Kan man frysa in mozzarella?

Det fanns ett fantastiskt erbjudande på mozzarella i din lokala livsmedelsbutik och du har köpt alldeles för mycket. Även om du och din familj älskar det, är det lite för mycket att ha en maträtt med mozzarella till middag sju dagar i rad. Och du vill inte att något av det ska gå till spillo. Det betyder att du behöver ett sätt att förlänga ostens hållbarhet, och frysen är det uppenbara alternativet.

Uppskurna mozzarellabitar från block

Det för oss till frågan: Kan man frysa in mozzarella? Och svaret på det är lite mer komplicerat än ett enkelt ja eller nej. Låt oss gå igenom hur man fryser denna halvmjuka ost.


Kan man frysa in mozzarella?


Mozzarella finns i minst tre olika former: färsk (bollar nedsänkta i vätska), block (liknar typ hårda ostar som Edamer eller Gouda) och strimlad. Det är viktigt att veta detta eftersom alla inte blir lika bra frysta.

Strimlad mozzarella som köps i affären innehåller vanligtvis konserveringsmedel som hjälper till att hålla osten fräsch. Det innebär att den vanligtvis har en lång hållbarhet och ofta kan du äta upp behållaren innan datumet på etiketten har gått ut. Om det inte är en möjlighet går det dock bra att frysa in strimlad mozzarella, så det finns inget att oroa sig för.

Mozzarellablock har ofta ganska lång hållbarhet också. Men om du inte kan äta upp blocket innan bäst-före-datumet är det inte så illa. De fryser in bra, och frysningsprocessen tar högst ett par minuter. Det enda du bör veta är att den smular lättare efter upptining, så det kan vara klokt att skära den innan den fryses in om du vet att du kommer att behöva den skivad.

Sist men inte minst har vi färska mozzarellabollar. Om du letar på internet efter åsikter om att frysa den här typen av mozzarella kommer du att upptäcka att åsikterna skiljer sig väldigt. Vissa säger att du absolut kan göra det, medan andra svär emot det. Vad är problemet?

Frysning av färsk mozzarella förändrar märkbart konsistensen, och smaken blir ofta lite sämre också. Osten är inte längre mjuk och smidig utan blir torr och smulig.

En sådan ost är definitivt inte lämplig som tillägg till frukostsmörgåsar, men den är oftast god nog om den smälts. Med andra ord, om du fryser in färsk mozzarella, se till att du använder den i ett recept som kräver att den smälts.

Färska mozarellabollar

Hur fryser man olika typer av mozzarellaost?


Hur man fryser denna mejeriprodukt beror på i vilken form den kommer. Alla är dock ganska enkla och kräver högst ett par minuters aktiv tid.

Innan du börjar frysa in bör du fundera på hur du ska använda osten. Om du vet det kan du lättare avgöra vilket som är det bästa sättet att portionera osten för frysning.

Hur fryser man in mozzarellablock?

  1. Portionera eller skiva blocket. Du kommer förmodligen inte att använda hela mozzarellablocket inom ett par dagar, så för att undvika att frysa in igen eller tvinga dig själv att använda mer än du behöver bör du portionera det. Skär hela blocket i flera bitar, eller skär det i skivor om osten ska smältas på smörgåsar. Gör det som är mest logiskt.
  2. Förpacka osten. Om du valde att ta ostbitar kan du göra på samma sätt som jag gjorde med brie-skivor. Ta ett kakfat och lägg en stor fryspåse ovanpå, lägg sedan ut bitarna i påsen så att de inte rör varandra. Om du väljer skivor kan du göra på samma sätt, men i stället för att frysa in varje enskild skiva separat, gör gärna högar av flera skivor. Varje hög bör innehålla så många skivor som du behöver för en enda måltid för att göra det enkelt att tina upp. Ta bort luften ur påsen och förslut den. Om du vill frysa in hela blocket behöver du inte göra ytterligare förberedelser.
  3. Märk förpackningen om du tycker att det är till hjälp och stoppa in den i frysen. Om du valde kakfatstricket tar du bort plattan när osten fryser in, eftersom den inte längre behövs.

Hur fryser man strimlad mozzarella?

  1. Portionera osten vid behov. Om du inte använder all strimlad ost på en gång, dela upp den i ett par portioner som är färdiga för den maträtt du ska lägga dem i.
  2. Lägg varje portion i en fryspåse. Lägg till en etikett med namn och datum om det hjälper dig.
  3. Stick in fryspåsarna i frysen.

Lämna en kommentar