Kan man frysa kokta ägg?


Kokta ägg är en bra proteinkälla och är ett bra mellanmålsalternativ på gymdagar! Och även om de bara tar 10-15 minuter att förbereda är det praktiskt att ha ett förråd av kokta ägg till hands.

Så med detta i åtanke, kan man frysa hårdkokta ägg?

Hårdkokta ägg kan frysas i upp till tre månader, men du bör bara frysa in äggulan, eftersom äggvitorna blir gummiaktiga efter att de har frysts. För att frysa in dem, plocka ut äggulorna ur vitorna och lägg dem i en förseglad fryspåse.

Hur man fryser hårdkokta ägg


Det finns inget direkt fel med att frysa in ett helt hårdkokt ägg. Men faktum är att vitorna inte kommer att smaka bra och att de kommer att vara ganska gummiaktiga.

Därför bör du egentligen bara frysa in gulorna, eftersom de behåller sin smak och konsistens när du lägger dem i frysen.

Vi förklarar hur man säkert fryser hårdkokta ägg som följer:

 • Kyl
  När du har kokat äggen lägger du dem i en kastrull med kallt vatten så att de snabbt svalnar.
 • Skala
  När äggen har svalnat knäcker du skalen och skalar dem.
 • Ta bort gulorna
  Det är nu dags att ta bort gulorna från äggvitorna. Stick vitorna med en kniv och ta ut gulorna.
 • Lägg i en påse
  Lägg äggulorna i en frystålig påse och pressa ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den.
 • Märk och frys in
  Skriv dagens datum på framsidan av påsen, liksom bäst-före-datumet. Kom ihåg att du kan frysa hårdkokta ägg i cirka tre månader.


3 tips för att frysa hårdkokta ägg


Nu när du vet hur du fryser dem har vi våra 3 bästa tips som vi starkt rekommenderar att du följer när du fryser hårdkokta ägg för att få bästa resultat:

Frys inte in det äggvitan för att få bästa resultat
När de fryses blir vitan på ett hårdkokt ägg gummiaktig. Även om det tekniskt sett fortfarande är ätbart, är det definitivt inte en konsistens som de flesta människor tycker om. Det är av denna anledning som du endast bör frysa in gulorna.

Koka ordentligt
Även om alla har en lite annorlunda inställning till att koka ägg bör du sträva efter att koka dem i nio minuter för att säkerställa att gulorna är fasta. Om du inte kokar äggen tillräckligt länge blir de mjuka och lite rinninga i mitten.

Och även om det är så här många människor gillar kokta ägg är det inte idealiskt när det gäller att frysa in gulan.

Förvara i kylskåpet
Om du inte gillar tanken på att bara frysa in gulorna kan du förvara dina hårdkokta ägg i kylskåpet i upp till två veckor. Du ska ta bort skalet och lägga äggen i en förseglad behållare och placera dem i kylskåpet.

Detta är ditt bästa alternativ om du vill bevara kokta ägg längre än ett par dagar.

Hur länge kan man frysa hårdkokta ägg?


Du kan frysa gulorna från hårdkokta ägg i cirka tre månader. Men som nämnts bör du inte frysa in vitorna alls. Om du vill bevara ett helt ägg bör du lägga det i en förseglad behållare och låta det stå i upp till två veckor.

Du bör undvika att förvara ägg i rumstemperatur eftersom skadliga bakterier kan växa och få dem att förstöras.

Låt dem bara stå ute tills de har svalnat tillräckligt och kan placeras i kylen eller frysen.

Du kan frysa hårdkokta ägg i upp till 3 månader

Hur tinas hårdkokta ägg upp?


När du är redo att njuta av dina hårdkokta ägg tar du ut dem ur frysen och lägger dem i kylskåpet. Det kommer att ta flera timmar för äggulorna att tina upp helt, så se till att ge dig själv tillräckligt med tid innan du planerar att äta dem.

Du bör undvika att tina hårdkokta ägg i rumstemperatur och du bör inte heller lägga dem i mikrovågsugnen.

Kan man frysa in hårdkokta ägg igen?


Nej, du bör bara frysa hårdkokta ägg en gång. Om du skulle frysa in äggulan mer än en gång skulle det förändra dess konsistens avsevärt och kan till och med påverka dess smak.

Att frysa hårdkokta ägg är inte det bästa att göra i första hand, så vi rekommenderar verkligen inte att göra det en andra gång.

Du kanske gillar det här: Kan man frysa ägg?
Om du vill ha ett förråd av hårdkokta ägg till hands under en längre tid är det bäst att förvara dem i kylskåpet.

Lämna en kommentar