Kan man frysa in sconedeg?

Om du är en ivrig hemmabagare är det troligt att du har försökt dig på en omgång läckra scones med vanlig eller frukt. Scones är en typisk brittisk sötsak som bäst avnjuts med jordgubbar, grädde och sylt, innan de sköljs ner med en uppfriskande kopp te.

Men vad händer om du har lite scone-deg över? Kan man frysa in scone deg?

Ja, du kan frysa in scone-degen. Scone-degen kan frysas i cirka 2 månader. Det bästa sättet att frysa scone-degen är att forma den till enskilda portionsstorlekar (trianglar eller kexformade fungerar bäst) innan du slår in den och lägger den i en lufttät behållare.

Kan man frysa om scone-degen? Nej

Fryser scone-deg in bra? Ja

Hur man fryser scone deg

På grund av sin låga fukthalt fryser scone-degen mycket bra. Även om du kan frysa in scones som redan är tillagade har det en extra fördel att frysa in degen, eftersom du kan njuta av utsökta, nybakade scones när degen har tinats upp.

Nedan följer de steg du måste följa för att frysa in scone-degen på ett framgångsrikt sätt:

 1. Dela upp i portioner
  Börja med att skära scone-degen i små portioner. Det är möjligt att frysa in ett parti scone-deg, men det gör det svårt att tina upp degen när du behöver den. Om du fryser in degen i individuella storlekar eller bara mindre partier är helt upp till dig.
 2. Slå in ordentligt
  När du har bestämt dig för portionsstorleken, svep in scone-degen väl i plastfolie och se till att det inte finns några revor eller tårar som kan leda till frysbrännskador.
 3. Lägg den i en lufttät behållare
  Lägg scone-degen i en lufttät behållare. Om du har ont om plats i frysen och bara har en liten mängd deg kan du använda en fryssäker påse i stället.
 4. Märk och frys in
  Skriv in datumet för när du har förberett scone-degen och dess sista förbrukningsdag på framsidan av behållaren eller påsen innan du lägger den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in scone-degen i ungefär två månader.

3 tips för att frysa in sconedegen

Nu vet du hur du fryser in den och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in scone-degen för att få bästa möjliga resultat:

Tina upp innan du bakar
Även om du kanske frestas att baka scone-degen så fort du tar ut den ur frysen, är det en bra idé att tina degen först för att se till att sconesen blir jämnare.

Toppa med socker och äggtvätt när de tinats upp
Om du lägger ett strössel socker och en liten klick äggtvätt på toppen av scone-degen när den tinats upp kan du se till att dina scones blir gyllenbruna i ugnen och får en glaserad yta.

Frys med frukt
Scone-deg som innehåller torkad frukt, t.ex. sultaner eller russin, fryser in riktigt bra. Så om du letar efter ett sätt att bevara scones med frukt lite längre är det ett bra alternativ att frysa in degen.

Hur länge kan man frysa sconedeg?

Om du bakar sconesen först och sedan fryser dem när de har svalnat kan du frysa dem lite längre. För bästa resultat bör scones avnjutas inom 1-2 dagar efter att de bakats.

Du kan frysa scone-degen i upp till 2 månader

Hur tinar man upp sconedeg?

Det bästa sättet att tina upp scone-degen är att ta ut den ur frysen kvällen innan du ska baka den och lägga den i kylskåpet. Även om det tar ett tag att tina i kylskåpet är det den säkraste metoden.

Du bör inte tina upp scone-degen i mikrovågsugnen, eftersom det kan leda till att den blir dålig.

Kan man frysa om scone-degen?

Vi rekommenderar inte att du fryser in scone-degen igen, eftersom du kan påverka fukthalten i blandningen, vilket i sin tur påverkar scones textur när de bakas.

Det är dock möjligt att frysa in scones efter att de har bakats (även om de har tillverkats av en tidigare fryst deg). Detta är ett bra alternativ om du tror att du kan komma att frysa in dina scones mer än en gång.

Fryser sconedeg in bra?

Tack vare att den har en relativt låg fukthalt fryser scone-degen mycket bra. Hemmabagare utnyttjar ofta detta faktum och förbereder mer scone deg än de egentligen behöver, i förvissning om att den kommer att frysa in bra och kan tinas upp vid ett senare tillfälle.

Om scone-degen är väl förpackad och skyddad från frysbrännskador bör du inte märka någon skillnad i smaken på bakade scones som har gjorts med fryst deg.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av scone-deg eller scones i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in gräddade scones?

Om du redan har bakat scones undrar du kanske om det är möjligt att frysa in dem också? Ja, det går att frysa in scones. När de har svalnat, slå in dem för att skydda dem och lägg dem sedan i en fryspåse.

Försegla påsen, ta bort så mycket luft som möjligt, etikettera påsen och lägg den sedan i frysen.

Lämna en kommentar