Dessa ersättningar för vaniljeextrakt räddar efterrätten

Hela vaniljbönor

Vaniljextrakt på flaska tillverkas genom att vaniljbönor blötläggs i en kombination av alkohol och vatten, vilket extraherar smaken från bönorna. Men om du letar efter ett finare substitut för vaniljextrakt kan du också gå direkt till källan: vaniljbönan, som består av hela vaniljstången och de små vaniljfröna på insidan. Du kan hitta hela vaniljskidor på flaska i vissa livsmedelsbutiker. Fröna kan skrapas ut och läggas direkt i rätter, och den överblivna kapseln kan kokas i mjölk eller sitta i strösocker för att få mjölk eller socker med vaniljsmak.

En tesked vaniljeextrakt motsvarar en 2-tums vaniljstång, så en typisk vaniljstång motsvarar 3 teskedar (1 matsked) extrakt.

Vaniljsås-pulver

Vaniljpulver tillverkas av de små fröna i en vaniljstång. Vaniljstången delas upp så att de svarta fröna kan skrapas ut och samlas in för att göra en pasta. Pastan säljs vanligtvis i små burkar och används ofta som ett smakfullt (och kanske finare) alternativ till rent vaniljextrakt. Baldwin rekommenderar att man använder vaniljbönspastan som ersättning för vaniljextrakt i rätter där vanilj är den huvudsakliga smaken, till exempel hemlagad vaniljglass. Dessutom får du en efterrätt med vackra svarta prickar av vaniljfrön överallt. Om du vill ersätta vaniljbönspasta med vaniljextrakt ska du kontrollera etiketten på burken, eftersom koncentrationerna kan variera från märke till märke.

Lönnsirap

Lönnsirap är definitivt inte bara till för pannkakor – den är också ett bra substitut för vaniljeextrakt. Äkta lönnsirap ger en härlig karamellliknande smak till rätter och är ett särskilt trevligt tillägg till klassiska fruktskorpor och dessa bananbrödspannkakor. Om du vill lägga till den i ett bakre recept, prova att använda den i samma mängder som du skulle använda för vaniljextrakt och öka sedan gradvis om du föredrar en starkare lönnsirapssmak. Tänk på att lönnsirap är mycket söt, så du kan behöva justera mängden socker i ditt recept.

Honung

Honung kan ge en varm och fyllig smak till en mängd olika bakverk. Om du vill använda honung som ersättning för vanilj, börja med lika stora mängder och bygg upp från det Precis som med lönnsirap kan du när du använder honung som bakersättning behöva minska mängden socker i hela rätten.

Apelsinskal

Med sin söta, ljusa smak är citrusskal en bra ersättning för vanilj när du vill ge bakverk en djupare smak, säger Baldwin. Börja med att använda cirka 1/2 tesked apelsinskal som ersättning för 1 tesked vaniljeextrakt. Apelsinskal smakar naturligtvis inte som vanilj, men det fungerar som en alternativ smaksättning när det gäller efterrätter.

Muskotnöt

Även om muskotnöt vanligtvis förknippas med efterrätter och godis under semestern behöver du inte vänta till november och december för att plocka fram den ur skåpet. De varma och söta tonerna av muskot kan göra den till en bra ersättare för vanilj i bananbröd.Prova att använda ungefär 1/4 tesked muskotnöt i stället för 1 tesked vaniljeextrakt och öka gradvis om du vill ha mer smak.

Extrakt av mandel

Om du gillar smaken av marsipan och pignolikakor är det troligt att du gillar den starka, ljusa, lätt blommiga smak som mandelextrakt ger efterrätter och bakverk. Mandelextrakt är mycket kraftigare än vanilj, så en liten mängd räcker ännu längre än den vanliga mängden vaniljextrakt. Börja med att använda en fjärdedel till hälften av den mängd vaniljextrakt som krävs i ditt recept.

Lämna en kommentar