Kan man frysa in Edamame-bönor?

Edamamebönor är en utmärkt proteinkälla och är utsökta när de tillagas på flera olika sätt. Men oavsett hur du planerar att tillaga och äta dem undrar du säkert hur du ska förvara dem, särskilt om du har tur som har en planta i din trädgård?

Kan man frysa in Edamame-bönor? Ja, du kan frysa in edamamebönor. De kan frysas i upp till 12 månader. Du måste blanchera dem först så att de behåller sina enzymer, innan du lägger dem i påsar och lägger dem i frysen.

Kan man frysa in Edamame-bönor igen?Nej

Fryser Edamame-bönor bra?Ja

Hur man fryser Edamame-bönor

Det är väldigt enkelt att frysa in edamamebönor. Du måste bara komma ihåg att blanchera dem först, för om du inte gör det förlorar de en del av sin smak och sina näringsämnen under infrysningsprocessen.

Så för att se till att dina edamamamebönor smakar bra när du ska njuta av dem i framtiden, kan du göra följande för att frysa in dem:

 1. Koka vatten
  Koka upp en kastrull med vatten (eller använd en vattenkokare) och häll det i en separat skål. Tillsätt en nypa salt till vattnet.
 2. Förbered ett isbad
  Fyll en skål med kallt vatten och is bredvid det kokande heta vattnet.
 3. Lägg till Edamame-bönor
  Lägg edamamebönorna i det kokande vattnet. Det är bäst att göra detta i en sil eller ett durkslag, eftersom det är svårt att plocka ut dem individuellt. Låt dem ligga i det varma vattnet i cirka två minuter.
 4. Placera dem i isbadet
  Direkt efter att du har tagit upp edamamebönorna ur det varma vattnet, lägg dem i isbadet. Låt dem ligga i isen i ytterligare två minuter.
 5. Torka bönorna
  Torka edamamebönorna med rena hushållspapper och låt dem ligga åt sidan.
 6. Väska upp
  Se till att de är helt torra och lägg edamamebönorna i en lämplig storlek på en fryspåse. Du kan dela upp dem i mindre portioner i det här skedet om du vill.
 7. Märka och frys in
  Skriv dagens datum och sista förbrukningsdag på framsidan av den fryståliga påsen och lägg bönorna i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in edamamebönor i cirka tolv månader.

3 tips för att frysa in Edamame-bönor

Nu vet du hur du fryser in dem och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in edamamebönor för att få bästa möjliga resultat:

Glöm inte att blanchera
När du fryser grönsaker kan det vara frestande att hoppa över blancheringsprocessen. Det är visserligen inte alla grönsaker som behöver blancheras, men edamamebönor behöver det. Detta viktiga steg säkerställer att de behåller sin smak och konsistens under infrysningsprocessen, vilket innebär att de kommer att smaka bra när du kommer att njuta av dem i framtiden.

Torka noggrant
Innan du lägger edamamebönorna i en påse ska du se till att du har torkat dem ordentligt. Om de fortfarande är våta kommer de att klistra ihop i frysen.

Fryst kokta Edamame-bönor
Även om det är bättre att frysa in färska edamamamebönor kan du också frysa in dem som redan har kokats. Du behöver naturligtvis inte blanchera dem och du bör egentligen bara förvara dem i frysen i cirka tre månader.

Hur länge kan man frysa in Edamame-bönor?

Du kan frysa in edamamebönor i cirka tolv månader, om du följer den nödvändiga processen. Blancheringsfasen är så avgörande om du hoppas kunna frysa in dem på lång sikt, så se till att du inte hoppar över detta steg.

Om du fryser in kokta edamamebönor bör du egentligen bara frysa in dem i ungefär tre månader.

Du kan frysa Edamame-bönor i upp till 12 månader

Hur tinas Edamame-bönor upp?

Det fina med att frysa in edamamebönor är att du inte behöver tina upp dem innan du tillagar dem.

Ta bara ut dem ur frysen och tillaga dem på det sätt du vill.

Men om du vill tina upp dem, lägg dem från frysen till kylskåpet och låt dem tina upp tillräckligt länge. För att påskynda det hela kan du lägga påsen med edamamebönor i en skål med vatten.

Kan man frysa in Edamame-bönor igen?

Tekniskt sett är det inget fel med att frysa in edamamebönor igen, åtminstone inte ur ett säkerhetsperspektiv. Men om du gör det kan det leda till att bönorna blir lite mosiga.

Även om detta inte alltid är fallet rekommenderar vi att du fryser in dina edamamebönor i mindre portioner i första hand, så att du enkelt kan ta ut de bönor du behöver när som helst.

På så sätt undviker du slöseri och kan förhoppningsvis undvika att frysa in dem på nytt.

Fryser Edamame-bönor bra?

Ja, liksom många andra bönor och baljväxter fryser edamamebönor in riktigt bra. Som nämnts flera gånger är nyckeln till frysningsprocessen att blanchera dem, eftersom det säkerställer att de behåller sina näringsämnen, sin smak och sitt arom.

När du har blancherat och packat in dina edamamebönor i en påse kan du spara dem i frysen i minst ett år.

Om du fortfarande har frågor om frysning av edamamamebönor eller om edamamebönor i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Måste du blanchera Edamame innan du fryser dem?

Även om edamamebönor som inte har blancherats fryser och är säkra att äta kan du upptäcka att konsistensen är ojämn och att de förlorar sin färg. Vi rekommenderar att du tar dig extra tid att blanchera dem.

Kan man frysa in kokta Edamame?

Råa och blanka edamamebönor fryser in bättre än kokta edamebönor. Med det sagt kan kokt edamame frysas in på ett säkert sätt.

Lämna en kommentar