Kan man frysa in limefrukter?

Limefrukter ger surhet till såser, pepp till cocktails och smak till kakor, men vad händer om du har köpt några för mycket och inte vet vad du ska göra med dem? Hur kan du förvara dem på lång sikt?

Kan man frysa in limefrukter?

Ja, du kan frysa in limefrukter i upp till ett år. De kan frysas i ungefär 1 år. Du kan frysa in limefrukter hela, i skivor, som juice eller som skal. Förvara limefrukterna i lufttäta behållare eller tjocka fryspåsar.

Kan man frysa om limefrukter?

Nej

Fryser limefrukter bra?

Ibland, det beror på vad du ska använda dem till.

Hur man fryser limefrukter

När det gäller att frysa limefrukter finns det två alternativ. Du kan antingen frysa in limefrukterna hela, eller så kan du frysa in dem i skivor (eller till och med klyftor). Var och en av dessa metoder har förklarats nedan:

Hur man fryser hela limefrukter

Limefrukter är inte svåra att frysa in, men när du fryser in hela frukter måste du följa dessa instruktioner:

1) Packa upp limefrukterna
Ta en förslutningsbar behållare eller en zip lock-påse och lägg limefrukterna i påsen. Försök att undvika att fylla påsen för mycket, eftersom det kan leda till att limefrukterna fryser ihop och blir svåra att ta ut en i taget.

2) Försegla påsen
När du stänger påsen försöker du få bort så mycket luft som möjligt. Det kan du göra genom att pressa ut luften ur påsen från botten till toppen när du förseglar den.

3) Märk och frys in
Märk påsen med innehållet och, ännu viktigare, datumet då du lägger dem i frysen. Placera påsen i frysen och du är klar.

Det är bra att frysa in hela limefrukter om du också använder limeskalet, eftersom du inte ens behöver tina upp dem för att riva skalet. Det är bara att ta fram dem ur frysen och riva dem.

Hur man fryser limeskivor

Om du fryser in limefrukter för att dekorera drinkar är skivor eller klyftor det bästa valet.

När du förbereder klyftorna och skivorna ska du inte göra dem större än en fjärdedel av frukten, men inte heller göra dem papperstunna, för när du tinar upp skivorna kan de gå sönder eller bli till slask om de är för tunna.

En kvarts tum bör vara ett minimum för frysta skivor.

1) Lägg upp klyftorna på en bricka
Lägg skivorna eller klyftorna på en bricka, med sidan med skalet nedåt – detta minskar risken för att klyftorna fastnar på brickan, men även om de fastnar lite och går sönder – förlorar du inte mycket av köttet.

2) Förpackning av klyftor
När de har frusit fast tar du bort skivorna och/eller klyftorna från plattan och lägger dem i en plastpåse, samtidigt som du pressar ut så mycket luft som möjligt.

3) Sista frysningen
Märk påsen med innehåll och datum och placera den sedan försiktigt i frysen. Du bör nu kunna ta fram en eller två limeklyftor åt gången ur frysen.

Hur man fryser limezest

Zest kan dock också frysas in som en egen produkt. Riv skalet i förväg och lägg det i en lufttät påse.

Bristen på fukt i skalet och påsen kan dock göra att det torkar ut mycket snabbare och förlorar sin smak, så att frysa in enbart skalet är ett bra alternativ om du vet att du ska använda det inom de närmaste två månaderna eller så.

Men som förklarat ovan kan du frysa in hela limefrukter och sedan riva skalet när du behöver det. Eftersom skalet är så fint att det tinas upp nästan omedelbart när du river det, behöver du inte tina upp limefrukterna i förväg.

Hur man fryser limejuice

Om du vill ha saften till hands för matlagning eller bakning kan du frysa in själva saften i en isbricka. Se bara till att du tar bort alla frön i förväg. Häll upp din juice i en iskubsbricka.

Fyll bara varje plats till ungefär 80 %, eftersom den kommer att expandera lite. När du har fryst in kuberna kan du lägga dem i en återförslutningsbar påse för att bevara dem länge.

3 tips för att frysa in limefrukter

Nu vet du hur du fryser limefrukter och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser dem för att få bästa möjliga resultat:

Skala direkt från frysen
Du kan ta en hel lime från frysen och riva skalet direkt. Ristningen tinar faktiskt upp den nästan omedelbart. Detta är ett utmärkt sätt att bevara skalet längre.

Frys i iskuber
Du kan frysa in limesaft och skal i isbitar. Prova att blanda med andra örter och kryddor för att få smaktärningar som du kan lägga till i en mängd olika rätter. Lime fungerar särskilt bra i thailändsk mat.

Skär inte frysta hela limefrukter.
Hela limefrukter är inte lämpliga att skära upp senare. Det inre fruktköttet blir både mosigt och torrt. Om du vill ha frysta klyftor eller skivor ska du i stället skära dem i förväg.

Hur länge kan du frysa in limefrukter?

Medan mycket tunna skivor och skal kan förlora sin smak inom två månader eller så, kan väl konserverade och förberedda klyftor, skivor och hela limefrukter förvaras i kylskåpet i cirka 12 månader.

Du kan frysa limefrukter i upp till ett helt år

Hur tinar man upp limefrukter?

Om du vill använda den snabbt kan du ställa in den mängd du ska använda i mikrovågsugnen i några sekunder (jag menar verkligen sekunder, om du inte vill att din lime ska koka dvs).

Du kan också låta frukten rinna under varmt vatten i en minut eller två, men båda dessa metoder kan göra lime mer mjuk än vanligt.

Om du har tid på dig är det bäst att lägga den i kallt vatten, den kommer att tinas upp inom 15-20 minuter. För att undvika att frukten suger upp vatten eller att för mycket saft rinner ut kan du lägga den fortfarande förseglade påsen i en stor skål.

Kan man frysa om limefrukter?

Vi avråder starkt från att frysa in limefrukter igen. Tyvärr drar du ut fukt ur limen i alla former när du fryser den. När du fryser den igen tar du bort ännu mer fukt. När du tar bort fukt tar du också bort smak.

Om du fryser in limefrukterna igen får du intetsägande, torra limefrukter – det är inte så du vill ha dem!

Fryser limefrukter bra?

Lime förlorar inte smak eller näringsvärde efter frysning, så en tinad lime är lika god och användbar som en färsk lime. Allt beror på vad du vill använda den till och hur du förbereder din lime innan du fryser in den.

Om du vill ha juice eller skal är det ett bra alternativ att frysa hela frukter, men om du vill göra skivor till drinkar kan frysta hela frukter bli för mosiga, så du bör noggrant följa instruktionerna beroende på vad du behöver.

Lämna en kommentar