Så länge håller margarin – en guide till hur du förvarar margarin

 

Här är allt du behöver veta om margarin. Ta reda på om margarin någonsin blir dåligt, hur länge det håller och om du behöver kyla det.

Du har en gammal margarinförpackning i kylskåpet och du vet inte om du fortfarande kan använda den eller inte. Kan margarin överhuvudtaget bli dåligt?

Eller kanske har ditt margarin blivit mörkgult och du vill veta om du ska kasta det eller inte.

Låter det bekant?

Då är den här artikeln något för dig. 

Blir margarin gammalt?

Margarin håller bara i ett par månader, och liksom alla andra fettbaserade produkter blir det härsket om det utsätts för fukt, värme eller syre för länge. Så även om det är osannolikt att det bildas mögel kommer dess kvalitet förr eller senare att sjunka till den grad att den inte längre är tillräckligt bra att använda.

Naturligtvis kan man med rätt förvaringsmetoder (mer om det senare) hjälpa margarin att behålla kvaliteten längre, men det håller inte för evigt. Någon gång kommer det att både se dåligt ut och lukta konstigt, och det är säkra tecken på att det är dags att öppna en ny behållare.

OBS

Många av oss förknippar margarin med konserveringsmedel och nästan oändlig hållbarhet, men den tiden är för länge sedan förbi. Numera erbjuder fler och fler märken smöralternativ med kortare hållbarhet och ganska rena innehållsförteckningar. Och det innebär att lagringstiden också är begränsad.

Hur lång tid det tar innan ditt margarin blir dåligt beror naturligtvis på ingredienserna.

En produkt som innehåller många konserveringsmedel och stabilisatorer kan hålla flera månader efter bäste före datumet utan märkbar kvalitetsförlust. En helt naturlig produkt däremot kommer förmodligen att hålla sig god i högst ett par extra veckor.

Så istället för att analysera ingrediensförteckningen en och en för att räkna ut hur länge din smörgås ska hålla, är det lättare att ge margarinet en snabb undersökning för att se om den fortfarande är bra eller inte.

Tecken på fördärv

Ditt margarin är troligen förstört om:

  • Det avger en obehaglig, färgliknande eller kemisk lukt, vilket är ett tecken på att ditt smör har blivit härsket. Även om du inte nödvändigtvis blir sjuk av att äta härsket margarin är det definitivt inte att rekommendera. Dessutom luktar och smakar det illa, vilket är skäl nog att slänga det.
  • Margarin blir gult. Att ytan blir mörkare är ett klassiskt tecken på oxidation, och du har förmodligen sett samma sak hända med smör. Om lagret av gulhet är papperstjockt kan du skrapa bort det, men om det är mycket tjockare är det bättre att göra sig av med allt margarin.
  • Det är mögligt. Även om mögel inte är ett typiskt tecken på att fett är förstört, vet du att margarinet är dåligt om du ser det.
  • Smak av tvål: Om pålägget ser ut och luktar bra är det dags att smaka på smaken. Om smaken påminner om tvål eller gammal färg är margarinet härsket. Gör dig av med det.
  • Smak eller konsistens: Om margarinets smak eller konsistens inte är i nivå med det som anges ovan är det dags att ta bort det.

Sist men inte minst, om ditt margarin ligger i kylskåpet mycket längre än vad det borde, släng det. Även om det fortfarande kan vara okej att äta är det bättre att vara försiktig.

Låt oss nu tala om hur lång tid är ”mycket längre än vad det borde vara”.

 

Hur länge håller margarin?

Margarin håller sig ett par månader och håller sig vanligtvis minst 2-3 veckor längre än det datum som anges på etiketten. Det gäller oavsett när du öppnar behållaren.

Ju tidigare du öppnar den, desto sämre blir naturligtvis kvaliteten när den närmar sig sitt datum, men de flesta margariner borde vara bra åtminstone fram till sitt datum.

OBS

När det gäller den exakta hållbarhetstiden beror det på varumärket och de ingredienser som används. Och även om den vanligtvis är mellan två och fyra månader, kan du hitta några avvikelser.

Om du är intresserad av detaljer påverkas lagringstiden av (bland annat):

  • mängden konserveringsmedel (t.ex. extra antioxidanter) och emulgeringsmedel som tillsätts
  • vilka vegetabiliska fetter som används
  • Förhållandet mellan fleromättade fetter och mättade fetter (de senare är mycket stabilare än de förra och har därför längre hållbarhet).

Låt oss säga att ditt margarin är nästan en månad gammalt. Ska du slänga det direkt?

Inte nödvändigtvis. Låt oss prata om gammalt margarin.

Gammalt margarin

De flesta margariner bör hålla god kvalitet i minst ett par veckor efter bäst före datum, men en del av dem kan hålla sig mycket längre.

Om du undrar om din mat är en av de lyckligaste kan du hitta produktions- och bäst-före-datum på etiketten och ta reda på den rekommenderade lagringstiden.

Om den är ungefär två månader gammal är den förmodligen inte så bra en månad efter datumet. Men om den har en hållbarhet på 5 månader är det troligt att kvaliteten är helt okej efter ytterligare en månad.

Det viktigaste är att du kan använda pålägget så länge du känner dig trygg med bäst-före-datumet på etiketten. Det förutsätter förstås att den inte uppvisar några av de tecken på fördärv som jag beskrev tidigare.

Nu när vi har behandlat utgångsdatum och hållbarhetstid är det dags att ta itu med förvaringsmetoderna.

Behöver margarin kylas?

Margarin är säkert i rumstemperatur, men dess kvalitet försämras mycket snabbare och inom ett par dagar kan det börja separera. På grund av detta är kylning det bästa alternativet, och de flesta märken rekommenderar det.

Om jag märkte att producenten föreslog att man skulle lämna pålägget på disken skulle jag faktiskt bli misstänksam. Det är nämligen mycket möjligt att det betyder att produkten är fylld med konserveringsmedel och emulgeringsmedel som ser till att fettet behåller sin kvalitet när det ligger på disken.

(Margarin är inte ister, som håller sig ganska bra utan kylning.)

Hur snabbt margarin försämras om det inte kyls beror naturligtvis på märket och ingredienserna som används. Ju mer naturlig produkten är, desto snabbare försämras dess kvalitet.

Kan du låta bli att använda margarin?

Om du inte vill äventyra dess kvalitet kan du låta margarinet stå ute i upp till ett par timmar, kanske över natten.

Kort sagt, du kan inte lämna margarin eller lätta på bänken länge utan att det får konsekvenser.

Kan man frysa margarin?

De flesta margariner och bordmargarin fryser utmärkt, precis som smör.

Undantaget är pålägg som är märkta som ”light” eller ”fettreducerade”. Dessa innehåller mindre fett än vanligt margarin eller smör, vilket innebär att frysning kan påverka konsistensen mer.

Med andra ord är du kanske inte nödvändigtvis nöjd med vad du får när du har tinat upp den.

Om du funderar på att frysa in ditt ”lätta” smör pålägg, föreslår jag därför att du testar och fryser in en liten mängd för att se hur det går.

Frysningsprocessen är så enkel som den kan bli. Du lägger margarinpinnen i en fryspåse (för extra skydd), pressar ut luften, förseglar påsen och lägger den i frysen.

Om du vill kan du dela upp pinnen i några mindre bitar och slå in dem individuellt. På så sätt behöver du inte tina upp hela pinnen.

För bästa kvalitet ska du tina upp och använda det frysta margarinet inom 6 månader efter frysningen. Naturligtvis kan man använda pålägget nästan i all oändlighet, men ju längre det är fryst, desto sämre kvalitet kan du förvänta dig.

Sammanfattning

Margarin håller vanligtvis ett par veckor efter det datum som anges på trycket, ibland till och med en månad eller två. Det beror på hur mycket konserveringsmedel som tillsätts och hur mycket som bearbetas.

Liksom andra liknande produkter blir margarin vanligen ruttet genom att det blir härsket. Det enklaste sättet att se om ditt margarin är härsket är att lukta på det. Om det avger en kemisk lukt (t.ex. av thinner) är det ett säkert tecken.

När det gäller förvaring rekommenderas kylning av nästan alla märken, och det är så du ska förvara margarin.

Slutligen, om du behöver längre lagringstid än de vanliga månaderna kan du frysa in margarin.

Lämna en kommentar