Tre saker du kan göra med övermogna bananer (förutom bananbröd).

Vi är alla bekanta med synen: några bananer i fruktskålen som ser ledsna ut och som är på väg att bli bruna och fläckiga. Rådet är alltid detsamma: ”Varför inte använda dem till bananbröd?”

Personligen har jag gjort det så många gånger att jag börjar bli trött på bananbröd. Dessutom är det

Men jag är redo för nya recept utanför bakade godsaker! Så här är fyra intressanta alternativa sätt att använda de gamla bananerna.

Bananglass

Jag tänker inte ljuga. Det här är lite arbetsintensivt om du inte har en glassmaskin, men det är väl värt besväret.

Låt först bananerna ligga i frysen över natten.

Ta ut dem nästa dag, låt dem tina upp i en timme eller så, skala dem sedan och lägg dem i matberedaren eller mixern med en lite citronjuice.

Kör dem i cirka 10 sekunder och tillsätt sedan lite ljus sirap, cirka 1 1/2 matsked eller 5 teskedar för varje banan.

Häll ut blandningen i en stor skål och blanda långsamt ner lite gräddfil (du kan experimentera med mängden). Du kan också tillsätta lite socker.

Ställ in skålen i kylskåpet i ungefär en timme och lägg den sedan i frysen i ungefär en halvtimme. Ta ut den igen när den är nedkyld och vispa blandningen med en visp.

Ställ tillbaka skålen i frysen i ytterligare en halvtimme och upprepa processen om och om igen, och vispa blandningen för att se till att det inte bildas för många iskristaller.

Efter ett par timmar har du en härligt len hemlagad bananglass.

Fryst yoghurt med banan

Om det låter för jobbigt att göra glass är bananyoghurt ett snabbare och enklare alternativ. Följ bara samma instruktioner som ovan, men i stället för att tillsätta grädde använder du vanlig yoghurt.

Sprid ut blandningen tunt i en djup behållare så att den fryser snabbt utan att det bildas för många iskristaller. Låt den sedan ligga i frysen i några timmar, ta ut den, rör om och den är klar att servera.

Bananchutney

Det finns många olika sätt att göra bananchutney, men en av mina favoriter är med ingefära.

Mixa bara dina bananer och tillsätt några hackade russin, en handfull finhackad ingefära och en kopp äppelvinäger.

Stek försiktigt en tärnad lök i en panna med och tillsätt ett par teskedar currypulver. Häll sedan i bananblandningen och koka den på låg värme tills den börjar karamellisera och tjocknar till samma konsistens som sylt.

Den är perfekt att äta tillsammans med överblivna köttrester, en stor sallad och ett färskt bröd.

Som du ser kan det faktiskt vara mycket mer spännande att använda mogna bananer än att bara göra bananbröd! Förhoppningsvis kommer dessa receptförslag att få dig att komma på några egna idéer och idéer.

Med lite kreativitet behöver du aldrig slänga dina gamla bananer. Berätta vad du hittar på med gamla bananer i kommentarerna!

Lämna en kommentar