Kan man frysa in roquefort?

Roquefort är en populär typ av blåmögelost som har en svårvunnen smak. Perfekt för festliga ostbord och lämplig för användning i olika såser och recept, är det praktiskt att ha blåmögelost till hands i köket. Men vad är det bästa sättet att förvara den?

Kan man frysa in roquefort?

Ja, du kan frysa in Roquefort i upp till 4 månader. Konsistensen kommer att förändras något, men den kommer fortfarande att vara bra att använda i såser, den kan bara vara lite smuligare än vanligt. För att frysa in den måste du slå in osten och packa in den i en påse.

Kan man frysa om roquefort?Ja

Fryser Roquefort väl?Nej

Hur man fryser Roquefort

När du fryser in roquefort förlorar den en del av sin fukthalt. Därför blir osten som du får kvar när den tinats upp lite smuligare än du kanske hade velat.

Om du är nöjd med det här är det här de steg du måste följa för att frysa in roquefortost:

  1. Inslag
    Bestäm hur mycket ost du vill frysa in och slå in den i plastfolie. Det är förmodligen bäst att packa in den dubbelt, eftersom frysbränna gör att osten torkar ut ännu mer än den redan gör.
  2. Väska upp
    Placera den inslagna Roquefort i en fryssäker påse (eller lufttät behållare) och tryck ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den.
  3. Märka och frys in
    Skriv dagens datum och bäst-före-datum på framsidan av påsen och lägg roquefortosten i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in Roquefort i cirka 3-4 månader.

3 tips för att frysa in roquefort

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in roquefort för att få bästa möjliga resultat:

Kontrollera bäst-före-datumet
De flesta blåmögelostar som du köper i snabbköpet har ganska lång hållbarhet, vilket innebär att du kanske inte behöver frysa in dem från början. Dubbelkolla därför datumet på originalförpackningen och förbered bara Roquefort för frysen om det är absolut nödvändigt.

Förvänta dig texturförändringar
Människor blir ofta besvikna när de fryser in och tinar upp ost, eftersom den nästan alltid är torrare och smuligare än den var när den frystes in från början.

Roquefort är därför inte lämplig att frysa in om du vill njuta av osten på egen hand. Om du däremot planerar att använda den som grund för en soppa eller sås kan du frysa in den utan problem.

Frys endast en gång!
Eftersom Roquefort inte fryser särskilt bra första gången rekommenderar vi inte att du fryser den mer än en gång.

Om du är orolig för att slösa bort denna utsökta blåmögelost kan du överväga att dela upp den i mindre portioner innan du fryser in den, så att du kan ta ut det du behöver när som helst.

Hur länge kan man frysa in roquefort?

Roquefort kan frysas in i cirka 3-4 månader. Om du lämnar osten i frysen längre än så kommer den att torka ut för mycket för att vara användbar.

När du har öppnat din blåmögelost bör den hålla sig i kylskåpet i 3-4 veckor, vilket ger dig gott om tid att njuta av den innan du behöver frysa in den.

De flesta blåmögelostar håller i oöppnad form i ungefär sex månader, men du bör alltid kontrollera datumet på etiketten innan du bestämmer hur du ska förvara den.

Du kan frysa in roquefort i upp till 4 månader

Hur tinas roquefort upp?

När det är dags att njuta av din roquefort i framtiden måste du tina upp den genom att flytta den från frysen till kylen.

Det kan ta flera timmar att tina tillräckligt, så se till att du gör det långt innan du ska använda den (helst kvällen innan).

Du bör aldrig tina Roquefort eller någon annan typ av ost i rumstemperatur eller i mikrovågsugn, eftersom det gör att osten blir dålig.

Kan man frysa om roquefort?

Nej, du får bara frysa in roquefort en gång. Roquefort och andra blåmögelostar smulas sönder när du fryser in dem, så de lämpar sig absolut inte för att frysas in mer än en gång.

Om du fryser och tinar Roquefort flera gånger kommer osten att bli torr och långt ifrån aptitlig, så se till att du har koll på dina portioner så att du inte behöver oroa dig för att frysa in Roquefort igen.

Fryser Roquefort in väl?

Roquefort är inte särskilt bra att frysa in, eftersom den blir smulig och torkar ut i frysen.

Så om du planerar att njuta av Roquefort som den är på kex, rekommenderar vi inte att du fryser den. Om du däremot gärna använder blåmögelost i olika soppor, såser eller recept, borde det inte vara något problem att frysa in den.

Lämna en kommentar