Kan man frysa in pizzadeg?

Det går inte att slå färsk pizza, bakad hemma, täckt med ost och dina favoritpålägg. Tyvärr kan det vara lite krångligt att göra degen varje gång du vill ha pizza.

Skulle det inte vara fantastiskt om du kunde göra en hel omgång pizzadeg och sedan förvara den tills du vill ha pizza till middag? Du undrar säkert om man kan frysa in pizzadeg?

Pizzadegen kan frysas i upp till 3 månader. Gör degen, rulla till bollar och lägg dem i tjocka fryspåsar. Du kan också frysa in glutenfri pizzadeg på samma sätt.

Kan man frysa ner pizzadegen igen?

Nej

Fryser pizzadegen bra?

Ja

Hur man fryser pizzadeg

Det är förvånansvärt enkelt att frysa in pizzadegen. Så på nolltid kan du ha en färdig pizzadeg i portionsförpackningar som du kan ta fram ur frysen när du vill ha en hemlagad pizza – mums!

Om du vill frysa in din överblivna pizzadeg eller din bulkgjorda pizzadeg följer du de här instruktionerna.

 1. Förbered deg
  Förbered pizzadegen enligt din smak med det mjöl och de ingredienser du föredrar. Gör detta enligt ditt favoritrecept.
 2. Låt jäsa en gång
  Låt pizzadegen jäsa som du normalt skulle göra om du planerade att laga den direkt.
 3. Skär ut och rulla
  Skär ut degen i portionsstorlekar. Varje deg ska räcka till en pizza. Rulla den portionsindelade degen till bollar och belägg dem sedan med en lätt mängd olivolja eller matolja.
 4. Lägg i fryspåse
  Lägg varje portion pizzadeg i en separat fryspåse och förslut den tätt, se till att pressa ut all luft först.
 5. Märk
  Märk påsarna så att du vet vad de innehåller, och se till att ange datum så att du vet när du ska använda pizzadegen.
 6. Packa igen
  För att göra livet lite enklare kan du ta en större frysväska och lägga alla enskilda påsar med pizzadeg i den. På så sätt kan du förvara all pizzadeg på ett ställe så att du kan hitta den snabbt och enkelt. Det är dock viktigt att frysa in varje boll i en egen påse för att undvika att de fryser ihop.

Det är verkligen så enkelt, och den här processen bör fungera för alla pizzor och mjöltyper som du föredrar att använda.

Hur man fryser in glutenfri pizzadeg

Glutenfritt mjöl är känt för att vara svårt att arbeta med, men för många människor med intolerans är det värt besväret att lära sig arbeta med dessa ingredienser. Om du har hittat ett recept på glutenfri pizzadeg som du älskar kan du som tur är frysa in det också.

Det går bra att följa samma metod som beskrivs ovan. Även om glutenfria degar kan vara lite klibbigare än vetedeggar, så du kan behöva tillsätta lite extra olja eller glutenfritt mjöl för att se till att den inte fastnar i påsen.

3 tips för att frysa in pizzadeg

Nu vet du hur du fryser in den och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in pizzadegen för att få bästa möjliga resultat:

Förpackas individuellt
För att göra det lättare att ta en portion åt gången bör du packa varje degboll i en egen liten påse.

Låt jäsa
Om du inte låter den jäsa innan du fryser in den kommer du att få en platt, livlös deg. Det är bättre att ge den tid att jäsa innan den fryses in än att göra det efter frysningen.

Tina långsamt
Om du försöker påskynda upptiningen kommer du att förstöra pizzadegens konsistens. Välj i stället att tina degen långsamt och stadigt (gärna över natten).

Hur länge kan man frysa pizzadegen?

Pizzadegen håller sig ganska länge i frysen så länge påsarna är lufttäta och förvaras i frysen vid en jämn temperatur. Du bör kunna förvara all pizzadeg fryst i upp till tre månader.

Det är därför värt besväret att göra en stor sats pizzadeg så att du har tillräckligt för att räcka i flera månader. Perfekt för en snabb och tröstande måltid på kvällen.

Du kan frysa in pizzadegen i cirka 3 månader

Hur tinar man upp pizzadegen?

Att tina upp pizzadegen är superenkelt och problemfritt, det enda du behöver oroa dig för är hur lång tid det tar. När det gäller att tina upp degen finns det inga snabba lösningar eller snabba avfrostningsmetoder.

Du måste låta pizzadegen tina långsamt och ordentligt genom att göra följande:

 1. Lägg på en tallrik
  Ta ut en bit pizzadeg ur frysen och lägg den på en tallrik. Se till att du behåller den i fryspåsen för att skydda den.
 2. Ställ in i kylskåpet
  Ställ in hela tallriken och påsen i kylskåpet och låt den tina långsamt.
 3. Vänta 12 timmar
  Du vill låta den tinas upp helt över natten eller i minst 12 timmar innan du använder den.

När du ska använda din pizzadeg måste du ta ut den ur kylskåpet när den har tinats upp helt och ställa den på köksbordet i ungefär en halvtimme så att den kan värmas upp till rumstemperatur. Därefter kan du förbereda och tillaga din pizza som vanligt.

Kan man frysa ner pizzadegen igen?

Rå pizzadeg bör endast frysas en gång, så nej, det rekommenderas inte att frysa in pizzadegen igen när den har tinats upp. Det är därför det är så viktigt att frysa in den i praktiska portionspåsar! Du tinar bara upp den mängd som du behöver.

Om du har tinat upp pizzadegen och nu inte behöver den, är det värt att laga den ändå, för även om du inte bör frysa in den råa degen igen, kan du frysa in den tillagade pizzan som du har gjort av den.

Fryser pizzadegen bra?

Traditionellt tillverkad pizzadeg fryser ganska bra, och när pizzan väl har gräddats bör du inte märka någon större skillnad alls mellan fryst och nytillverkad deg. Det är detta som gör detta till en så bra idé!

Du kan få nylagad, hemlagad pizza, läcker och varm, utan att behöva göra degen varje gång.

Du kanske gillar det här: Kan man frysa in pizza?

Själva degen kan få en lite annorlunda konsistens, och om din deg är lite mjukare än du vill ha kan du behöva kladda lite extra mjöl på den innan du bakar den.

Det är viktigt att använda pizzadegen före tre månader för att minska risken att den blir dålig. Om du är osäker på om din pizzadeg är okej eller inte att använda kan du ta en snabb titt på den.

Degen ska ha en krämig beige färg och vara så fuktig som du förväntar dig att den ska vara, så om din pizzadeg har ändrat färg eller är lite torr och skorpig är det bäst att kasta den.

Lämna en kommentar