Kan man frysa in pannkakssmet?

Hemmagjorda pannkakor är helt enkelt gudomliga. Vare sig du gillar dem med en massa smält choklad eller sylt eller med bara socker är de ett utsökt frukostalternativ som barnen verkligen älskar.

Men om du har gjort för mycket smet och inte kan få ner några fler pannkakor, kan du frysa in pannkakssmet och använda det en annan dag?

Ja, du kan frysa in pannkakssmet. Pannkakssmet kan frysas i cirka 3 månader. Du måste dela upp pannkakssmeten i lämpliga portionsstorlekar, lägga den i en lämplig behållare och täcka väl innan du fryser in den.

Hur man fryser pannkakssmet

Det kommer att glädja dig att höra att det inte är någon utmaning när det gäller att frysa pannkakssmet. Det viktigaste är att se till att smeten ligger i en lämplig behållare och är skyddad från frysbränna.

Nedan följer de specifika stegen du måste följa för att frysa in överbliven pannkakssmet:

 1. Dela upp pannkakssmeten i portionsstorlekar
  Börja med att dela upp pannkakssmet i portionsstorlekar. Det går att frysa in allt i en omgång, men att först separera smeten gör livet mycket enklare när du ska tina upp den och använda den i framtiden.
 2. Placera i frysfasta behållare
  Häll pannkaksblandningen i lämpliga frysfasta behållare. Du kan använda en plastbehållare eller något liknande.
 3. Försegla, märka och frys in
  Försegla behållarnas lock och skriv in datumet då du lagade pannkakssmeten och dess sista förbrukningsdag innan du lägger det i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in pannkakssmet i cirka tre månader.

3 tips för att frysa in pannkakssmet

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in pannkakssmet för att få bästa möjliga resultat:

 • Tillaga pannkakorna – Om du redan har pannan eller stekpannan ute i köket kan du tillaga resten av smeten innan du fryser in den. Pannkakorna fryser lika bra som pannkakssmet och du sparar tid när de tinas upp och är redo att avnjutas i framtiden.
 • Blanda väl efter avfrostning – Du kanske märker att pannkakssmeten har separerat och ändrat konsistens under frysningsprocessen. Även om detta inte är något att oroa sig för måste du blanda den väl innan du värmer den för att se till att dina pannkakor får en god konsistens.
 • Tillsätt ingredienser efter smak – En av de bästa sakerna med pannkakssmet är att det finns så många recept att välja mellan. Istället för att hålla dig till ett konventionellt recept kan du överväga att lägga till ingredienser som nötter, honung och vissa kryddor som muskot eller kardemumma för att förbättra smaken och njuta av något lite annorlunda.

Hur länge kan man frysa tillagade pannkakor?

Du kan frysa in pannkakssmet i cirka tre månader.

Om du bestämmer dig för att laga pannkakor kan dessa frysas i cirka två månader, förutsatt att de är tätt förpackade och skyddade från frysbränna.

Hur tinas pannkakssmet upp?

När det är dags att tina upp pannkakssmet måste du tina upp det ordentligt innan du tillagar det. Det bästa sättet att tina pannkakssmet är att ta ut det ur frysen kvällen innan du planerar att använda det och ställa det i kylskåpet.

Innan du lagar dina pannkakor måste du röra om blandningen ordentligt och kanske till och med tillsätta vatten, mjöl eller mjölk för att förbättra konsistensen. Du behöver inte vara orolig om din smet har separerat i frysen, eftersom det lätt kan rättas till när den tinats upp.

Kan man frysa om pannkakssmet?

Frysning av pannkakssmet påverkar dess vattenhalt, vilket kan påverka smaken på dina tillagade pannkakor. Det är säkert att frysa in pannkakssmet som tinats upp i kylskåpet, men du kanske blir besviken på resultatet.

För att undvika slöseri med rester kan du frysa in pannkakssmet i mindre portioner, så att du enkelt kan tina upp en lämplig mängd smet.

Om du fryser in allt i en omgång måste du använda allt på en gång, vilket inte är idealiskt om du bara vill göra ett par pannkakor till dig själv!

Lämna en kommentar