Hur man förvarar morötter.

Jag köper sällan en massa morötter om jag inte ska göra morotskaka eller en stor soppa. Förutsatt att du har ett bra kylskåp med regelbunden temperatur så kan du förvara morötter i flera månader! Läs vidare för att lära dig hur man förvarar morötter.

Vilket Är Det Bästa Sättet Att Förvara Morötter?

Morötter kan hålla sig upp till två – tre månader i kylskåpet om de förvaras på rätt sätt.

Om du odlar dina egna morötter eller köper dem färska från marknaden, lägg dem genast i en påse och förvara dem i kylskåpet. Undvik att utsätta dem för solljus eller luft, vilket kan leda till att morötternas kvalitet försämras.

För att förvara morötter i kylskåpet under en längre tid (till exempel mer än tre dagar) har jag funnit att det är effektivast att förvara dem i en lufttät påse med zip-lock eller vakuumförseglad påse. Påsens hjälper till att kontrollera luftfuktigheten (kylskåp tenderar att skapa torra förhållanden, vilket får maten att torka ut).

När du förvarar morötter ska du hålla dem borta från grönsaker och frukter som äpplen, päron, mogna bananer etc., som producerar etylengas. I växter fungerar etylen som ett hormon som påskyndar fruktens mognad, men när det gäller morötter kommer det att leda till att de snabbt försämras och smakar bittert.

Vad Är En Morot Egentligen?

För att förstå hur man förvarar morötter på ett smart sätt ska vi titta närmare på den orangea rotfrukten.

Morötter är rötter, närmare bestämt en pålrot: en enda konisk rot från vilken det kommer små fjäderformade rötter (sekundära sidorötter). Hur en morot formas när den växer beror på en mängd olika faktorer, från typen av morotssort till markförhållanden och klimat.

Om du skär igenom en morot kommer du att märka att mitten är något ljusare än utsidan. Det är på utsidan av moroten som de flesta sockerlagren finns.

Morötter anses vanligtvis vara en grönsak med låg stärkelsehalt men med högre halt av sockerarter. Detta beror på morotssorten och på odlings- och lagringsförhållandena, t.ex. stress.

Om de gröna topparna fortfarande sitter kvar på kronan kan det leda till kondens i behållaren eller påsen. De gröna topparna drar också bort vatten från roten, så det är bäst att klippa bort dem från kronan så snart de tas hem. Jag lägger en ren kökshandduk inuti påsen – detta leder bort vattnet så att morötterna inte sitter i en pöl. Sedan förvarar jag grönsakerna separat,med en fuktig pappershandduk i en påse eller i en örtbehållare (de där speciella tillbehören som ibland ingår i kylskåp). Om du bestämmer dig för att låta blasten sitta kvar, förhindrar den här metoden att bladen blir bruna snabbt.

Vissa rekommenderar också att du förvarar morötter i en skål (eller en förseglad lufttät behållare) med rent filtrerat vatten i kylskåpet. Vattnet måste bytas dagligen och morötterna håller i upp till en vecka – men efter denna tidsperiod tenderar morötterna att lätt ruttna. Detta kan vara lite besvärligt, ett slöseri med vatten och förlänger inte morötternas hållbarhet, så jag gör det inte.

Lämna en kommentar