Kan man frysa in kaka?

 

Kaka är allas favorit, oavsett om det är på födelsedagar, vid speciella tillfällen eller bara för att du är sugen på en godbit! Det är en vanlig missuppfattning att kakan måste bakas precis innan du behöver den om du verkligen vill njuta av den på bästa sätt.

Du kan spara mycket tid och stress genom att baka i förväg och sedan frysa. Men hur?

Kakan kan frysas i upp till 2 månader. De flesta typer av kakor kan frysas in, t.ex. vanlig sockerkaka eller morotskaka.

Kan man frysa om en kaka?

Nej

Fryser kakor in bra?

Ja

Hur man fryser kaka

Vid ett speciellt tillfälle är det bästa sättet att frysa kaka att frysa den precis när den har svalnat, utan dekoration och i separata lager. Då är den redo att användas när du behöver den.

Då kan du bara ta ut den ur frysen, tina upp den och sedan lägga på eventuell topping. Samma sak gäller för tårtor. Där tar dock förberedelsen lite längre tid eftersom du måste vispa upp grädde och ha på tårtbotten. 

Det är ganska enkelt att frysa in en kaka, men du måste se till att ha den i en lufttät behållare, annars blir den frysskadad eller ännu värre, genomblöt! Följ bara de här enkla stegen så har du snart en fryst kaka klar att använda.

 

Dessa steg fungerar för alla plan- och smaksatta svampar:

 1. Grädda och låta svalna
  Grädda och låt kakan svalna helt.
 2. Slå in den
  Därefter måste du slå in den helt och hållet och se till att den är lufttät. Det bästa sättet att göra detta är att lägga dubbla lager med folie. Om du har mer än ett kaklager måste du slå in varje lager separat. Du bör konstruera din kaka/tårta efter att du har tinat upp den.
 3. Slå in den igen
  Lägg till ytterligare ett lager, men denna gång aluminiumfolie så att kakan nu är insvept i tre lager. Detta kommer att skydda den ytterligare mot både oxidation och andra lukter som kan dröja kvar i frysen.
 4. Etikett och datum
  Lägg till en etikett och ett datum. Glöm inte att märka typen av kaka så att du vet vilken kaka du ska ta fram ur frysen när du behöver den.
 5. Frys in
  Lägg den i frysen och frys in den.

Hur man fryser kaka med glasyr

Om du verkligen känner dig pressad inför ett nära förestående speciellt tillfälle kan du frysa in en kaka som redan är glaserad.

En del tycker till och med att glasyr på en kaka innan den fryses in hjälper till att skydda den från att torka ut.

 1. Frys in på en platta
  När du har bakat och glaserat din kaka lägger du den på ett bakplåtspapper och lägger den platt i toppen av frysen eller på en hylla där den kan stå upprätt. Låt den frysa tills glasyren är helt frusen och ta sedan ut den ur frysen igen.
 2. Packa in
  Packa in kakan
   i ett dubbelt lager plastfolie och lägg sedan på ytterligare ett lager aluminiumfolie.
 3. Frys
  Märk kakan med datum och lägg den i frysen igen.

Hur man fryser olika typer av kakor

Som du vet finns det oändligt många olika sorters kakor. Vi har tagit upp några av de vanligaste typerna av kakor som du kan tänkas stöta på och hur du sedan ska frysa in dem:

Hur man fryser fruktkaka

Fruktkakor är en av de bästa typerna av kakor att frysa in, eftersom denna typ av kakor har mindre risk att torka ut än andra kakor. I receptet blötlägger man ofta den torkade frukten i vatten, juice eller te och detta kan verkligen underlätta infrysningsprocessen.

När du fryser en fruktkaka beror på dina personliga preferenser. Vissa föredrar att frysa in den så snart den har svalnat medan andra vill låta frukterna i kakan mogna ett tag innan de fryses in. Båda alternativen fungerar.

Det är lika enkelt att frysa en fruktkaka som vilken annan typ av kaka som helst, så låt oss börja! Här är en snabb sammanfattning av hur man fryser fruktkakor:

 1. Dubbelinpackning
  När du har bakat och svalnat din fruktkaka, svep in den dubbelt i plastfolie.
 2. Linda in igen
  Linda
  in fruktkakan i aluminiumfolie igen för att skydda den extra mycket.
 3. Frys
  Etikett och lägg det i frysen.

Om du vill veta mer om att frysa fruktkakor har vi skrivit en komplett guide som täcker infrysning, upptining och bästa praxis när det gäller fruktkakor. Kolla in vår guide för frysning av fruktkaka.

 

Hur man fryser morotskaka

Det är enkelt att frysa in morotskaka. Den goda nyheten är att den metod som beskrivs ovan för att frysa kaka fungerar för i stort sett alla kakor, oavsett innehåll.

Försök att följa de tips och tricks som vi har använt ovan, även när det gäller upptining, för att lyckas frysa in både morotskaka och andra typer av kakor. 

3 tips för att frysa kaka

Nu vet du hur du kan frysa in kaka i många olika former, och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in kaka för att få bästa möjliga resultat:

Slå in i flera lager
Du måste göra allt du kan för att hålla luften borta. Genom att svepa in den i flera lager plastfolie följt av folie minskar du risken för att luft ska påverka din kaka dramatiskt.

Tänk på portioner
Ovanstående metoder förutsätter att du vill tina upp en hel kaka. Om du inte tror att du kommer att äta en hel kaka kan du överväga att frysa in kakskivor eller klyftor i stället. Metoden är densamma. Linda in varje klyfta i plastfolie och sedan i folie. Vi rekommenderar att du förvarar dessa i en påse.

Var försiktig
Kakan är mycket ömtålig, så var försiktig när du hanterar den. Det sista du vill är att kakan ska falla sönder innan du äter den.

Hur länge kan man frysa kaka?

De flesta typer av kakor kan förvaras säkert i frysen i ungefär två månader. Svampkakor bör inte förvaras i frysen för länge, eftersom du då riskerar att kakan försämras och eventuellt torkar ut och smakar gammalt.

Du kan frysa in en fruktkaka lite längre än så och du kan frysa in den i upp till tolv månader. Perfekt för att frysa in överblivna jul- eller bröllopstårtor för en välsmakande behandling när du behöver den!

Du kan frysa kakan i cirka 2 månader

Hur tinar man upp en kaka?

Det bästa sättet att tina upp en kaka är långsamt och sedan låta den sakta komma upp i rumstemperatur. kakor kan ha en känslig struktur och du måste vara försiktig så att du inte får en blöt kladdig röra eller en torr kaka som är oätlig.

Ta ut kakan ur frysen en dag innan du behöver den och låt den tinas upp i kylskåpet över natten.

Nästa dag tar du ut den ur frysen och ställer den på kökssidan så att den långsamt kan komma upp i rumstemperatur innan du dekorerar den.

Kan man frysa om en kaka?

Nej, du kan inte frysa in kakan igen när du har tinat upp den. Varje gång du fryser och tinar livsmedel förändras strukturen och de försämras.

Om du gör det mer än en gång kan din kaka lätt bli en blöt röra – för att inte tala om att det inte rekommenderas att frysa in alla typer av livsmedel igen.

Fryser kakor in bra?

Detta är en av de frågor där svaret är både ja och nej på samma gång!

På det hela taget är det helt okej att frysa in kaka och dina gäster kommer inte att märka att det är en kaka som har frysts, men det råder ingen tvekan om att den bästa typen av kaka är nybakad och glaserad kaka och att frysa in tar bort lite textur och smak.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av kaka eller kaka i allmänhet, kan dessa frågor hjälpa dig:

Vad sveper man in en kaka i för att frysa den?

När du fryser kaka rekommenderar vi att du använder en kombination av plastfolie och folie för att förhindra att luft tränger in. Ett dubbelt lager plastfolie följt av ett lager aluminiumfolie fungerar bäst när du fryser kaka.

Kan man frysa kaksmeten?

Ja, det är faktiskt en bra idé att frysa in kakdeg. Vad vi rekommenderar är att frysa in i portioner i fryspåsar. När du förseglar dem ska du se till att ta bort så mycket luft som möjligt.

När du vill använda den, tina den i kylskåpet över natten och nästa dag klipper du av ett hörn av påsen och använder den som en sprutpåse. Spritsa bara upp smeten i din cupcakeform och grädda som vanligt.

Lämna en kommentar