Blir sojasås dålig? Måste den kylas?

Här är en snabbguide om förvaring, hållbarhet och hur sojasås blir dålig. I den får du veta hur länge sojasås håller, om du bör kyla den efter öppnandet och hur du kan se om din sojasås är dålig.

Du har haft en halvöppen flaska sojasås i kylen i vem vet hur länge, och du undrar om det fortfarande går att använda sojan.

Eller kanske så har du precis öppnat en flaska och är osäker på om du ska ställa den i kylskåpet eller inte. Etiketten säger inget om förvaring och du behöver bara ett svar.

Låter det bekant? Om så är fallet är den här artikeln för dig.

Blir sojasås dålig?

Sojasås blir inte lätt förstörd, men den behåller inte heller sin kvalitet för alltid. En oöppnad flaska håller i ett par år efter datumet som står på flaskan, men när du öppnar den får du ungefär en månad av god kvalitet om du låter sojan stå i rumstemperatur och kanske ett halvår om den står i kylskåpet.

Efter den perioden är din sojasås naturligtvis fortfarande helt okej att använda, bara något sämre i smaken.

Det betyder att om du har en gammal, öppen flaska som har stått i lager i flera månader är det bästa du kan göra att kontrollera smaken om den inte visar några tecken på att vara förstörd (mer om det senare).

Som nämns på Kikkomans webbplats blir sojasåsen inte dålig ”så länge inget vatten eller andra ingredienser har tillsatts”. Det betyder att om man håller den tätt stängd förhindrar det i stort sett att den blir dålig.

Vita flytande grejer

Denna vita flytande sak är en jäst som kan växa även i mycket salta miljöer (det är inte mögel). Denna jäst orsakar inte matförgiftning, men den kan förstöra smaken och aromen i sojasåsen.

Så här hanterar du situationen med vit jäst i sojan:

  1. Ta bort de vita bitarna från såsen, t.ex. med hjälp av kaffefilter eller liknande.
  2. Bedöm smaken. Om din sojasås smakar bra efter att du tagit bort jästen kan du fortsätta att använda den. Om inte, kasserar du den.

VARNING

Ta bort den vita flytande jästen från såsen så fort du märker den. Ju längre den är där, desto större är risken att den påverkar kvaliteten på såsen.

Låt oss nu tala om faktiska tecken på att sojasås förstörs.

Tecken på fördärv

Om du vill veta om din sojasås är förstörd ska du lukta på den och titta noga på vätskan.Leta efter en konstig eller mycket stark lukt, förändringar i färg eller konsistens och om det finns något på ytan, som mögel (utom jäst, som du kan ta bort).

Om din sojasås ser ut och luktar bra kan du bedöma smaken och avgöra om den är tillräckligt bra för att användas eller inte.

För att kunna göra ovanstående på ett effektivt sätt måste du veta hur sojasås förändras med tiden.

De viktigaste förändringarna gäller färg och smak. Färgen blir starkare med tiden, medan smaken sakta försvinner.

Om smaken är lite svagare än tidigare är det naturligtvis bara att tillsätta lite mer sojasås som löser problemet.

Men om det inte finns någon smak kvar eller om sojan smakar illa så är det bara att kasta den.

Slutligen, om du inte är 100 % säker på att din sojasås är OK att äta, ta det säkra före det osäkra och släng den. Särskilt om du inte har följt goda förvaringsrutiner.

Måste sojasås kylas?

Du behöver inte kyla sojasåsen, men det är en stor fördel att göra det. När du öppnar en flaska behåller sojasåsen sin bästa kvalitet i minst ett par månader om den kyls, men bara ungefär en månad om du låter den stå i rumstemperatur.

Med andra ord, om du inte är så förtjust i sojasås och inte använder den ofta är det förmodligen bättre att förvara den i kylskåpet.

Välkända tillverkare som Kikkoman rekommenderar dessutom att sojasåserna kyls ned efter öppnandet för att behålla kvaliteten.

Det är dock inte så farligt att låta sojasåsen stå okyld. Som jag redan har påpekat i avsnittet om fördärv bör sojasås vara säker att använda även om den inte står i kylskåpet.

I värsta fall försämras kvaliteten snabbare, och du kan behöva gå till din livsmedelsbutik och köpa en ny flaska snabbare än du vill.

Andra förvaringsmetoder

Allt en oöppnad flaska sojasås behöver är en sval och torr plats, till exempel ett köksskåp eller en hylla i skafferiet.

När du väl har öppnat flaskan bör du, oavsett om du kyler den eller inte, hålla den tätt förseglad när den inte används.

Hur länge håller sojasås?

En oöppnad flaska sojasås håller minst ett par år efter det tryckta datumet. När du öppnar den behåller den bästa kvaliteten i ungefär en månad i rumstemperatur och kanske ett halvår i kylskåpet, men den förblir säker och god i fråga om kvalitet mycket längre.

Med andra ord håller den sig ganska länge, men det är omöjligt att säga exakt hur länge. Som en av tillverkarna uttrycker det:

Bäst-före-datumet anges för att ge dig en allmän uppfattning om hur länge den ursprungliga smaken kommer att bibehållas.

Det betyder att det tryckta datumet bara är en grov riktlinje, inte en gräns. Och eftersom sojasås inte lätt förstörs kan den smaka bra även om den varit öppen i ett par år.

Efter öppnandet

När du har öppnat din flaska sojasås är den bäst i ungefär en månad om du låter den stå på köksbänken och förmodligen i ungefär sex månader om du kyler den. Men den smakar fortfarande ganska bra långt efter dessa perioder.

Därför föreslår jag att du struntar i det tryckta datumet och istället litar på smaksinnet. Om smaken är okej kan du använda den, oavsett om den är före eller efter bäst-före-datumet.

Ytterligare en sak som är värd att tänka på är hur du använder såsen.

Om det är en av sex andra ingredienser i en hemlagad teriyaki är det förmodligen inte så farligt att sojasåsen är lite gammal och mindre smakfull. Men om du använder samma sås för att doppa din sushi i kan det förstöra hela upplevelsen.

TIPS

Om din sojasås är gammal och smaken har försvunnit, undvik att använda den som en vanlig krydda och använd den i stället för att göra andra såser och glasyrer.

Lagring och hållbarhet av sojasås, sammanfattning

Jag hoppas att du gillade den här korta guiden om lagring och hållbarhet av sojasås. Låt oss sammanfatta vad vi har behandlat:

  • Måste sojasås kylas? Nej, men det är bra för kvaliteten på den fermenterade kryddningen och värt att tänka på om det kommer att ta flera månader att göra slut på flaskan.
  • Blir sojasås dålig? Sojasås kan bli dålig, men det är mycket osannolikt att det händer. Det typiska scenariot är att kryddan förlorar sin karaktäristiska smak med tiden, och vid någon tidpunkt tycker du att den inte är tillräckligt god för att användas längre. När det händer beror på din sås och dina smaklökar, och det kan ta mellan några månader och ett par år efter öppnandet.
  • Hur länge håller sojasås? En oöppnad flaska håller i flera år. Efter öppnandet håller den toppkvalitet i ungefär en månad om du låter den stå i rumstemperatur, eller i ungefär sex månader om den står i kylskåpet. Men den förblir säker att äta och ganska god i många fler månader.

Lämna en kommentar