Kan man frysa in makrill?

Makrill är en fet fisk som är bra för hälsan. Det finns flera olika sorter, bland annat atlant, blå, chub och king, och du kan köpa dem i snabbköpet när de har förpackats på olika sätt.

Den mesta fisken kommer vakuumförpackad, men det går också att hämta den från färskfiskdisken om du har tur nog att ha tillgång till en sådan.

Oavsett hur du köper din makrill måste du frysa in den så snart du kan när du kommer hem för att bevara dess färskhet. Men fryser makrill bra eller dåligt?

Snabbt svar

Ja, du kan frysa in makrill. Makrill kan frysas i cirka 3 månader. Oavsett hur den har förpackats är det helt säkert att frysa in makrill. Det innebär att du kan ha tillgång till läcker fet fisk oavsett årstid.

Hur man fryser makrill

Om du har köpt vakuumförpackad makrill i snabbköpet kan det inte bli lättare att frysa in den. Det är bara att ta den ur matkassen och lägga den direkt i frysen!

Du behöver inte packa upp den eller göra något alls. Om du behåller den i sin vakuumförpackning kan du faktiskt bevara den i frysen.

Om du har plockat upp en färsk makrill från fiskdisken måste du frysa in den inom 24 timmar. Här är hur du förpackar den och ser till att den fryser bra:

 1. Linda in enskilda bitar
  Om du har mer än en makrillbit kan du linda in dem i fryspapper, kraftig plastfolie eller aluminiumfolie. Du bör slå in varje makrill individuellt så att de inte klistrar ihop i frysen.
 2. Lägg i en Tupperware-box
  Klä en Tupperware-box med smörpapper och lägg varje enskilt förpackad makrill ovanpå varandra.
 3. Märk och frys in
  Skriv in datumet för inköpet av makrillen på locket på Tupperware-lådan innan du lägger den i frysen. Du bör också skriva det datum då fisken ska användas. Kom ihåg att du kan frysa makrill i cirka tre månader.

Hur man fryser nyfångad makrill

Om du har fångat makrill själv och tagit hem den för att njuta av den, så är det ett bra jobb! Nyfångad fisk är extra speciell, och du njuter av en känsla av tillfredsställelse över att du äter något du fångat själv.

Det enda som skiljer sig från listan ovan när det gäller att frysa nyfångad makrill är att du måste ta bort inälvorna från fisken innan du fryser den. Men om du vet hur man fiskar har du troligen redan vetat det!

3 tips för att frysa makrill

Nu vet du hur du fryser in makrill och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in makrill för att få bästa möjliga resultat:

 • Köp den vakuumförpackad– Att köpa vakuumförpackad makrill från snabbköpet är det bästa sättet att konservera makrill, och du sparar mycket tid när du ska förbereda den för frysen. Du kan helt enkelt ta ut den ur matkassen och lägga den i frysen i sin förpackning.
 • Förvara den väl inpackad– När du lägger din makrill (eller vilken fisk som helst) i frysen är det viktigt att den är väl inpackad och ligger i en låda. Du vill inte att alla dina andra frysta varor ska komma ut ur frysen och lukta som oljig fisk!
 • Frys färskt– Du måste vara försiktig när du fryser in fisk, eftersom den måste vara färsk när den fryses in. Om fisken börjar missfärgas eller avger en stickande lukt är det bäst att inte frysa in den alls. Du bör bara frysa in fisk som är färsk och för bästa resultat ska du se till att du lägger den i frysen inom 24 timmar efter att du köpt eller fångat den.

Hur länge kan man frysa makrill?

Du kan frysa makrill i ungefär tre månader.

Frysningsprocessen är densamma oavsett om den är rökt eller orökt. Se bara till att makrillen är utan tarmar innan den fryses in.

Du kan frysa makrill i upp till 3 månader

Hur tinas makrill upp?

Om du vill tina upp makrill måste du ta ut den ur frysen och lägga den i kylskåpet kvällen innan du ska äta den. Du bör inte tina upp makrill eller någon annan fisk på bänkskivan, eftersom du riskerar att den förstörs eller orsakar magbesvär.

Förvara den täckt i kylskåpet när den tinas upp, så att fisklukterna inte orsakar för mycket lukt!

Kan man frysa in makrill igen?

Vi rekommenderar inte att makrill fryses in igen. Fisken är bäst färsk eller omedelbart efter att den tinats upp.

Genom att tina upp och frysa in makrill igen riskerar du att fisken förstörs och blir dålig. Som du kan föreställa dig smakar fisk som har blivit dålig inte bra och kan vara skadlig för din hälsa, vilket är något du vill undvika till varje pris.

Fryser makrill in bra?

Om du lägger makrill i frysen så snart du köper eller fångar den kommer du att märka att den fryser bra. Du måste också se till att du äter den så snart du kan efter att den tinats upp.

Nyckeln till att njuta av fisk är att se till att den är så färsk som möjligt, så om du följer de steg som beskrivs ovan bör du inte ha några problem när det gäller att frysa makrill.

Kan rökta makrillfiléer frysas?

Metoden för frysrökta makrillfiléer är faktiskt identisk med den metod som beskrivs på den här sidan för frysrökta makrillfiléer. Linda in dem tätt i plastfolie, lägg dem i en påse och frys dem sedan in. Se till att förvara dem inplastade eftersom detta kan förhindra att den rökiga fisklukten sprids till andra livsmedel.

1 tanke på “Kan man frysa in makrill?”

 1. Man kan filea makrillen och skära bort benen .
  sedan fryser man filerna och när de är frysta tar man fram dem och doppar dem i kallt vatten vänta några minuter så att det bildats is på dem lägg in dem i en plastpåse och lägg dem tillbaks i frysen . Då håller de mycket längre, upp till fem månader!!

Lämna en kommentar