någon av dina schalottenlökar gå till spillo.

Hur länge kan man frysa in schalottenlök?

Schalottenlökarna håller sig bra i ett mörkt och torrt skåp i några dagar och ibland längre. Om du vill frysa in dem och få dem att hålla sig ännu längre kan du frysa in dem i upp till tre månader.

Du kan frysa schalottenlök i upp till 3 månader

Hur tinas schalottenlök upp?

Om du har fryst din schalottenlök hackad, skivad eller smält i smör eller olja behöver du inte tina upp den alls. De tillagas bäst när de är frysta, så släng dem i din kastrull eller ditt recept när de är frysta och låt dem tina och tillaga samtidigt.

Om du hoppas att dina schalottenlökar ska kunna användas i sallader och ätas råa och vill tina upp dem, kan du lägga dem i en skål och lägga dem i kylskåpet för att tina upp i några timmar.

Vi rekommenderar dock inte att du använder dina schalottenlökar på detta sätt eftersom de då har förlorat sin krispighet och inte smakar lika bra råa som de skulle ha gjort när de var färska.

Kan man frysa in schalottenlök?

Det rekommenderas inte att frysa in schalottenlök som tinats upp igen, men du kan frysa in dem om du har lagt in frysta schalottenlökar i ditt recept och vill frysa in rester från måltiden.

Fryser schalottenlök bra?

Schalottenlök kan frysas in tillräckligt bra, men den har inte riktigt samma krispighet som den färska schalottenlök du är van vid. De blir lite mjukare, men smaken bör vara densamma. Därför rekommenderar vi att du använder dina frysta schalottenlökar i matlagning snarare än att försöka äta dem råa.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av schalottenlök eller schalottenlök i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Kan man frysa råa schalottenlökar?

Du kan frysa rå schalottenlök. De är en av de få grönsaker (tillsammans med lök) som inte behöver blancheras innan de fryses in. Som alltid ska du fundera på hur du ska använda schalottenlök och sedan skära upp dem på lämpligt sätt innan du lägger dem i påsar och lägger dem i frysen.

Vad kan man göra med extra schalottenlök?

Om du har en mängd schalottenlökar är ett av de bästa sätten att förvara dem på att frysa in dem. Detta förlänger deras livslängd med cirka 3 månader och garanterar att du alltid har ett ordentligt utbud av schalottenlökar att använda i din matlagning.

Lämna en kommentar