Kan man frysa in krutonger?

En krutong är en bit återbakat bröd, ofta tärnad och kryddad. Krutonger används för att ge textur och smak till sallader – framför allt Caesarsallad – som tillbehör till soppor och grytor eller som mellanmål. Men kan du förbereda dem och förvara dem?

Kan man frysa in krutonger?

Ja, du kan frysa in krutonger i upp till 2 månader. När de har kokats och svalnat kan de portioneras i fryspåsar eller Tupperware-behållare. De ska förvaras lufttätt när de är frysta.

Krutonger är ett perfekt sätt att piffa upp en pumpasoppa.

Hur man fryser krutonger

Krutonger är ett utmärkt tillbehör till många olika rätter och det är ett mycket enkelt recept att göra hemma, eller så kan du köpa färdiga krutonger i den lokala snabbköpet.

Att göra krutonger kan också vara ett bra sätt att använda ett bröd som är på väg att bli gammalt, så du kan få en hel del krutonger och då behöver du ett effektivt sätt att förvara dem.

Frysning ger dem längsta möjliga hållbarhet, men det finns några viktiga steg att följa för att se till att de bevaras väl:

 1. Förbered krutonger
  Skär brödet i tumsstora kuber. Blanda med olivolja och kryddor.
 2. Bred ut på en bakplåtspapper
  Lägg ut de oljade och kryddade brödtärningarna på en plåt.
 3. Grädda brödet
  Sätt in brödtärningarna i ugnen på 175C och grädda tills de blir krispiga och gyllenbruna. Slå om krutongerna en snabb gång efter halva tiden för att se till att de blir bruna på alla sidor.
 4. Låt dem svalna
  Ta ut plåten ur ugnen och låt krutongerna svalna helt.
 5. Lägg i påse eller behållare
  För att undvika frysbränning kan du lägga krutongerna i en fryspåse eller en lufttät behållare som är lämplig för frysen.
 6. Märk och frys in
  Som alltid ska du märka med datum för infrysning och sedan lägga in dem i frysen i upp till två månader.

3 tips för att frysa in krutonger

Nu när du vet hur du fryser dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in krutonger för att få bästa möjliga resultat:

Prova olika brödsorter
Krutonger kan vara extremt mångsidiga när det gäller smak, men du kan också experimentera med grundingrediensen. Prova att göra croutoner av bröd som rågbröd eller ciabatta för att få en annan smakprofil.

Använd silikonpåsar
Silikonpåsar är inte bara frysvänliga utan också mycket miljövänliga. De är mycket mer hållbara än sina motsvarigheter i plast och ser också till att inga smaker som finns kvar i frysen kan komma in i krutongerna.

Blanda kryddorna
Du kan använda en rad fryståliga kryddor på dina croutoner för att piffa upp dem, till exempel tryffel, torkad timjan, chiliflakes eller vitlöksolja.

Hur länge kan man frysa in krutonger?

Du kan förvara krutonger i frysen i upp till två månader utan att kvaliteten försämras.

Det här är en bra förvaringslösning för överblivna eller extra krutonger eftersom de normalt sett bara håller i 4-7 dagar om de förvaras i kylskåpet, så genom att använda frysen kan du ha perfekta krutonger i flera veckor framöver!

Du kan frysa in krutonger i upp till 2 månader

Hur tinas krutonger upp?

När du är redo att använda dina frysta krutonger är det otroligt enkelt att tina dem! Ta bara ut en handfull frysta krutonger ur frysen och låt dem stå på bänken för att tina upp.

Beroende på hur stora du har skurit krutongerna tar det mellan 10-30 minuter innan de tinas upp helt och hållet. Du måste sedan vänta ytterligare 30 minuter för att de ska nå rumstemperatur.

Det bästa sättet att värma upp krutongerna för att de ska bli extra krispiga är antingen i en stekpanna eller i ugnen.

Om du använder en stekpanna, värm en liten stekpanna på medelhög värme och lägg krutongerna i pannan, så att värmen torkar ut eventuell fukt som uppstått vid upptining.

Den andra metoden är att sätta in krutongerna i ugnen i 5-10 minuter vid 300 grader, så att de blir knapriga.

Kan man frysa in krutonger?

Nej, du kan inte frysa in krutonger.

Även om krutonger kan frysas och tinas upp och fortfarande behålla sin smak och konsistens, rekommenderas det inte att frysa in dem igen eftersom de då blir mycket hårda. Så för bästa resultat får du bara frysa in kokta croutoner en gång.

Fryser krutonger in bra?

krutonger fryser in riktigt bra och det är ett bra sätt att förvara extra krutonger när de behövs.

Upptiningen är inte bara enkel utan också otroligt snabb, och sedan kan du servera de tinade krutongerna till sallader, soppor eller helt enkelt ta en skål med dem som mellanmål!

Lämna en kommentar