Kan man frysa in oxsvans?

Oxtail är en unik köttbit som ursprungligen uppskattades för att den var billig. Nu när priset har stigit i takt med att ingrediensen blir mer älskad, kommer du troligen att vara tveksam till att slänga något… Så vad är det bästa sättet att förvara det?

Kan man frysa in oxsvans?

Ja, du kan frysa in oxsvans länge. Om den är färsk och okokad kan du slå in den i en lufttät förpackning och sedan frysa in den på nästan obestämd tid. Om den är tillagad i en gryta kan den frysas in i en lufttät behållare i upp till tre månader.

Kan man frysa ner oxsvans?Nej

Fryser Oxtail väl?Ja

Hur man fryser Oxtail

När det gäller frysning av oxsvans har du två alternativ. Du kan antingen frysa hela bitar av oxsvans, okokta, eller så kan du frysa in kokt oxsvans i en soppa eller gryta. Metoderna för vardera är olika så vi har täckt dem båda för dig nedan:

Hur man fryser okokta oxtailstycken

Om du har lyckats köpa oxsvans i stora mängder är det troligt att du inte kommer att använda allt innan det går åt. Så här är vår metod för att frysa in bitar av oxsvans:

  1. Ren:Tvätta och trimma oxsvansen och se till att köttet inte innehåller någon smuts eller annat skräp. En slaktare ska gärna göra detta åt dig innan du köper den.
  2. Inplastning:Linda in oxsvansen i bakplåtspapper eller slakteripapper och se till att den är väl insvept, utan att det uppstår några springor runt omkring.
  3. Seal Ytterligare:Detta förhindrar att för mycket luft kommer nära köttet, vilket skulle leda till frysbränna.
  4. Märk och frys in:Märk förpackningen med innehållet och det datum då du lägger in den i frysen innan du lägger den i frysen när den är helt förpackad utan springor eller öppningar.

Färskt kött bör förvaras på obestämd tid om det förvaras under -18C. I verkligheten rekommenderar vi dock att köttet lagras i högst sex månader.

Hur man fryser oxsvanssoppa eller gryta

Om du har gjort en gryta eller soppa är det den här metoden du ska använda. Om grytan inte är rumstempererad, låt den svalna innan du förseglar den för att förhindra kondens i baljorna och sedan kan du frysa in den:

  1. Förbered behållare:Oxtailsoppa eller -gryta kan förvaras precis som alla andra köttgrytor eller soppor, så ett bra första steg är att förbereda så många rena behållare som du behöver för det du ska frysa in.
  2. Portion ut:Se till att varje behållare har en liten marginal så att den kan expandera lite.
  3. Försegling:Försegla baljorna hela vägen runt kanten och tryck ut överflödig luft om du kan. När behållarna är förseglade, svep in dem dubbelt i folie för att förhindra att luft orsakar frysbrännskador.
  4. Märk och frys in: Märk behållarna och lägg dem i frysen – de håller sig bra i upp till tre månader.

3 tips för frysning av oxsvans

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in oxsvans för att få bästa möjliga resultat:

Färsk oxsvans fryser i månader!
Färskt oxsvanskött kan frysas in mycket bra, eventuellt på obestämd tid om det förvaras under -18C/0F. Trots det rekommenderar vi att fryst oxkött förvaras i högst sex månader.

Börja med bakplåtspapper
Se till att det första lagret som rör köttet som du fryser in är bakplåtspapper, slaktarpapper eller något liknande – folie kan leda till att fukt samlas på ett ställe, vilket kan leda till att köttet förstörs. Det gör inte slaktarpapper.

Räkna med att en del fett kommer att separeras
Efter att ha frysts kan ett lager fett lossna från oxsvansgrytan och stiga upp till ytan. Då kan du antingen skopa bort fettlagret eller blanda det i resten av grytan när allt värms upp igen.

Hur länge kan man frysa oxsvans?

Oxtail kan frysas in ganska länge, precis som allt annat kött. Soppor och grytor med oxsvans kan frysas i ungefär tre månader. Den kan frysas så länge eftersom de andra ingredienserna i soppan gör att blandningen riskerar att frysbrännas, vilket försämrar maten.

I teorin kan vanligt oxsvanskött frysas in i all oändlighet – förutsatt att frysen hålls under -18 C/0F och att temperaturen inte fluktuerar så mycket.

Eftersom frysarna i hushållen kan fluktuera ganska mycket rekommenderar vi att man inte fryser in vanlig oxsvans så länge – högst sex månader är vettigt.

Hur tinas oxsvans upp?

Om du vill tina upp oxsvans i soppor och grytor tar du bort locket på behållaren och mikrovågsugnar den på hög effekt i minutsintervaller tills blandningen är rykande varm hela vägen igenom – då är den säker att äta eftersom alla bakterier har dödats.

Det bästa sättet att tina upp oxsvansköttet är att tina det i ett durkslag i diskbänken över natten eller under en längre tid. När köttet har rumstemperatur ska det tillagas tills det är rykande varmt i hela köttet för att det ska vara säkert att äta.

Lämna en kommentar