Hur förvarar man muffins för att hålla dem fräscha?

När muffinsen har svalnat helt, lägg dem i en lufttät behållare eller en fryspåse och förvara dem på bänken i 3-4 dagar. Om de är ganska fuktiga kan du överväga att fodra behållaren eller påsen med hushållspapper för att fånga upp extra fukt.

Det här är grunderna som fungerar för de flesta muffins, men du kan behöva ändra lite beroende på receptet och omständigheterna.

Vill du veta mer? Här är vad vi kommer att diskutera nedan:

  • Om det är så viktigt att ta bort muffins från silikon- eller pappersformar?
  • när du ska lägga muffins i kylskåp
  • Om det är nödvändigt att använda pappershanddukar.

Läs vidare.

Låt dem svalna innan de förvaras

Låt muffinsen ligga på ett galler i en halvtimme så att de kan släppa ut all extra fukt som finns inuti. Så innan du ens tänker på att lägga dina nygräddade muffins i en behållare eller påse ska du se till att de är helt svala.

Om du hoppar över det steget kommer all fukt att stanna kvar inuti muffinsen och gradvis röra sig mot ytan, och du kommer att få en våt eller blöt botten. Ingen vill att det ska hända.

Om du inte har ett galler kan du placera muffins i ett enda lager på ett fat och se till att de inte är överfulla. Resultatet blir ungefär detsamma.

Du kanske har läst att du ska ta bort muffins från de pappers- eller silikonformar som du använder. Det är meningen att bakverken ska släppa ut ånga och svalna bättre.

Teorin är vettig, men enligt min erfarenhet hjälper det inte särskilt mycket att följa dessa råd. Det finns fortfarande en hel del oskyddad yta som gör att fukten kan flyta ut.

Jag säger förstås inte att du inte ska ta ut muffins ur bakplåtspapper efter gräddningen. Jag påpekar bara att det kanske inte ändrar så mycket.

Om du hellre vill lämna dina muffins i sina fodral föreslår jag att du gör ett enkelt test. Först tar du bort fodralet från hälften av muffinsen och låter resten vara som de är. Sedan jämför du hur de båda typerna håller sig efter en dag eller två.

Om den ena typen smakar bättre än den andra har du en klar vinnare.

Hur håller man muffins färska och fuktiga?

Det bästa sättet att hålla dina muffins fräscha och fuktiga är att förvara dem i en lufttät behållare eller en fryspåse. Båda dessa säkerställer att muffinsen behåller sin fukt och inte torkar ut för snabbt.

Problemet med små och slutna utrymmen är att den extra fukt som finns där inte har något sätt att komma ut. Och om fukten råkar finnas i muffinsen kommer den att röra sig mot ytan och ansamlas där eftersom den inte har någon annanstans att ta vägen. Det är så man får blöta muffins efter ett par dagars förvaring.

Lösningen är att du fyller behållaren med en pappershandduk eller två och toppar muffinsen med ett par till. Pappershanddukarna absorberar den extra fukten så att muffinsen blir fuktig men inte blöt.

Betyder det att du alltid ska använda pappershanddukar när du förvarar muffins? Inte nödvändigtvis.

Jag har upptäckt att endast riktigt fuktiga muffins tenderar att bli kladdiga. Jag talar om de med mycket färsk frukt och därmed vatteninnehåll. För dessa bör pappershanddukar vara till stor hjälp.

Men för andra gör pappershanddukarna förmodligen inte så stor skillnad.

Om dina muffins blir blöta efter ett par dagars förvaring bör du se till att de svalnar ordentligt och att du fyller behållaren med hushållspapper. Annars ska du inte laga det om det inte är trasigt.

Ska man kyla muffins i kylskåp?

Även om många artiklar påstår att man aldrig ska kyla muffins, är det inte nödvändigtvis så. Visst, de flesta recept går bra att förvara på bänken i ett par dagar, men i vissa fall är det definitivt värt att överväga kylning.

Ett sådant fall är om du använder osköljd färsk frukt i ditt recept. Det innebär de flesta blåbärs-, hallon- och andra fruktbaserade muffins.

Jag vet inte hur det är med dig, men jag skulle inte känna mig bekväm med att lämna muffins med färsk frukt på bänken i mer än en dag eller två. Om du vill förvara dem längre bör du kyla dem.

Förutom muffins med färsk frukt rekommenderar jag också att man kyler nästan alla typer av salta muffins. I den kategorin ingår muffins med ost (eller andra mejeriprodukter), skinka, korv och liknande.

Låt oss nu diskutera det sista möjliga sättet att förvara muffins – frysen.

Kan man frysa in muffins?

De flesta muffins går förvånansvärt bra att frysa in, och det tar lite tid och ansträngning att frysa in dem. Allt du behöver är ett par fryspåsar eller plastbehållare och lite ledigt utrymme i frysen.

Om du vill frysa dina muffins gör du så här:

  1. Låt dem svalna. Om köket fortfarande luktar som nybakade muffins är det förmodligen för tidigt. Se till att muffinsen har rumstemperatur både på utsidan och insidan.
  2. Lägg dem i behållare eller påsar. Om muffins är fuktiga på utsidan eller klibbiga kan du frysa in dem individuellt så att de inte fastnar. För vanliga muffins kan du frysa in så många du vill i en enda påse eller behållare. Om du använder en påse, pressa ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den.
  3. Lägg allt i frysen.

En sak som är värd att notera är att om du förväntar dig att muffins ska stå i frysen under en längre tid, till exempel en månad eller mer, är det bättre att använda en påse. Det beror på att de inte släpper in lika mycket kall luft nära muffinsen som behållare gör.

TIPS

Det är bäst att frysa in muffins i ett enda lager så att ingen av dem krossas. Om du dessutom är rädd att andra livsmedelsprodukter ska krossa dem, välj en behållare eller placera påsen i en behållare.

Hur länge kan man frysa muffins, undrar du? 3+ månader är ganska säkert och borde räcka för de flesta av oss.

Men om muffinsen ligger i frysen längre, tina upp dem och bedöm kvaliteten innan du serverar dem. Chansen är stor att de är helt okej.

På tal om avfrostning, låt dina frysta muffins stå på bänken tills de får rumstemperatur. Det kan ta mellan en timme och kanske tre timmar, beroende på storlek och vad som finns inuti (ju mer fukt inuti, desto längre tid tar det att tina).

När muffins tinas upp, se till att äta dem samma dag.

Lämna en kommentar