Blir apelsinjuice gammal?


Vårstädning är den tid då du hittar olika livsmedelsprodukter i ditt skafferi som du inte visste fanns där. Som till exempel en flaska apelsinjuice som stått där hur länge som helst.

Du tar tag i flaskan, kollar datumet på etiketten och det är redan några veckor över bäst-före-datumet. Kan apelsinjuice bli dålig?

Eller så har du kanske köpt en kartong med kyld apelsinjuice, druckit upp hälften av den och ställt in den i kylskåpet. Några dagar senare är du inte riktigt säker på om du kan dricka upp den där juicen eller om du ska slänga den.

Folk ställer liknande frågor om juice gång på gång, och den här artikeln är här för att hjälpa till. I den diskuterar vi lagring, hållbarhet och att apelsinjuice blir dålig. Om du är intresserad av att lära dig lite mer om apelsinjuice kan du läsa vidare.


Hur man förvarar apelsinjuice


Precis som med äppeljuice finns det några olika sorters apelsinjuice på marknaden. Och förvaringsmetoderna är ganska lika för varje sort.


Tumregel: Du bör förvara oöppnad juice i samma temperatur som den hade i butiken och ställa den i kylskåpet efter öppnandet.

TIPS

Låt oss börja med den mest populära sorten, det vill säga apelsinjuice som säljs okyld.

Du bör förvara den i ett svalt och mörkt utrymme, bort från värmekällor. Om den kommer i en genomskinlig flaska ska du också undvika ljus. Både temperatursvängningar och ljus påverkar juicen negativt. Skafferiet är det bästa valet, men ett skåp i köket fungerar också. När du väl har öppnat behållaren ska du förvara den tätt förseglad och i kylskåpet.


En annan variant av juice är den som finns i kylskåpsavdelningen. Apelsinjuice från Brämhults är ett bra exempel på sådan juice. Den här sorten ska alltid kylas, helt enkelt. Som vanligt ska du se till att behållaren är förseglad när den inte används.

Sist men inte minst finns den hemgjorda apelsinjuice som du gör med färska apelsiner. Precis som med den kylda varianten bör du förvara färsk juice i kylskåpet.

Om du inte kommer att kunna använda all din apelsinjuice innan den blir dålig är frysning ett beprövat sätt att bevara apelsinjuice. Även om frysningen kan försämra kvaliteten på saften lite, bör den vara helt okej om du använder den i en dryck. Eller släng en kub eller två av fryst apelsinjuice i ett glas vatten en varm dag för en välsmakande förfriskning. Det är därför jag rekommenderar att man fryser apelsinjuice i en iskubsbricka.

Och en sak till: Bli inte ledsen om du lämnar en oöppnad flaska eller kartong med apelsinjuice i en varm bil i några timmar. Särskilt om det är den sålda okylda varianten. Juicen kommer med största sannolikhet att vara okej. Om flaskan däremot redan var öppnad, ska du slänga juicen av säkerhetsskäl.


Hur länge håller apelsinjuice


Låt oss återigen börja med apelsinjuice som säljs okyld. Denna sort av juice är alltid pastöriserad för att döda eventuella skadliga bakterier. Om den lämnas oöppnad håller den vanligtvis mellan ett och två år.

Varje flaska eller kartong är försedd med ett bäst-före-datum eller bäst-före-datum. Detta datum är en uppskattning av hur länge saften kommer att behålla sin färskhet. Naturligtvis är det en grov uppskattning, och juice bör lätt hålla minst några månader längre.

När du öppnar behållaren bör du äta upp eller frysa in den inom 7 till 10 dagar.

Apelsinjuice som säljs i kylavdelningen har vanligtvis ett sista förbrukningsdatum. Juicen bör hålla sig bra några dagar efter det datumet, men förvänta dig inga mirakel. När du öppnar flaskan eller kartongen behåller den sin färskhet i upp till 7 dagar.

När det gäller hemgjord OJ är det idealiskt att konsumera den samma dag som du pressar apelsinerna. Om det inte är möjligt, försök att använda den eller frysa in den inom två till tre dagar.

Hur man ser om apelsinjuice är dålig


Liksom andra juicer försämras kvaliteten på juice med tiden. Denna process påskyndas när man öppnar flaskan eller kartongen.

Det betyder att efter några dagars kylning kommer vätskan inte att vara lika god som den var precis när du öppnade flaskan. Vid en viss tidpunkt kan du tycka att smaken är obehaglig, och det är då du bör kasta den. Juicen är sannolikt fortfarande säker att dricka, men det är ingen idé att konsumera smaklös juice.

Nu till tecknen på att din apelsinjuice är förstörd.

För det första, om behållaren är utbuktande eller svullen har något gått fel i produktionsprocessen, och du bör slänga juicen.

Häll nu upp lite juice i ett genomskinligt glas så att du kan se vätskan tydligt. Ta först en noggrann titt på vätskan och kontrollera att den har den vanliga färgen och att det inte finns några tecken på mögel eller något sediment.

Sniffningstestet kommer i andra hand. Om juicen luktar surt, lite som vinäger, ska du kasta den.

Nästa punkt på vår checklista är smaken. Om allting fram till denna punkt verkar vara helt okej med vätskan är det dags att dricka lite. Om den påminner om alkohol ska du kasta den.

En sak till att komma ihåg. Om du redan har förvarat saften ganska länge, som en halvöppen kartong i två eller tre veckor eller hemlagad juice i en vecka, ska du ändå slänga den. Det är bättre att vara på den säkra sidan än att bli sjuk.

Lämna en kommentar