Hur man bryner smör i mikro

Från karamell till kakor och pasta, använd den ultimata guiden till smör i mikrovågsugn och lägg till rik och läcker smak till alla möjliga recept.

Brunt smör görs genom att koka osaltat smör tillräckligt länge för att mjölktorterna ska bli bruna genom att koka ut eventuellt kvarvarande vatten i smöret. Den resulterande smaken är nötaktig och rostad med fyllig arom som är helt annorlunda än smält smör och klarat smör.

Om du vill bränna smör i mikrovågsugn lägger du smöret i en mikrovågsugnssäker skål och täcker det med ett lock för att undvika att det sprutar inuti. Mikrovågsugn i 3 till 5 minuter eller tills vattnet avdunstar och mjölkfibrerna börjar brynas.

Beroende på mängden smör och mikrovågsugnens effekt, se till att smöret blir mörkbrunt. Men om du föredrar en ljus karamellfärg med mindre rostat bröd och nötsmak kan du gärna ta bort det tidigare.

Se dessutom upp för att undvika att matlagning överförs. Brunt smör fortsätter att koka i ytterligare en minut på grund av restvärmen i behållaren efter mikrovågsugningen. Så om smöret har blivit för brunt i mikrovågsugnen kan det potentiellt brinna efter att det tagits bort.

I allmänhet innehåller smör 13-17 % vatten som måste avdunsta för att smöret ska börja brännas. Därför måste smöret nå en temperatur på 100 grader Celsius för att bryningen ska börja.

Är brynt smör samma sak som bränt smör?

Det finns olika stadier av brunt smör beroende på vilket recept du arbetar med och vilken smak du föredrar. Det finns dock definitivt en skillnad i smak mellan bränt och brunt smör.

Smör som har kokats under en längre tid kan bli nästan svart eller bränt. Smöret kan brännas och smaka extremt bittert. Brunt smör däremot har en gyllene karamellfärg och smakar nötigt och rostat.

Bränt smör är bittert och är förmodligen inte den smak du är ute efter. Brunt smör har en fin bakad och brynt smak som förstärker smaken på de rätter du lagar.

Hur bryner man smör i mikrovågsugn?

Smöret kan brynas på olika sätt: från spisen till mikrovågsugnen. Smör består av ca 80 % fett och 20 % mjölkprodukter och vatten, så vattnet måste avdunsta för att mjölkprodukterna ska kunna brynas.

När du kokar smör med hög värme vill du att fukten ska avdunsta. Sockret i mjölktorrsubstansen börjar karamelliseras och mjölktorrsubstansen blir brun och smakrikt.

Skär 2 stänger smör i matskedarstora bitar och lägg det i en mikrovågsugnssäker skål. Täck skålen med ett lock och låt stå i 3 minuter. Titta efter en mellanbrun färg och en rik nötig doft av nötter.

Den exakta tiden varierar beroende på mängden smör, vilken typ av skål du använder och mikrovågsugnens effekt.

Hur fixar man bränt brynt smör?

Det finns uppenbarligen en hårfin gräns mellan mörkbrunt smör och bränt smör. Om du har kastat bort bränt smör är detta en lösning för dig som vill ge bränt smör en andra chans!

Om ditt brynta smör har gått från mörkbrunt till bränt kan du fortfarande använda det för ett annat ändamål.

För att fixa bränt brynt smör kan du använda ett kaffefilter för att filtrera bort alla brända mjölksubstanser från smöret. Det klarade smörfettet kommer att ha en djupt mörk smak, men du kan spara det för annan användning.

Det är lätt att överkoka smör och få bränt smör. Bränt smör har en mycket mörkare färg jämfört med ljusbrunt smör med en mycket intensiv nötlukt, men det kan fortfarande användas för bakning och matlagning.

Saker att veta innan du bryner smör i mikrovågsugnen

Det finns många sätt att använda hemgjort brynsmör för att förbättra smaken i varje maträtt, från chokladkakor till glass och kanelbröd. Brynt smör är en hemlig ingrediens för många matintresserade!

Ta dina färdigheter till nästa nivå genom att lära dig de här viktiga tipsen innan du bryner smör i mikrovågsugnen:

  • Om du gör mindre än 1 kopp brynt smör kan du minska tillagningstiden till 2 minuter till att börja med.
  • Undvik att använda saltat smör för att göra brynt smör. Saltet kommer att hamna i mjölkfettets fasta ämnen och kan förändra smörets smak och få maten att smaka extremt salt.
  • Kyl ner och stelna det överblivna bryna smöret för att förvara det i kylskåpet.
  • Använd en mycket fin sil, ett kaffefilter eller en ostduk för att passera det smälta smörfettet för att hålla det rent.
  • Tillsätt ¼ kopp mjölkpulver till varje kilo smör när det börjar bli brunt. Sila bort de bruna bitarna för att få mer smörig smak och smulig konsistens.

För att bränna smör i mikrovågsugn, skär smöret i små bitar, lägg smöret i en mikrovågsugnssäker skål och täck med ett lock för att undvika stänk. Mikrovågsugn i 3 till 5 minuter så att vattnet avdunstar och mjölkens fasta ämnen börjar brynas.

Smör som bryns i mikrovågsugnen ger massor av smak till både söta och salta recept. Förbered det på rätt sätt för att undvika bränt smör som uppstår vid överkokning. Använd den här enkla och bekväma mikrovågsugnsmetoden för att ta genväg och bryna smör på bara några minuter.

Lämna en kommentar